Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veteranenorganisatie: militair tenue hoort niet op coronaprotest

Veteranenorganisatie: militair tenue hoort niet op coronaprotest

DEN HAAG (ANP) - Militaire uniformen horen niet thuis op een coronademonstratie. Dat zegt belangenorganisatie het Veteranen Platform na de verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam zondag, waaraan mensen in militaire kleding meededen.

Volgens Hans van Griensven, voorzitter van het platform, zijn er wel degelijk echte veteranen en oud-militairen betrokken bij de demonstraties. Ze zijn onderdeel van de groep 'In het gelid voor vrijheid' en willen een buffer vormen tussen de politie en demonstranten om escalatie van geweld te voorkomen, aldus Van Griensven. "Wij keuren dat optreden niet goed. Niet alleen omdat het strafbaar is om in militaire uitdossing te verschijnen op zo'n demonstratie, maar ook omdat het op deze manier suggereert dat zij dit doen namens alle veteranen."

Het Nederlands Veteraneninstituut, dat zich inzet voor de verbetering van zorg voor veteranen, zegt het "heel vervelend" te vinden als mensen zich voordoen als veteranen tijdens een demonstratie tegen de coronamatregelen. "Iedereen mag demonstreren en zijn standpunt uiten, maar dat staat altijd los van je militaire verleden."

Zondagavond na het protest op het Museumplein verzamelde een groep van zo'n dertig demonstranten zich bij een cellencomplex in Amsterdam om te pleiten voor de vrijlating van verdachten die eerder op de dag waren aangehouden. De groep bestond volgens de politie uit een groot aantal "zelfbenoemde veteranen". Ook werd er eerder op de dag een (vermeende) veteraan aangehouden voor het mishandelen van twee ME'ers. Eerder dit jaar deden er ook mensen in militaire kleding mee aan coronademonstraties.

Meer uit Binnenland

Verschillende sloten in Ter Aar afgesloten vanwege brand

TER AAR (ANP) - In Ter Aar heeft het lokale waterschap de uitvoer van verschillende sloten afgesloten vanwege de brand die vrijdagnacht meerdere bedrijfspanden heeft verwoest. Dit om te voorkomen dat afgevoerd bluswater dat is vervuild door rookdeeltjes via sloten terechtkomt in groter water, laat een woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Rijnland weten.

13 minuten geleden
Enorme schuifoperatie station Amsterdam Zuid goed verlopen

AMSTERDAM (ANP) - Een enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid is van vrijdag op zaterdag goed verlopen. Het ging om een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, werd op een reizigerstunnel geschoven. Zo'n honderd geïnteresseerden kwamen de operatie met eigen ogen bekijken, zegt een woordvoerder van Zuidasdok. Dat is het project waar de werkzaamheden deel van uitmaken.

1 uur geleden
Man overleden na aanhouding met stroomstootwapen in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 32-jarige man die vrijdagavond werd gearresteerd op de 's-Gravenweg in Rotterdam, is overleden. De politie rukte uit na een melding over een persoon in verwarde toestand en heeft de man met een stroomstootwapen onder controle gebracht. "Kort hierna werd de arrestant onwel", zegt het Openbaar Ministerie.

3 uur geleden
Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol zondag in voor heel Nederland

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat stelt ook voor zondag het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Zondag geldt het voor het hele land, zaterdag gaat het om de meeste provincies, meldt een woordvoerder van de organisatie zaterdagochtend. Dit protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen.

3 uur geleden
Vrouw (29) overleden door eenzijdig ongeluk Friesland

WITMARSUM (ANP) - Door een eenzijdig ongeluk in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Rijpenderlaan bij Witmarsum is een 29-jarige vrouw uit de gemeente Sudwest-Fryslân overleden. De politie doet onderzoek naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

3 uur geleden
ANWB krijgt meer pechmeldingen door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen kwamen vrijdag door het zomerse weer met pech stil te staan langs de weg. De ANWB kreeg 11 procent meer meldingen binnen, zegt een woordvoerster van de ANWB. De stijging werd vanwege het warme weer verwacht.

3 uur geleden
NS: veel mensen richting Zandvoort met de trein

ZANDVOORT (ANP) - Reizigers maken "veel gebruik" van de extra treinen die de NS inzet om strandgangers richting Zandvoort te vervoeren. Het gaat om twee treinen per uur extra vanaf Haarlem. De treinen vanaf Amsterdam zijn daarnaast langer, volgens de woordvoerder kunnen er zeker duizend mensen in.

3 uur geleden