
Verwarring over kandidatuur Mike Pence voor presidentschap VS
WASHINGTON (ANP/RTR) - Even leek het erop dat voormalig Amerikaans vicepresident Mike Pence zich kandidaat had gesteld voor het presidentschap van de Verenigde Staten in 2024. Persbureau Reuters bracht dat nieuws op basis van berichtgeving van Sky News. Pence zou het vereiste papierwerk hebben ingeleverd bij de federale verkiezingscommissie, de FEC. Maar al snel ontkende Pence's woordvoerder Devin O'Malley het nieuws op Twitter.
"Voormalig vicepresident Mike Pence heeft zich niet kandidaat gesteld voor het presidentschap", schreef O'Malley. Op het gewraakte FEC-formulier, dat al snel online rondging, staat dan ook de naam Mike Richard Pence. Dat had Michael Richard Pence moeten zijn. Wie er achter het formulier zit, is niet duidelijk. Journalist Maggie Haberman van The New York Times oppert op Twitter dat het wellicht om een grap gaat.
Pence zegt al enige tijd dat hij in het nieuwe jaar, na overleg met zijn familie, een besluit wil nemen over zijn kandidatuur. Mocht hij daar uiteindelijk toe besluiten, dan zal hij eerst de strijd binnen zijn eigen Republikeinse partij moeten winnen. Daarin dient hij het in ieder geval op te nemen tegen Donald Trump, de ex-president onder wie hij als vicepresident diende tussen 2017 en 2021. Maar inmiddels steunt Pence Trump niet meer.
Trump is vooralsnog de enige Republikein die zich officieel kandidaat heeft gesteld. Ook verwachten velen dat de populaire gouverneur van Florida, Ron DeSantis, zich op termijn kandidaat zal stellen voor het presidentschap in 2024. Hij heeft dat tot op heden nog niet gedaan.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft afspraken gemaakt met Israël over het toelaten van meer humanitaire hulp aan Gaza, meldt EU-buitenlandchef Kaja Kallas. "Deze deal betekent dat er meer grensovergangen worden geopend, dat er vrachtwagens met hulpgoederen en voedsel Gaza binnenkomen, dat de vitale infrastructuur wordt hersteld en dat hulpverleners worden beschermd", schrijft Kallas op X.
6 minuten geledenSTRAATSBURG (ANP) - De motie van wantrouwen tegen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is met een ruime meerderheid van het Europees Parlement verworpen. In de stemming van donderdag stemden 360 Europarlementariërs tegen en 175 voor de motie.
18 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben afgesproken dat ze nauwer gaan samenwerken om vijanden met hun kernwapens af te schrikken. De twee naties blijven onafhankelijk opereren, maar zullen gezamenlijk reageren op "extreme dreiging" voor Europa. Ze willen overbrengen dat Europese bondgenoten op steun kunnen rekenen van de enige twee Europese kernmachten.
1 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - De motie van wantrouwen tegen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zal later donderdag met een ruime meerderheid van het Europees Parlement worden verworpen. De sociaaldemocraten (S&D), de op een na grootste fractie, gaan ook tegenstemmen.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Na een Houthi-aanval op vrachtschip Eternity C zijn nog eens vier opvarenden uit zee gehaald. Dat betekent dat nu in totaal tien mensen zijn gered, meldt EU-missie Aspides. Het lijkt erop dat de aanvallers ook een aantal opvarenden vasthouden.
1 uur geledenRAFAH (ANP/AFP) - Zeker 23 mensen zijn om het leven gekomen bij nachtelijke Israëlische bombardementen op de Gazastrook, meldt de burgerbescherming in het gebied. Onder de slachtoffers zouden acht kinderen zijn.
2 uur geledenNAIROBI (ANP) - Nu wereldwijd gletsjers wegsmelten en permafrost begint te ontdooien, komen ook tal van bacteriën, virussen en schimmels uit hun 'winterslaap' van duizenden jaren. Wetenschappers tonen zich bezorgd over de risico's die het openen van deze "bevroren doos van Pandora" met zich meebrengt. Ze doen dat in een woensdag verschenen rapport van het VN-milieuprogramma (UNEP) over kwesties die dringend "meer aandacht van beleidsmakers nodig hebben".
5 uur geleden