Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vervolgonderzoek stadhuisgevel Middelburg leidt tot extra maatregelen

Vervolgonderzoek stadhuisgevel Middelburg leidt tot extra maatregelen

MIDDELBURG - In 2020 bleek uit onderzoek dat een deel van de gevel van het Stadhuis aan de Markt in Middelburg in slechte staat verkeerde. Toen moesten de balustrades beschermd worden met hekwerk. Nu is uit vervolgonderzoek gebleken dat ook de beelden en ornamenten beschermd moeten worden. Daarom heeft Gemeente Middelburg opdracht gegeven om alvast een paar maatregelen nemen. Tegen de zijgevel van het stadhuis, aan de kant van de Lange Noordstraat, worden deze week zogenoemde weringsnetten geplaatst. Die zijn gemaakt van geknoopt polyethyleen dat geen water absorbeert, niet uitrekt, en UV-stabiel en chemisch inert is.

Een groot deel van de beelden aan de voorgevel zijn nu gezekerd met een spanbanden. De aangetroffen scheurtjes zijn nog niet zo groot, maar veiligheid heeft de eerste prioriteit. Daarom is voor deze tijdelijke oplossing gekozen. De gemeente schreef in een persbericht: “het is nog niet bekend hoe lang de netten blijven hangen. De gemeente laat de hele gevel onderzoeken. Uit dit onderzoek moet blijken wat er precies verder moet gebeuren en wat dit gaat kosten. Het traject tot nu toe bestaat uit verschillende onderzoeken en inspecties met iedere keer een verdiepingsslag, van grof naar fijn. Nu dus een fijnere verdieping dan de vorige inspectie (bijvoorbeeld toen we erachter kwamen dat de balustrade beschermd moest worden). Op dit niveau kwamen we erachter dat dit aan de hand is. Zodra de inspectie op steenniveau voltooid is, wordt een plan gemaakt om de restauratie van de gevel aan te pakken. Vervolgens maken we de planning. Het stadhuis blijft open voor gebruik.”

Het komt erop neer dat de staat van de gevel slechter is dan men had gehoopt. De kans is natuurlijk groot dat hier een flinke klus uit voort gaat komen, die mogelijk veel geld gaat kosten. Wethouder Eduard Smit en vakspecialist bouwkunde Niels Hazenoot van de gemeente kunnen in dit stadium nog geen concrete uitspraken doen over de omvang en kosten van het geheel, maar ze houden wel rekening met alle scenario’s.

Noodzakelijk
Waar iedereen het wel over eens lijkt te zijn is dat er niet bezuinigd kan worden op de herstelwerkzaamheden. Het stadhuis is een van de belangrijkste monumenten van Middelburg, en een visitekaartje van de stad. Onderhoud is onvermijdelijk en noodzakelijk. In dit verband wordt er ook gekeken naar de oorzaken van de problemen. De vele duiven in de stad helpen ook niet echt. Hun zure poep tast de zachte steen aan, en versnelt de slijtage. Er wordt dus ook gekeken hoe de vogels aangepakt kunnen worden.

Meer uit Middelburg

Keramiek en beeldhouwen bij Kunst- en Cultuurroute

MIDDELBURG - Zondag 2 april biedt de route tussen 13.00 en 17.00 uur tal van interessante exposities en tentoonstellingen. Wandel langs de 35 deelnemende ateliers en galeries en u zult aangenaam verrast worden door hun gevarieerde aanbod. 

52 minuten geleden
Wisseling in fractie CDA Middelburg

MIDDELBURG - Ronny Theune (Arnemuiden) wordt op 13 april geïnstalleerd als raadslid voor het CDA in Middelburg. Hij neemt de plek in van Simon Beijer, die vanwege privé omstandigheden besloten heeft het raadswerk neer te leggen.

23 uur geleden
Een kleine Grote Kerk voor Veerse eenden

VEERE - Het team van Zeeuws Werk heeft een eendenplateau naar model van de Grote Kerk in Veere ontworpen en gemaakt. Een bijzondere klus, die werd gesteund door de stadsraad van Veere, op basis van een particulier initiatief (een wens van een overleden man). 

23 uur geleden
Cantatedienst met muziek Mattheus Passion in Zoutelande

ZOUTELANDE - Op zondagavond 2 april is er in de Catharinakerk van Zoutelande een cantatedienst met delen uit de Mattheus Passion van J.S. Bach. Deze dienst markeert het begin van de Stille Week, voorafgaand aan Pasen. Het is voor veel mensen bij uitstek een tijd van reflectie en inkeer. De muziek van Bach zal daar zeker bij helpen.

1 dag geleden
Veteraan Thamara Batenburg uit Middelburg is ambassadeur van Veteraan in de klas

MIDDELBURG - Het Nederlands Veteraneninstituut lanceerde deze week. op Wereldverteldag, de campagne ‘Ons verhaal is meer dan een missie’ gericht op het educatief programma Veteraan in de klas. Veteraan Thamara Batenburg (45) uit Middelburg is sinds 2016 gastspreker bij Veteraan in de klas en ambassadeur van het programma.

1 dag geleden
Staatssecretaris bezoekt archieven MCC

MIDDELBURG - Staatssecretaris van cultuur en media, Gunay Uslu, bezocht op maandag 20 maart 2023 het Zeeuws Archief.

1 dag geleden
Gemeente Veere verwijdert binnenkort grafstenen van graven met verlopen grafrechten

DOMBURG - Sinds 1998 worden graven op de algemene begraafplaatsen binnen de gemeente Veere voor 20 jaar uitgegeven (Beheersverordening begraafplaatsen Veere 1998). Na deze 20 jaar krijgt de rechthebbende de keuze voorgelegd om de grafrechten te verlengen.

1 dag geleden