Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veurink: ooit wil ik bondscoach in vrouwenvoetbal zijn

Veurink: ooit wil ik bondscoach in vrouwenvoetbal zijn

ZEIST (ANP) - Bij afwezigheid van bondscoach Sarina Wiegman is Arjan Veurink ook dinsdag in de afsluitende EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kosovo de eindverantwoordelijke bij de Nederlandse voetbalsters. De assistent van Wiegman heeft op tijdelijke basis de rol die hij ambieert. "Ik werk al lang in het vrouwenvoetbal, eerst bij FC Twente en de afgelopen jaren bij Oranje. Op het moment dat ik ooit, met de nadruk op 'ooit', bondscoach kan zijn in het vrouwenvoetbal, dan is voor mij de cirkel wel rond", aldus Veurink.

De 34-jarige trainer uit Ommen fungeerde vrijdag in de verloren oefeninterland tegen de Verenigde Staten (0-2) als hoofdcoach, omdat Wiegman op de dag van de wedstrijd vanwege familieomstandigheden afhaakte. "Dat was best een heftig moment", zegt Veurink. "Maar alles ging daarna wel 'gewoon' door. Dat is een groot compliment aan Sarina, voor hoe ze haar staf managet en hoe we met elkaar functioneren."

Wiegman neemt na de Olympische Spelen van Tokio afscheid van Oranje en gaat dan in Engeland aan de slag. Dat betekent dat de KNVB een vacature heeft. Veurink, die begin dit jaar zijn contract bij de KNVB verlengde tot de zomer van 2023 waarin weer een WK wordt gehouden, wil zich echter niet openlijk opwerpen als kandidaat. "Dit is niet het moment om daar iets over te zeggen. De omstandigheden zijn triest, het gaat nu niet om mij. Ik snap dat het vragen oproept, zeker omdat er een vacature is. Maar het gaat nu om het team, om de wedstrijd tegen Kosovo."

Veurink heeft met de leiding van de KNVB wel gesproken over de opvolging van Wiegman, net als de spelersraad van Oranje. Verdedigster Stefanie van der Gragt denkt dat er begin volgend jaar duidelijkheid komt. "Onze spelersraad praat mee, maar uiteindelijk beslist de KNVB", zegt Van der Gragt. "We hebben een goede samenwerking met de directeuren Jan Dirk van der Zee en Nico-Jan Hoogma, zij weten wel wie bij ons past. Wij hadden geen inspraak toen Sarina werd aangesteld en dat ging toch ook best goed. Ik denk niet dat het lang duurt tot we horen wie het wordt."

Meer uit Voetbal

Oranje doet bondscoach Wiegman van Engeland pijn

GLASGOW (ANP) - Bondscoach Sarina Wiegman maakte een aangeslagen indruk na de uitschakeling van de voetbalsters van Engeland in de Nations League. "Ik dacht echt dat we het hadden gered", zei ze na een ruime zege van haar ploeg bij Schotland (0-6). "Maar uiteindelijk bleek Nederland toch nog te hebben gescoord. Dat hoort bij sport, maar doet wel pijn. Ik vind het knap van mijn ploeg dat we met 6-0 hebben gewonnen. Maar we willen natuurlijk deelnemen aan grote toernooien. Dat is nu niet gelukt."

4 uur geleden
Coach Arteta van Arsenal neemt blunderende keeper in bescherming

LUTON (ANP) - Trainer Mikel Arteta heeft zijn doelman David Raya in bescherming genomen na de benauwde zege van Arsenal bij Luton Town (3-4). "We moeten sommige situaties als team beter verdedigen", zei hij. "We kijken nooit naar één persoon. Dat hebben we nooit gedaan."

4 uur geleden
Jonker dacht in Tilburg terug aan Eredivisie-ontknoping 2007

TILBURG (ANP) - Oranje-bondscoach Andries Jonker moest goed nadenken of hij weleens eerder zo'n bizarre slotfase heeft meegemaakt als dinsdagavond bij het behalen van de Nations League-groepswinst in Tilburg. De ervaren voetbaltrainer kwam uit op de ontknoping van de titelstrijd in de Eredivisie in 2007, toen hij als coach van Willem II tegen Ajax speelde. De Amsterdammers liepen uiteindelijk het kampioenschap mis op één doelpunt.

4 uur geleden
Bondscoach Jonker ziet weer kromme situatie: ik ga Frankrijk loten

TILBURG (ANP) - Volgens Oranje-bondscoach Andries Jonker is ook tijdens de allesbeslissende Nations League-finaleronde van februari sprake van een kromme situatie. Dat komt doordat het Franse voetbalelftal als een van de vier deelnemers al geplaatst is voor de Spelen en dus niet meestrijdt om de twee olympische tickets. "Ik doe de loting en ik trek Frankrijk", grapte Jonker dinsdag na het bereiken van de laatste vier, in het duel met België (4-0).

4 uur geleden
Egurrola hield hoofd koel in sensationele slotfase Oranje

TILBURG (ANP) - Volgens middenveldster Damaris Egurrola heeft ze door haar rustige aard Oranje aan twee cruciale treffers in de Nations League kunnen helpen. De slotfase tegen België (4-0) was knotsgek, maar daar zei de dochter van een Nederlandse moeder en een Spaanse vader weinig last van te hebben gehad. "We waren mijn eerste doelpunt nog aan het vieren toen ze zeiden dat ik nog een keer moest scoren. Met overal kramp rende ik toen maar weer naar voren."

11 uur geleden
Beerensteyn: goals in Tilburg net zo belangrijk als die op Wembley

TILBURG (ANP) - Oranje-spits Lineth Beerensteyn kon niet kiezen tussen haar twee doelpunten van vrijdag op Wembley tegen Engeland of haar twee treffers van dinsdagavond in Tilburg. "Ze waren allemaal net zo belangrijk. Ik denk dat deze hele periode me wel een tijdje bij zal blijven", reageerde de 100-voudig international na de 4-0-zege op België. Mede door haar treffers houdt het Nederlands elftal als groepswinnaar kans op de Olympische Spelen.

11 uur geleden
Recordaankoop Rice helpt Arsenal in extra tijd aan zege op Luton

LUTON (ANP) - Arsenal heeft op bezoek bij Luton Town met 4-3 gewonnen. De beslissing viel diep in de extra tijd door een doelpunt van recordaankoop Declan Rice. De koploper in de Premier League kwam zo na vijftien duels op 36 punten. Liverpool volgt op 5 punten en speelt woensdag tegen hekkensluiter Sheffield United.

12 uur geleden