
Vier Nederlanders met apneuapparaat stellen Philips aansprakelijk
AMSTERDAM (ANP) - Vier Nederlanders stellen Philips aansprakelijk omdat hun slaapapneuapparaat mogelijk niet deugt en mogelijk kankerverwekkend gas heeft gelekt. Ze willen dat het medisch technologiebedrijf uitzoekt of het gebruik van het apparaat bij hen heeft geleid tot gezondheidsklachten en willen dat Philips de onderzoekskosten vergoedt.
Het gaat om beademingsapparatuur voor thuisgebruik door apneupatiënten. Het schuim dat in de apparaten zit om geluid te dempen kan gevaarlijk zijn. Niet alleen kan dat in kleine deeltjes breken, maar ook kan het bepaalde chemicaliën afgeven, bijvoorbeeld na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen.
Het Nederlandse concern heeft hierover eerder dit jaar al een veiligheidswaarschuwing afgegeven en een terugroepactie in gang gezet. Daarbij werden meerdere klachten genoemd die het apparaat mogelijk kan veroorzaken. Volgens de advocaat hebben de vier gebruikers, die hij vertegenwoordigt, last van deze klachten. Bij een van zijn cliënten is ook longkanker vastgesteld.
Testopstelling
Maar of dat laatste door het apparaat komt, is nog niet duidelijk. Volgens de advocaat moet eerst nog gekeken worden of hun apparaten niet deugen. Door deze in een laboratorium in een testopstelling te plaatsen, zou onderzocht kunnen worden of er deeltjes loslaten en chemicaliën vrijkomen. "De gebruikers hebben recht op zekerheid en duidelijkheid. Philips is verantwoordelijk voor het probleem, dus ook verantwoordelijk voor een oplossing", zegt de advocaat in een verklaring.
Philips is onder meer in de Verenigde Staten al begonnen met het repareren en vervangen van zijn apparaten tegen slaapapneu. In totaal gaat het om 3 tot 4 miljoen apparaten. Philips heeft in totaal 500 miljoen euro opzijgezet voor de kwestie. Philips-topman Frans van Houten gaf eerder deze maand aan dat dit genoeg moet zijn om de apparaten te repareren of te vervangen. Er is nog geen geld opzijgezet voor rechtszaken die zijn aangespannen tegen Philips vanwege de gevaarlijke beademingsapparatuur. Er lopen inmiddels meer dan honderd zaken. Volgens Van Houten was het nog te vroeg om daar iets over te zeggen en komt er waarschijnlijk volgend jaar uitsluitsel.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
5 dagen geledenHUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
6 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
6 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
1 week geleden