
Viaplay winstgevend na periode van financiële moeilijkheden
STOCKHOLM (ANP) - Viaplay, het Zweedse streamingplatform dat onder andere de Formule 1-uitzendingen in Nederland verzorgt, heeft een flink verlies in 2023 vorig jaar omgebogen in winst. Het bedrijf kwam twee jaar geleden in financiële moeilijkheden en kondigde aan zich uit veel landen terug te trekken om kosten te besparen. Uiteindelijk werd een akkoord bereikt met schuldeisers en aandeelhouders.
Viaplay boekte een omzet van bijna 18,5 miljard Zweedse kroon, omgerekend ongeveer 1,7 miljard euro. Dat is iets minder dan in 2023. Onder de streep bleef daarvan 106 miljoen Zweedse kroon over, tegen een verlies van bijna 9,8 miljard Zweedse kroon een jaar eerder. Het aantal abonnees laat nog altijd een daling zien en kwam eind 2024 uit op ruim 4,7 miljoen. Dat is 1,8 procent minder dan eind 2023.
Viaplay werd vorig jaar gered van een mogelijk faillissement na een kapitaalinjectie. Als gevolg daarvan bleven aandeelhouders zitten met aandelen die vrijwel niets meer waard waren, maar konden tegelijk schulden worden weggestreept en stroomde er weer nieuw geld naar het bedrijf.
Series
Jørgen Madsen Lindemann benadrukt dat Viaplay er nog niet is. "We hebben vooruitgang geboekt in 2024, maar er blijft nog veel te doen terwijl we onze inspanningen voortzetten om Viaplay Group opnieuw om te vormen tot een sterk en duurzaam bedrijf ten voordele van alle belanghebbenden", zegt hij in een toelichting op de jaarresultaten.
Voor dit jaar verwacht Viaplay dat de omzet verder groeit. Lindemann verwijst onder andere naar het langverwachte Formule 1-seizoen, dat in maart van start gaat in Australië. Ook heeft het streamingplatform volgens hem "een sterke line-up" als het aankomt op series. Zo verschijnen nieuwe seizoenen van Paradise Hotel en Luxury Trap en enkele nieuwe formats.
Meer uit Financieel
WENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
24 minuten geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft een grote order ter waarde van 20 miljard dollar (17 miljard euro) ontvangen van Maleisische luchtvaartmaatschappijen. De deals werden beklonken door de Maleisische premier Anwar Ibrahim die een handelsmissie in Europa heeft afgerond.
24 minuten geledenAMSTELVEEN (ANP) - Het verbod van de rechter in Amsterdam van een staking van KLM-grondpersoneel op Schiphol komende woensdagmiddag is "positief voor alle passagiers die volgende week woensdag met ons reizen en voor KLM als bedrijf". Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een reactie. "We kunnen nu onze operatie veilig blijven uitvoeren."
15 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Grondpersoneel van KLM mag aanstaande woensdagmiddag niet acht uur lang staken, oordeelt de kortgedingrechter in Amsterdam. Daarmee gaat de rechter mee in het betoog van zowel KLM als Schiphol dat de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde actie te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengt.
16 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Martijn Snoep is herbenoemd als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ministerraad heeft ingestemd met zijn herbenoeming die per 1 september ingaat. Snoep vormt samen met bestuursleden Manon Leijten en Martijn Ridderbos het bestuur van de toezichthouder.
16 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Beleggers moesten het doen zonder richting uit Wall Street omdat de Amerikaanse aandelenmarkten dicht zijn voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Handelaren deden het verder voorzichtig aan nu de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump steeds dichterbij komt.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.
17 uur geleden