Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijf kanshebbers op Boekenbon Literatuurprijs

Vijf kanshebbers op Boekenbon Literatuurprijs

HILVERSUM (ANP) - Vijf auteurs maken kans op de Boekenbon Literatuurprijs 2021 (50.000 euro). Op de shortlist staan Esther Gerritsen met De terugkeer, Wessel te Gussinklo met Op weg naar De Hartz, Tobi Lakmaker met De geschiedenis van mijn seksualiteit, Chris De Stoop met Het boek Daniel en Peter Terrin met Al het blauw. De jury onder leiding van Winnie Sorgdrager koos de uiteindelijke kanshebbers uit de schrijvers van 495 titels, fictie én non-fictie, verschenen tussen 1 juli 2020 en 30 juni 2021.

Gerritsen weet in haar roman "als geen ander op tragikomische wijze de complexiteit en absurditeit van menselijke relaties te fileren", vindt de jury. Te Gussinklo zuigt de lezer volgens het gezelschap "onweerstaanbaar mee in de gedachtenwereld van een vertwijfeld individu." Lakmaker maakte een "kwetsbaar debuut over de zoektocht naar intimiteit, met humor én branie".

De Stoop weet "op indringende wijze een klein verhaal universele proporties te geven", aldus de jury. En Terrin "schreef een intense, melancholische roman over de onontkoombare noodzaak van verbinding en het brandende verlangen om je los te maken." Donderdag 11 november wordt de winnaar bekendgemaakt.

De Boekenbon Literatuurprijs geldt als bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek, waarbij het niet uitmaakt of het fictie of non-fictie is. De prijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers zoals recensenten en boekverkopers uit Vlaanderen en Nederland.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Rijksmuseum wijdt voor het eerst tentoonstelling aan Vermeer

AMSTERDAM (ANP) - Voor het eerst in zijn geschiedenis komt het Rijksmuseum met een tentoonstelling over de zeventiende-eeuwse meester Johannes Vermeer. De expositie, die in het voorjaar van 2023 is te zien, wordt volgens het Amsterdamse museum de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit.

15 uur geleden
Amalia houdt Kemps en Van Nieuwkerk van koppositie Bestseller 60

DEN HAAG (ANP) - Het boek Amalia van Claudia de Breij staat voor de tweede achtereenvolgende week op nummer 1 in de Bestseller 60, maakte Stichting CPNB woensdag bekend. De biografie over de prinses, die volgende week 18 wordt, houdt daarmee nieuwkomer Chansons! van Rob Kemps en Matthijs van Nieuwkerk van de koppositie.

1 dag geleden
Merken breken met tv-familie Meiland na anti-islamquotes Erica

HILVERSUM (ANP) - Meerdere bedrijven hebben de afgelopen dagen de samenwerking opgezegd met de tv-familie Meiland. Aanleiding voor de breuk zijn de anti-islamuitspraken die Erica Meiland onlangs deed in haar biografie.

2 dagen geleden
Bon Bini Holland 3 en Soof 3 komen later uit

DEN HAAG (ANP) - Twee nieuwe Nederlandse films komen later uit vanwege de coronamaatregelen waardoor de bioscopen om 17.00 uur moeten sluiten en minder bezoekers mogen ontvangen. De release van Bon Bini Holland 3 en Soof 3 is voor onbepaalde tijd uitgesteld, zo laten distributeurs WW Entertainment en Dutch FilmWorks weten.

3 dagen geleden
Ahoy zet opnieuw streep door kerstcircus

ROTTERDAM (ANP) - Het Kerstcircus Ahoy gaat ook dit jaar niet door. Vanwege de verscherpte maatregelen rond het coronavirus heeft Rotterdam Ahoy de show geannuleerd.

3 dagen geleden
Pinkpop boekt songfestivalwinnaar Måneskin

LANDGRAAF (ANP) - Songfestivalwinnaar Måneskin treedt volgend jaar op tijdens Pinkpop. De festivalorganisatie kondigde maandag de komst aan van de Italiaanse rockband, die afgelopen mei in Rotterdam de winst in het Songfestival opeiste.

3 dagen geleden
Louis Vuitton-ontwerper Virgil Abloh (41) overleden aan kanker

NEW YORK (ANP) - Virgil Abloh, creative director van de mannenlijn van modehuis Louis Vuitton, is zondag op 41-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat laten zijn nabestaanden weten op Instagram.

4 dagen geleden