Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijf kanshebbers op Boekenbon Literatuurprijs

Vijf kanshebbers op Boekenbon Literatuurprijs

HILVERSUM (ANP) - Vijf auteurs maken kans op de Boekenbon Literatuurprijs 2021 (50.000 euro). Op de shortlist staan Esther Gerritsen met De terugkeer, Wessel te Gussinklo met Op weg naar De Hartz, Tobi Lakmaker met De geschiedenis van mijn seksualiteit, Chris De Stoop met Het boek Daniel en Peter Terrin met Al het blauw. De jury onder leiding van Winnie Sorgdrager koos de uiteindelijke kanshebbers uit de schrijvers van 495 titels, fictie én non-fictie, verschenen tussen 1 juli 2020 en 30 juni 2021.

Gerritsen weet in haar roman "als geen ander op tragikomische wijze de complexiteit en absurditeit van menselijke relaties te fileren", vindt de jury. Te Gussinklo zuigt de lezer volgens het gezelschap "onweerstaanbaar mee in de gedachtenwereld van een vertwijfeld individu." Lakmaker maakte een "kwetsbaar debuut over de zoektocht naar intimiteit, met humor én branie".

De Stoop weet "op indringende wijze een klein verhaal universele proporties te geven", aldus de jury. En Terrin "schreef een intense, melancholische roman over de onontkoombare noodzaak van verbinding en het brandende verlangen om je los te maken." Donderdag 11 november wordt de winnaar bekendgemaakt.

De Boekenbon Literatuurprijs geldt als bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek, waarbij het niet uitmaakt of het fictie of non-fictie is. De prijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers zoals recensenten en boekverkopers uit Vlaanderen en Nederland.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

3 maanden geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

3 maanden geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

3 maanden geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

3 maanden geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

3 maanden geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

3 maanden geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

4 maanden geleden