Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vijandige sfeer weerhoudt ambtenaren fiscus van melden misstanden

Vijandige sfeer weerhoudt ambtenaren fiscus van melden misstanden

DEN HAAG (ANP) - Ambtenaren van de Belastingdienst voelen zich nog altijd niet veilig genoeg binnen de organisatie om misstanden te melden. Zij laten dat na uit angst voor nadelige gevolgen voor bijvoorbeeld hun loopbaan. Een rapport dat is opgesteld naar aanleiding van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag rept van een "vijandige sfeer".

Twee zogenoemde raadspersonen hebben ruim een jaar lang meldingen verzameld en gesprekken gevoerd met medewerkers van de Belastingdienst. Zij stellen vast dat bij de fiscus, ondanks een verbetertraject dat al jaren loopt, nog lang geen sprake is van de gewenste open bedrijfscultuur waarin misstanden bespreekbaar zijn.

Zowel van mensen op de werkvloer als van hogere leidinggevenden hebben de raadspersonen gehoord dat zij zich niet veilig voelen in de organisatie. "Ook de omzichtigheid waarmee een aantal melders zich tot ons heeft gewend duidt op een ervaren gevoel van onveiligheid", schrijven zij in hun rapport.

Dat ambtenaren beducht zijn om zaken te melden "betreuren wij ten zeerste en het sterkt ons in de ambitie om verder in te zetten op een open cultuur", schrijven de staatssecretarissen Hans Vijlbrief en Alexandra van Huffelen aan de Tweede Kamer. "Het zou vanzelfsprekend moeten zijn" dat medewerkers bij misstanden hun mond wél open durven te doen.

Meer uit Binnenland

Hoge kosten en te weinig aanbod maken duurzamer leven moeilijk

UTRECHT (ANP) - Zo'n driekwart van de Nederlanders wil wel duurzamer leven, maar in de praktijk komt daar in veel opzichten nog weinig van terecht, zo komt naar voren in een onderzoek van Milieu Centraal. Vaak is een te hoge prijs of een gebrek aan beschikbaarheid van duurzame alternatieven een onoverkomelijk obstakel. "Hierdoor blijft grote milieuwinst voorlopig liggen", concludeert de voorlichtingsorganisatie.

16 minuten geleden
Amsterdam overlegt over eventuele maatregelen Ajax-Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam overlegt dinsdag over mogelijke maatregelen rondom de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord in de Johan Cruijff ArenA woensdag. Afgelopen zondag staakte de scheidsrechter het duel bij een 3-0-voorsprong voor de Rotterdammers, nadat tweemaal vuurwerk op het veld was gegooid. Later werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en er werden stenen, flessen en vuurwerk naar de ME gegooid. De wedstrijd wordt nu woensdag zonder publiek uitgespeeld.

28 minuten geleden
Al 136 explosies in Rotterdam dit jaar, 100 aanhoudingen

ROTTERDAM (ANP) - Met de vijf explosies die zich in de nacht van maandag op dinsdag hebben voorgedaan in Rotterdam, staat het aantal ontploffingen in de stad dit jaar al op 136, aldus de politie. Er zijn tot nu toe honderd mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij explosies. Uit onderzoek moet volgens de politie blijken of er onder de arrestanten mensen zijn die voor meer knallen verantwoordelijk zijn geweest.

33 minuten geleden
Toch extra week tijd voor afnemen doorstroomtoets groep 8

DEN HAAG (ANP) - Scholen krijgen toch een week extra de tijd om de doorstroomtoets voor groep 8 af te nemen, meldt demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul in een brief aan de Tweede Kamer. Scholen in het zuiden van het land hadden kritiek op de planning, omdat de toets in de carnavalsperiode viel.

51 minuten geleden
Explosie bij winkel in Amsterdam-West, nog niemand aangehouden

AMSTERDAM (ANP) - Bij een winkel aan de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam-West vond in de nacht van maandag op dinsdag een explosie plaats. De politie heeft nog niemand aangehouden, laat een woordvoerster weten. Niemand is gewond geraakt.

1 uur geleden
Zuid-Koreaanse president Yoon brengt staatsbezoek aan Nederland

DEN HAAG (ANP) - De president van Zuid-Korea, Yoon Suk-yeol, brengt in december een staatsbezoek aan Nederland, op uitnodiging van de koning. Ook zijn echtgenote Kim Keon-hee is erbij. Het is het eerste staatsbezoek aan Nederland sinds het tot stand komen van diplomatieke banden tussen ons land en Zuid-Korea in 1961, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

1 uur geleden
Reeks explosies in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam vonden in de nacht van maandag op dinsdag vijf explosies plaats. Rond middernacht was er een ontploffing in het Oude Noorden, later in de nacht gevolgd door explosies in Charlois, Lombardijen, Feijenoord en IJsselmonde.

4 uur geleden