Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vervolgonderzoek stadhuisgevel Middelburg leidt tot extra maatregelen

Vervolgonderzoek stadhuisgevel Middelburg leidt tot extra maatregelen

MIDDELBURG - In 2020 bleek uit onderzoek dat een deel van de gevel van het Stadhuis aan de Markt in Middelburg in slechte staat verkeerde. Toen moesten de balustrades beschermd worden met hekwerk. Nu is uit vervolgonderzoek gebleken dat ook de beelden en ornamenten beschermd moeten worden. Daarom heeft Gemeente Middelburg opdracht gegeven om alvast een paar maatregelen nemen. Tegen de zijgevel van het stadhuis, aan de kant van de Lange Noordstraat, worden deze week zogenoemde weringsnetten geplaatst. Die zijn gemaakt van geknoopt polyethyleen dat geen water absorbeert, niet uitrekt, en UV-stabiel en chemisch inert is.

Een groot deel van de beelden aan de voorgevel zijn nu gezekerd met een spanbanden. De aangetroffen scheurtjes zijn nog niet zo groot, maar veiligheid heeft de eerste prioriteit. Daarom is voor deze tijdelijke oplossing gekozen. De gemeente schreef in een persbericht: “het is nog niet bekend hoe lang de netten blijven hangen. De gemeente laat de hele gevel onderzoeken. Uit dit onderzoek moet blijken wat er precies verder moet gebeuren en wat dit gaat kosten. Het traject tot nu toe bestaat uit verschillende onderzoeken en inspecties met iedere keer een verdiepingsslag, van grof naar fijn. Nu dus een fijnere verdieping dan de vorige inspectie (bijvoorbeeld toen we erachter kwamen dat de balustrade beschermd moest worden). Op dit niveau kwamen we erachter dat dit aan de hand is. Zodra de inspectie op steenniveau voltooid is, wordt een plan gemaakt om de restauratie van de gevel aan te pakken. Vervolgens maken we de planning. Het stadhuis blijft open voor gebruik.”

Het komt erop neer dat de staat van de gevel slechter is dan men had gehoopt. De kans is natuurlijk groot dat hier een flinke klus uit voort gaat komen, die mogelijk veel geld gaat kosten. Wethouder Eduard Smit en vakspecialist bouwkunde Niels Hazenoot van de gemeente kunnen in dit stadium nog geen concrete uitspraken doen over de omvang en kosten van het geheel, maar ze houden wel rekening met alle scenario’s.

Noodzakelijk
Waar iedereen het wel over eens lijkt te zijn is dat er niet bezuinigd kan worden op de herstelwerkzaamheden. Het stadhuis is een van de belangrijkste monumenten van Middelburg, en een visitekaartje van de stad. Onderhoud is onvermijdelijk en noodzakelijk. In dit verband wordt er ook gekeken naar de oorzaken van de problemen. De vele duiven in de stad helpen ook niet echt. Hun zure poep tast de zachte steen aan, en versnelt de slijtage. Er wordt dus ook gekeken hoe de vogels aangepakt kunnen worden.

Meer uit Middelburg

Tentoonstelling Voorbij het vlak / Beyond the plane bij ruimteCAESUUR in Middelburg

MIDDELBURG -  Voor de tentoonstelling bij ruimteCAESUUR gaan Andrea Freckmann en Theun Govers, beiden afgestudeerd als schilders, het experiment aan. Beide kunstenaars namen een schilderij als uitgangspunt voor het maken van nieuw ruimtelijk werk dat een weerklank vormt van het schilderij - een echo in de ruimte. 

2 uur geleden
Speelhof Hoogerzael in Middelburg zoekt twee nieuwe bestuursleden

MIDDELBURG - De groenste speelplaats van Middelburg is op zoek naar een handige regelaar. Iemand die ouders en kinderen wil laten ervarenhoe heerlijk ravotten in de modder en struinen door de struiken is. Een bestuurslid die zich wil inzetten voor de groei en bloei van Hoogerzael.

20 uur geleden
De derde editie van Swim to Fight Cancer in Middelburg

MIDDELBURG- Op 7 september is het weer zover. Dan duiken meer dan 100 deelnemers de binnenhaven van Middelburg in met als doel een indrukwekkend bedrag aan donaties op te halen voor baanbrekend kankeronderzoek (KWF). Samen met de zwemmers, sponsoren, donateurs en (bedrijfs)teams wil de organisatie er een spetterend evenement van maken. Want wie wil er nu niet bijdragen aan een wereld waarin kanker hopelijk geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn?

22 uur geleden
Weekverwachting: vaak aangenaam zomerweer

De nieuwe week kent een zomerse start met 22 tot 27 graden en veel zon. 's Avonds stijgt wel de kans op (onweers)buien. Dinsdag is tijdelijk een mindere dag met flink wat buien bij maxima rond 22 graden. Vanaf woensdag is het een aantal dagen vrij aangenaam Hollands zomerweer met zon en oplopende temperaturen. Woensdag is het 22 tot 24 graden en donderdag 24 tot 27 graden.

1 dag geleden
Geluk in het voedselbos

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Aan de rand van Nieuw- en Sint Joosland ligt voedselbos de Langhe Laere. Op een stuk grond van 2,4 hectare werkt Wobby de Langelaar samen met een team vrijwilligers aan een prachtig ecosysteem vol natuur. Maar waarom een heel bos en niet gewoon een moestuintje? 

1 dag geleden
Woensdag 17 juli vliegeren, muziek en een rondje met de paardentram in Westkapelle

WESTKAPELLE - Op 17 juli is het Westkapelle Woensdag. Tussen 11.00 en 17.00 uur is er in de tuin van het Polderhuis een 'Creatief van eigen bodem' markt. 

2 dagen geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

2 dagen geleden