Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzekeraar ASR fors hoger op Damrak na schikking woekerpolissen

Verzekeraar ASR fors hoger op Damrak na schikking woekerpolissen

AMSTERDAM (ANP) - ASR was donderdag veruit de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. Beleggers reageerden opgelucht op de schikking van de verzekeraar in het woekerpolisdossier. ASR trekt namelijk honderden miljoenen euro's uit voor een nieuwe vergoeding van klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Daarover heeft de verzekeraar een overeenkomst gesloten met verschillende claimorganisaties. Zij hebben ASR beloofd om al hun claimprocedures tegen de onderneming stop te zetten. Het aandeel werd daarop 12 procent hoger gezet.

ASR heeft daarnaast voorafgaand aan een beleggersdag ook de doelstelling voor de verwachte kostenvoordelen van de overname van Aegon Nederland verhoogd. De samenvoeging van de activiteiten verloopt volgens ASR volgens plan en zal naar verwachting voor eind 2026 worden afgerond.

Ook andere verzekeraars gingen mee omhoog. NN Group dikte 10 procent aan. De verzekeraar, die ook met woekerpolisclaims te maken heeft, zei in een reactie de stap bij ASR te beschouwen als "een positieve ontwikkeling". Maar het concern benadrukte wel dat er op dit moment nog geen overeenkomst is tussen NN en de claimorganisaties. Aegon, dat vorig jaar zijn Nederlandse verzekeringsactiviteiten aan ASR heeft verkocht, steeg 2,5 procent.

ABN AMRO

Ondanks de forse koerswinsten van de verzekeraars noteerde de AEX-index rond 9.40 uur slechts 0,1 procent hoger op 762,65 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 856,46 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 0,1 procent. Londen verloor 0,1 procent.

ABN AMRO was de grootste daler in de AEX, met een min van 2 procent. De Nederlandse staat gaat zijn belang in de bank verder afbouwen van 49,5 tot circa 40 procent.

ASML

ASML verloor 0,6 procent. De chipmachinefabrikant wil Christophe Fouquet benoemen tot nieuwe topman en opvolger van Peter Wennink als bestuursvoorzitter, die na de aandeelhoudersvergadering in april 2024 met pensioen gaat. Fouquet werkt al vijftien jaar bij ASML.

In de MidKap zakte OCI bijna 7 procent. De kunstmestproducent werd door investeringsbank Jefferies van de kooplijst gehaald. Azerion kelderde 9 procent. Het spelletjesbedrijf zag de omzet afgelopen kwartaal stijgen, maar werd negatiever over de jaaromzet.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0974 dollar waard, tegen 1,0965 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 78,46 dollar in afwachting van de vergadering van oliekartel OPEC. Brentolie kostte ook 1 procent meer, op 83,94 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Aandacht voor cijfers Aegon, IMCD en Heijmans op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar de cijfers van verzekeraar Aegon, chemicaliëndistributeur IMCD en bouwbedrijf Heijmans. Aegon leed vorig jaar een nettoverlies van 199 miljoen euro. Dat kwam door verliezen die het concern leed op zijn beleggingsportefeuille in de eerste jaarhelft. Topman Lard Friese sprak verder van goede resultaten in de Verenigde Staten.

20 minuten geleden
Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

ROSMALEN (ANP) - Heijmans verwacht volgend jaar meer nieuwbouwwoningen te kunnen verkopen. Dat meldt het bouwconcern bij de publicatie van de jaarresultaten over 2023. Heijmans ziet daarvoor al bewijs in het feit dat de woningverkoop de afgelopen tijd aantrok. Met name buiten stedelijk gebied werd vanaf het laatste kwartaal van vorig jaar meer verkocht. "Binnenstedelijk zijn projecten groter en lastiger faseerbaar, waardoor in dat segment het herstel iets langzamer op gang komt", stelt het bedrijf.

40 minuten geleden
Zara keert na twee jaar afwezigheid terug naar Oekraïne

ARTEIXO (ANP/RTR) - Modeketen Zara keert na twee jaar weer terug naar Oekraïne. Kort na de Russische invasie van het land sloot het Spaanse concern alle winkels.

40 minuten geleden
Voor het eerst sinds 2015 staan weer meer kantoren leeg

AMSTERDAM (ANP) - Voor het eerst sinds 2015 staat er weer meer kantoorruimte leeg. Veel bedrijven hebben te grote kantoren, want medewerkers zijn niet meer tegelijkertijd vijf dagen per week op kantoor.

1 uur geleden
Verzekeraar Aegon lijdt jaarverlies door beleggingsresultaten

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar Aegon heeft vorig jaar afgesloten met een nettoverlies van 199 miljoen euro. Dat was het gevolg van verliezen die het concern leed op zijn beleggingsportefeuille, meldt het bedrijf.

1 uur geleden
Inflatie in februari afgenomen tot 2,8 procent

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in februari 2,8 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. De raming is volgens het CBS berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In januari liep de inflatie nog op tot 3,2 procent.

2 uur geleden
Zakelijke rijder switcht vaker van elektrisch naar benzine

BUNNIK (ANP) - Zakelijke rijders stappen steeds vaker over van een volledige elektrische auto naar een hybride of benzineauto vanwege de hoge kosten, waarschuwen leasemaatschappijen. "Een terugslag dreigt nu het financiële plaatje minder aantrekkelijk wordt", stelt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

2 uur geleden