Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzekeraars zeggen contract huisartsenketen Co-Med definitief op

Verzekeraars zeggen contract huisartsenketen Co-Med definitief op

TILBURG (ANP) - Zorgverzekeraars hebben hun contract met de commerciële huisartsenketen Co-Med definitief beëindigd. Dat zat er al aan te komen: vorige week werd de overeenkomst al opgeschort omdat de verzekeraars hadden vastgesteld dat Co-Med "de continuïteit van goede zorg niet kan garanderen" en verplichtingen niet nakwam, stellen CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis.

Co-Med heeft twaalf huisartsenpraktijken, onder meer in Amsterdam, Enschede, Eindhoven, Tilburg en Zwolle. In totaal staan bij deze praktijken tienduizenden patiënten ingeschreven. De meesten zijn de komende tijd voor hun eerstelijnszorg aangewezen op de onlinehuisartsen van Arene. De organisatie werkt samen met lokale huisartsen die iemand fysiek kunnen onderzoeken als dat nodig is. In een aantal plaatsen kunnen patiënten terecht bij een andere huisartsenpraktijk.

Aan een structurele oplossing voor alle patiënten "wordt gewerkt", laat CZ weten. Mensen mogen wel zelf op zoek gaan naar een nieuwe huisarts, maar dat hoeven ze niet te doen. "Wij werken aan een blijvende oplossing per praktijk", klinkt het.

Facturen

De praktijken waren de afgelopen dagen onbereikbaar voor patiënten. CZ noemt dat "een ernstig risico voor de patiëntenzorg". Omdat geen zicht was op verbeteringen bij het bedrijf, dat diep in financiële en juridische problemen en conflicten zit, zien de zorgverzekeraars het niet meer zitten om met Co-Med samen te werken.

De verzekeraars adviseren patiënten om nu geen facturen van Co-Med te betalen. Ze maken duidelijk dat ze zelf de betalingen ook niet zullen hervatten.

Online

Over Co-Med zijn al jaren veel klachten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelde vorig jaar al vast dat praktijken zo slecht bereikbaar en bezet waren, dat dit "een groot risico voor de patiëntveiligheid" opleverde. De inspectie wilde ingrijpen, maar Co-Med won vervolgens een rechtszaak over de termijn waarop zaken verbeterd moesten worden. Daardoor werd de zaak steeds weer gerekt.

Voor sommige patiënten levert de sluiting van de praktijken direct problemen op. Het ziekenhuis in Den Helder krijgt veel telefoontjes van mensen die niet meer weten waar ze naartoe moeten. In de Kop van Noord-Holland sloot eerder al de Co-Med-praktijk in Anna Paulowna door personeelsgebrek. Patiënten moesten voortaan naar Breezand. Nu is dus ook de praktijk daar dicht en zijn mensen in het gebied afhankelijk van de huisartsenzorg die Arena online kan leveren.

Meer uit Binnenland

Computersystemen UWV werken weer, cliënten kunnen inloggen

AMSTERDAM (ANP) - De computersystemen van het UWV zijn weer volledig operationeel nadat ze vrijdag getroffen waren door de wereldwijde computerstoring. Cliënten kunnen ook weer inloggen op de website van de organisatie, zegt een woordvoerder zaterdagmiddag.

5 uur geleden
Koningspaar en Beatrix herdenken Engelandvaarder Ellis Brandon

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix hebben gereageerd op het overlijden van Engelandvaarder Ellis Brandon. Ze laten weten dat ze de op 101-jarige leeftijd overleden Brandon "met groot respect" gedenken.

6 uur geleden
Vakantieverkeer leidt tot drukte op Europese snelwegen

DEN HAAG (ANP) - Op Europese snelwegen is het zaterdag zoals verwacht druk door vakantieverkeer, ziet ANWB Verkeersinformatie. Rond 14.30 uur lijkt het hoogtepunt voorbij, laat een medewerker weten, maar heeft verkeer op veel plekken nog altijd te maken met vertraging.

8 uur geleden
Drukte op wegen naar de kust, parkeerlocaties raken vol

DEN HAAG (ANP) - Het is erg druk op "vrijwel alle wegen naar de kust", meldt de ANWB. Zo loopt het verkeer onder meer vast op de doorgangswegen naar Scheveningen en op wegen richting de Noord-Hollandse stranden van Zandvoort, Bloemendaal en Castricum. Ook op verschillende doorgangsroutes aan de Zeeuwse kust is het druk.

9 uur geleden
Opnieuw serval weggelopen in Helmondse wijk Houtdonk

HELMOND (ANP) - In de Helmondse wijk Houtdonk is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw een serval weggelopen. De politie waarschuwde inwoners van de Brabantse plaats via Burgernet om hun honden en katten binnen of aangelijnd te houden. In november ontsnapte in dezelfde wijk ook al een serval. Die keerde na enkele dagen uit zichzelf terug. "Het lijkt erop dat het hetzelfde dier is", zegt een woordvoerder van de politie.

10 uur geleden
Schiphol ziet veel passagiers vroeger komen na computerstoring

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol ziet zaterdagochtend veel passagiers vroeger naar de luchthaven komen, na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag. Dat is volgens Schiphol begrijpelijk, maar niet noodzakelijk en kan tot extra drukte leiden wanneer die reizigers samenkomen met passagiers die op het geadviseerde tijdstip arriveren.

10 uur geleden
Man (24) aangehouden voor brandstichting op camping Zwarte Cross

LICHTENVOORDE (ANP) - De politie heeft een 24-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting op de camping van festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Daar brandden vrijdagavond drie caravans uit. "Door adequaat handelen van campingbezoekers, medewerkers van het festival en hulpdiensten werd erger voorkomen", aldus de politie zaterdag.

10 uur geleden