Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzekeraars zeggen contract huisartsenketen Co-Med definitief op

Verzekeraars zeggen contract huisartsenketen Co-Med definitief op

TILBURG (ANP) - Zorgverzekeraars hebben hun contract met de commerciële huisartsenketen Co-Med definitief beëindigd. Dat zat er al aan te komen: vorige week werd de overeenkomst al opgeschort omdat de verzekeraars hadden vastgesteld dat Co-Med "de continuïteit van goede zorg niet kan garanderen" en verplichtingen niet nakwam, stellen CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis.

Co-Med heeft twaalf huisartsenpraktijken, onder meer in Amsterdam, Enschede, Eindhoven, Tilburg en Zwolle. In totaal staan bij deze praktijken tienduizenden patiënten ingeschreven. De meesten zijn de komende tijd voor hun eerstelijnszorg aangewezen op de onlinehuisartsen van Arene. De organisatie werkt samen met lokale huisartsen die iemand fysiek kunnen onderzoeken als dat nodig is. In een aantal plaatsen kunnen patiënten terecht bij een andere huisartsenpraktijk.

Aan een structurele oplossing voor alle patiënten "wordt gewerkt", laat CZ weten. Mensen mogen wel zelf op zoek gaan naar een nieuwe huisarts, maar dat hoeven ze niet te doen. "Wij werken aan een blijvende oplossing per praktijk", klinkt het.

Facturen

De praktijken waren de afgelopen dagen onbereikbaar voor patiënten. CZ noemt dat "een ernstig risico voor de patiëntenzorg". Omdat geen zicht was op verbeteringen bij het bedrijf, dat diep in financiële en juridische problemen en conflicten zit, zien de zorgverzekeraars het niet meer zitten om met Co-Med samen te werken.

De verzekeraars adviseren patiënten om nu geen facturen van Co-Med te betalen. Ze maken duidelijk dat ze zelf de betalingen ook niet zullen hervatten.

Online

Over Co-Med zijn al jaren veel klachten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelde vorig jaar al vast dat praktijken zo slecht bereikbaar en bezet waren, dat dit "een groot risico voor de patiëntveiligheid" opleverde. De inspectie wilde ingrijpen, maar Co-Med won vervolgens een rechtszaak over de termijn waarop zaken verbeterd moesten worden. Daardoor werd de zaak steeds weer gerekt.

Voor sommige patiënten levert de sluiting van de praktijken direct problemen op. Het ziekenhuis in Den Helder krijgt veel telefoontjes van mensen die niet meer weten waar ze naartoe moeten. In de Kop van Noord-Holland sloot eerder al de Co-Med-praktijk in Anna Paulowna door personeelsgebrek. Patiënten moesten voortaan naar Breezand. Nu is dus ook de praktijk daar dicht en zijn mensen in het gebied afhankelijk van de huisartsenzorg die Arena online kan leveren.

Meer uit Binnenland

OM roept verdachten moord Peter R. de Vries op: verklaar alsnog

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie roept verdachten in het hoger beroep in de moordzaak van Peter R. de Vries op om alsnog verklaringen af te leggen. Tijdens het proces bij de rechtbank hebben veel verdachten gebruikgemaakt van hun zwijgrecht. "Dat mag, maar hoeft niet, er is geen plicht om te zwijgen", zei de aanklager woensdag bij de start van het hoger beroep. Ze wees erop dat nog veel vragen onbeantwoord zijn. "Waarom is Peter R. de Vries vermoord, wie gaf de opdracht en wie waren er nog meer bij betrokken?"

6 minuten geleden
Hof: te veel kinderen niet naar school om overtuiging ouders

AMSTERDAM (ANP) - Steeds meer kinderen hoeven niet naar school te gaan om de overtuigingen van hun ouders. Die hebben een vrijstelling van de leerplicht gekregen, en het gerechtshof in Amsterdam maakt zich daar zorgen over. De rechters zeggen dat het niet duidelijk is of de kinderen thuis goed onderwijs krijgen. Ze roepen daarom op strenger te controleren op de leerplicht.

15 minuten geleden
Eerste asielzoekers in nachtnoodopvang Ugchelen

APELDOORN (ANP) - De nachtnoodopvang voor asielzoekers in Ugchelen is in de nacht van dinsdag op woensdag voor het eerst gebruikt. Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn, waaronder Ugchelen valt, heeft berichtgeving hierover van Omroep Gelderland bevestigd. Tegen de opvang was weerstand. Bij de locatie vond twee weken terug een explosie plaats.

2 uur geleden
Kwart gemeenten scheidt afval pas later

DEN HAAG (ANP) - Bij een kwart van de gemeenten scheiden inwoners niet zelf hun afval, maar gebeurt dat pas na de inzameling. Dat meldt het CBS, dat daarover voor het eerst cijfers verzamelde. Plastic flessen, metaalverpakkingen en drankkartons kunnen worden hergebruikt, onder meer als kunststof en biogranulaat.

4 uur geleden
Adviseur kabinet pleit voor snelle erkenning Palestijnse staat

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet zijn beleid ten aanzien van het Palestijns-Israëlische conflict volledig omgooien, vindt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). In een nieuw rapport worden kabinet en parlement aangeraden snel over te gaan tot erkenning van de Palestijnse staat.

9 uur geleden
Explosie bij advocatenkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een advocatenkantoor aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag is een explosie geweest, meldt de politie. Na de ontploffing ontstond voor korte tijd een brand. Niemand raakte gewond, wel is er schade aan het pand. Hoe groot die schade is, kon een politiewoordvoerder niet zeggen. Ook is het onbekend of er mensen in het kantoor aanwezig waren tijdens de ontploffing.

12 uur geleden
Bij ruim de helft van explosies geen link met criminaliteit

DEN HAAG (ANP) - Het idee dat bij de meeste aanslagen met explosieven sprake is van een conflict in het criminele milieu, is volgens de politie inmiddels achterhaald. Jos van der Stap, programmamanager High Impact Crime bij de politie, meldt dat naar schatting bij ruim de helft van de explosies geen link is met criminaliteit maar met ruzies.

16 uur geleden