
Verzekeraar moet behandeling in VS van 11-jarige Geuko vergoeden
ARNHEM (ANP) - Verzekeraar ASR moet van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over de brug komen voor de behandeling in de VS van de 11-jarige jongen Geuko uit Winschoten, die sinds 2016 lijdt aan Acute Flaccid Myelitis (AFM). Dat is een verlammende ziekte waardoor hij totaal afhankelijk van een rolstoel en beademing is geworden.
Zijn ouders wilden hem al langer in de Verenigde Staten laten behandelen, zodat hij in elk geval minder aan de beademing hoeft en ook weer wat in beweging kan komen. De verzekeraar, die al wel een gedeeltelijke tegemoetkoming wilde verstrekken, vergoedde die Amerikaanse aanpak echter bij lange na niet volledig omdat die niet aan bepaalde criteria en aan de Zorgverzekeringswet zou voldoen. Het probleem was dat de effectiviteit van de behandeling in Baltimore onvoldoende zou zijn aangetoond.
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden "gebiedt" ASR nu echter "om tot goedkeuring en vergoeding van de voor appellant aangevraagde behandeling in de Verenigde Staten over te gaan", staat in de woensdag openbaar geworden uitspraak. Het hof is namelijk tot het oordeel gekomen dat "voldoende aannemelijk is" dat de behandeling "voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk".
Verpleegkundige hulp
Van een eerdere behandeling in Amerika, betaald uit een publieke inzameling, knapte het kind al tijdelijk op. ASR wilde "uit coulance" wel 100.000 euro ter beschikking stellen, maar volgens vader Gert Jan is er zeker 350.000 euro nodig, onder meer voor verpleegkundige hulp tijdens de vlucht. De verheugde vader zei woensdag tegen het ANP nog deze middag contact te zullen hebben met het Kennedy Krieger Institute in Baltimore.
De verzekeraar gaat volgens een woordvoerster "uiteraard gevolg geven" aan de uitspraak en zal in overleg treden met de familie van Geuko om te kijken "hoe we dit proces in gang kunnen zetten". De organisatie zegt ook eerder "zo zorgvuldig als mogelijk" te hebben gewerkt, waarbij de conclusie toen was dat een vergoeding uit het basispakket in dit geval niet tot de mogelijkheden behoorde.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Mensen van 18 tot 49 jaar die elk jaar de griepprik krijgen, hoeven komend najaar in principe geen inenting te krijgen tegen het coronavirus. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Het is de enige verandering in de doelgroep.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het zou goed zijn als ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid ook worden gevaccineerd tegen het RS-virus. Maar eerst moet duidelijk worden hoe vaak de prik moet worden herhaald, zegt de Gezondheidsraad.
15 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De medische zorg in vrouwengevangenissen schiet structureel tekort. Dat meldt Bureau Clara Wichmann (BCW) op basis van verhalen van vrouwelijke (ex-)gedetineerden. Het gevangenispersoneel neemt de klachten van vrouwen vaak niet serieus, met alle gevolgen van dien.
15 uur geledenUTRECHT (ANP) - Na ongeveer twee maanden is de griepepidemie voorbij. Het aantal mensen dat met griepachtige klachten naar de huisarts gaat, ligt voor de derde week op rij onder de grens om van een epidemie te kunnen spreken. Dat melden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en onderzoeksinstituut Nivel.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Mazelen grijpen steeds sneller om zich heen in Nederland, vooral op basisscholen met een lage vaccinatiegraad en binnen gezinnen van mensen die niet zijn gevaccineerd. In de afgelopen week is het aantal gemelde besmettingen met bijna de helft toegenomen, tot 158. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept ouders op om kinderen met verschijnselen van mazelen thuis te houden tot zeker vier dagen na het ontstaan van vlekjes op de huid. Ook is het advies om dan de huisarts te bellen.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Op een basisschool in Amsterdam Nieuw-West zijn inmiddels twintig kinderen besmet met mazelen. Dat zei wethouder Alexander Scholtes (Gezondheid) woensdagochtend in een gemeenteraadsvergadering. Het cluster op de school lijkt niet exponentieel te groeien, aldus Scholtes.
1 dag geledenDIEMEN (ANP) - De zorg voor kankerpatiƫnten wordt vanaf volgend jaar anders. Zo worden achttien complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten dan alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen. Minder ingewikkelde zorg wordt juist gespreid over het land. Dat hebben patiƫntenorganisaties, zorgverleners, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de overheid afgesproken.
1 dag geleden