Veteranenorganisatie: militair tenue hoort niet op coronaprotest
DEN HAAG (ANP) - Militaire uniformen horen niet thuis op een coronademonstratie. Dat zegt belangenorganisatie het Veteranen Platform na de verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam zondag, waaraan mensen in militaire kleding meededen.
Volgens Hans van Griensven, voorzitter van het platform, zijn er wel degelijk echte veteranen en oud-militairen betrokken bij de demonstraties. Ze zijn onderdeel van de groep 'In het gelid voor vrijheid' en willen een buffer vormen tussen de politie en demonstranten om escalatie van geweld te voorkomen, aldus Van Griensven. "Wij keuren dat optreden niet goed. Niet alleen omdat het strafbaar is om in militaire uitdossing te verschijnen op zo'n demonstratie, maar ook omdat het op deze manier suggereert dat zij dit doen namens alle veteranen."
Het Nederlands Veteraneninstituut, dat zich inzet voor de verbetering van zorg voor veteranen, zegt het "heel vervelend" te vinden als mensen zich voordoen als veteranen tijdens een demonstratie tegen de coronamatregelen. "Iedereen mag demonstreren en zijn standpunt uiten, maar dat staat altijd los van je militaire verleden."
Zondagavond na het protest op het Museumplein verzamelde een groep van zo'n dertig demonstranten zich bij een cellencomplex in Amsterdam om te pleiten voor de vrijlating van verdachten die eerder op de dag waren aangehouden. De groep bestond volgens de politie uit een groot aantal "zelfbenoemde veteranen". Ook werd er eerder op de dag een (vermeende) veteraan aangehouden voor het mishandelen van twee ME'ers. Eerder dit jaar deden er ook mensen in militaire kleding mee aan coronademonstraties.
Meer uit Binnenland
APELDOORN (ANP) - Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal in het nabijgelegen Zutphen beschikbaar als 'overloop', maar dit stopt op 11 oktober. Vanaf die dag neemt Ugchelen de rol over, tot het einde van het jaar.
34 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Studenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen komen op 14 november samen voor een demonstratie in Utrecht. Ze protesteren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet op onderwijs en onderzoek. De exacte locatie en de vorm van het protest zijn nog niet bekend.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Traditionele media zoals televisie en kranten hebben het lastig door de opkomst van grote techbedrijven achter bijvoorbeeld social media en het kabinet moet daar wat aan doen, vinden onderzoekers van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Anders komt de waakhondfunctie die de media spelen in de democratie in gevaar, valt te lezen in hun rapport. De raad stelt onder meer voor om ervoor te zorgen dat betrouwbare informatie hoger op de tijdlijnen van sociale media en in de resultaten van zoekmachines verschijnt.
53 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Utrecht vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, geƫist tegen de 41-jarige H.W. uit Arnhem. Het OM acht bewezen dat hij in maart 2023 acteur Bas Muijs heeft geprobeerd te doden. Tegen de andere verdachte in de zaak, de 33-jarige M.L., eiste het OM een werkstraf van tweehonderd uur voor schuld bij de wederrechtelijke vrijheidsberoving van Muijs.
57 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Kinderen en huishoudens moeten nog vaak lang wachten op actie van Veilig Thuis, het advies- en meldpunt dat aan de slag moet met berichten over huiselijk geweld. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). "Ze krijgen niet op tijd de hulp die nodig is om hun thuissituatie weer veilig te maken. Hierdoor leven zij te lang met een constante dreiging van huiselijk geweld of kindermishandeling."
3 uur geledenIJMUIDEN (ANP) - De Zuidpier in IJmuiden is per direct gesloten. Volgens Rijkswaterstaat is er door storm Aitor op 27 september schade ontstaan aan het wegdek. Daarom is de pier niet meer veilig voor weggebruikers.
3 uur geledenHEERHUGOWAARD (ANP) - Het onafhankelijke kennisinstituut Deltares heeft niet kunnen achterhalen wat de bron is van het verboden landbouwgif dinoterb, dat in verhoogde concentraties is aangetroffen in Noord-Holland. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier had Deltares ingeschakeld voor een verkennend onderzoek. Het instituut, specialist op het gebied van water en ondergrond, heeft echter "geen duidelijk bewijs" gevonden voor een bepaalde bron, staat in het verslag.
4 uur geleden