Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vervuiling en herrie in 2050 taboe, als het aan Brussel ligt

Vervuiling en herrie in 2050 taboe, als het aan Brussel ligt

BRUSSEL (ANP) - Schadelijke vervuiling van lucht, water en grond moet over krap dertig jaar zijn uitgebannen, vindt de Europese Commissie. Om dat te halen, moet die verontreiniging in 2030 al flink zijn teruggedrongen. Dat moet dan al 55 procent aan 'luchtvervuilingsdoden' schelen.

Het milieu moet in 2050 zo schoon zijn dat mens en natuur niet geschaad worden, staat in de plannen van Eurocommissarissen Frans Timmermans (Klimaat) en Virginijus Sinkevičius (Milieu). Van elke acht overlijdens in de EU is er nu nog één te wijten aan milieuvervuiling, wat neerkomt op 400.000 mensen. Zij sterven bijvoorbeeld aan luchtweg- en hartaandoeningen en allerlei kankervormen. Die tol wordt bovendien oneerlijk veel vaker door kinderen, armen, zieken en mensen met een beperking betaald dan door wie het beter heeft getroffen.

Dan is er ook de lawaaioverlast nog, die eveneens duizenden slachtoffers maakt. Voortdurend lawaai van bijvoorbeeld snelwegen of vliegtuigen houdt mensen uit hun slaap, brengt stress en maakt ziek. Mogelijk wordt het ook tijd om lichtvervuiling terug te dringen, maar daarvoor wacht de commissie nog nader onderzoek af.

Grote stappen

Om aan de schadelijke vervuiling in 2050 een eind te maken moet de EU al tot 2030 grote stappen zetten, stelt de commissie voor. Het dodental door luchtvervuiling moet met 55 procent omlaag, het aantal slachtoffers van chronische herrie met 30 procent. Over een krappe tien jaar worden de helft minder bestrijdingsmiddelen en antibiotica voor vee gebruikt en halveert ook het plastic afval in zee en het restafval, als het aan de commissie ligt.

Ook moet dringend meer natuur tegen vervuiling worden beschermd, vindt het dagelijks bestuur van de EU. Het aantal ecosystemen waar vuile lucht geen vat meer op heeft, moet met een kwart omhoog. Anders gaan nog veel meer planten- en diersoorten verloren.

Ammoniakregels

Om die doelen te bereiken worden onder meer de ammoniakregels voor de landbouw strenger, moeten autobanden, treinen en vliegtuigen stiller worden en wordt vervuilde grond gesaneerd. Ook schrijft de commissie een wedstrijd uit voor de regio die het best presteert. "Hoe sneller we in actie komen, hoe meer kans dat we de planeet en onszelf de ruimte geven om weer te kunnen ademen", zei Timmermans woensdag bij de presentatie van de plannen.

De plannen kunnen ieder jaar tientallen miljarden kosten, erkent de commissie. Maar "dat verbleekt bij de kosten van niets doen: naar schatting 330 tot 940 miljard euro per jaar", doordat mensen bijvoorbeeld ziek thuisblijven van hun werk of in het ziekenhuis belanden. Als we ingrijpen overlaten aan een volgende generatie, "zal dat veel meer kosten en veel moeilijker zijn", waarschuwt Timmermans.

De plannen zijn een volgende bouwsteen van de Green Deal, het masterplan dat de EU klimaatneutraal en milieuvriendelijk moet maken. Eerder presenteerde Timmermans, de tweede man van de commissie, al voorstellen om onder meer de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en te voorkomen dat chemicaliën als pfas in de natuur terechtkomen.

Meer uit Binnenland

Hoekstra over COP28: kans op succes niet bijster groot

DEN HAAG (ANP) - In een wereld van oorlog en conflict en van botsende grootmachten die hun eigen belang behartigen is de kans op succes op de klimaattop COP28 niet bijster groot. Dat zegt EU-klimaatonderhandelaar Wopke Hoekstra aan de vooravond van de klimaattop in Dubai in een interview met NRC.

4 uur geleden
Kans op gladheid, wegbeheerders strooien preventief zout

DEN HAAG (ANP) - In een groot deel van Nederland wordt woensdagavond preventief zout gestrooid om de verwachte gladheid te bestrijden. Zo laat de gemeente Leiden weten te strooien op doorgaande auto- en fietsroutes en bruggen. In Rotterdam rijden zo'n zestig strooiwagens woensdagavond een strooiroute, meldt de gemeente op X. Ook in Apeldoorn, Pijnacker-Nootdorp en Hulst zijn de zoutstrooiers onderweg.

8 uur geleden
COA zet extra bewaking in bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft extra bewaking ingezet bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat de veiligheid daar onder druk staat. Dat meldt de organisatie woensdag. Ook wordt extra personeel geworven.

10 uur geleden
Asielopvang Kijkduin leidt tot stevig debat Zuid-Hollandse Staten

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke opvang van 100 tot 120 asielzoekers in een hotel in Kijkduin heeft tot een stevige discussie geleid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. BBB-fractievoorzitter Hans Veentjer maakte tijdens een commissievergadering een rekensommetje van de kosten hiervan en vroeg of dit geld niet beter besteed kan worden aan woningbouw voor Zuid-Hollanders.

10 uur geleden
Experts: ambtenaar moet met allerlei soorten 'bazen' kunnen werken

DEN HAAG (ANP) - Het is prematuur als (rijks)ambtenaren nu al openlijk ageren tegen een mogelijk kabinet met de PVV, vindt hoogleraar bestuurskunde Zeger van der Wal. Zo is het nog niet bekend hoe een regeerakkoord eruit gaat zien en of de nieuwe kabinetsplannen indruisen tegen de Grondwet of andere wetten. Los daarvan hoort het bij het "ambtelijk werk dat je met allerlei soorten bazen moet kunnen werken", zegt Van der Wal. Daar sluit Thijs Jansen, directeur van de Stichting Beroepseer, zich bij aan.

12 uur geleden
Man (64) overleden na mishandeling Amersfoort, minderjarige vast

AMERSFOORT (ANP) - Een 64-jarige man uit Hilversum die eerder deze maand werd mishandeld op het Stationsplein in Amersfoort is woensdagochtend aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie. In het onderzoek naar de zaak is dinsdag een 17-jarige jongen uit Amersfoort aangehouden. Hij wordt nu verdacht van mishandeling met de dood als gevolg.

12 uur geleden
Arrestaties bij drugslab in Overdinkel, twee agenten onwel

OVERDINKEL (ANP) - De politie heeft woensdag zeker vier mensen aangehouden bij een boerenwoning in het Overijsselse Overdinkel, op de grens met Duitsland. Op het erf is een drugslab aangetroffen, aldus de politie. Er was ook sprake van gevaarlijke stoffen op het terrein aan de Goormatenweg.

13 uur geleden