
Vertegenwoordiger Suriname: excuses Weerwind niet acceptabel
DEN HAAG (ANP) - Het is in "geen enkele omstandigheid" acceptabel voor Suriname als minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) namens de regering excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. Dat zegt Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij na het gesprek met Mark Rutte en andere kabinetsleden in het Catshuis.
Eerder lekte uit dat Weerwind op 19 december in Suriname zal zijn om over excuses te praten. Roozer vindt eventuele excuses van Weerwind ongepast omdat de minister zelf nazaat is van tot slaaf gemaakten. Hij pleit ervoor dat een "wit persoon" excuses aanbiedt in Suriname.
"Hij is zelf nazaat, hij heeft zelf ook 'reparations' (genoegdoening) nodig", zegt Roozer over Weerwind. Excuses namens de regering van Weerwind zullen volgens hem niet worden geaccepteerd door Suriname. Dat heeft volgens hem niets te maken met de persoon van Weerwind en zijn staat van dienst. "Het is iets spiritueels en dat heeft te maken met wie we zijn als Afro-Surinamers."
Kritiek op datum excuses
Voorafgaand aan het overleg was Roozer zeer kritisch over de datum van 19 december waarop excuses zullen worden aangeboden volgens uitgelekte plannen. Hij vond die dag willekeurig gekozen en pleitte voor excuses op 1 juli 2023, als herdacht wordt dat 150 jaar geleden de slavernij feitelijk ten einde kwam. Roozer zegt dat er nog gesprekken komen met het kabinet en dat het van de uitkomst afhangt of 19 december acceptabel is voor Suriname.
Volgens Roozer is in het gesprek toegezegd dat nog deze of volgende week een bewindspersoon naar Suriname komt, om te praten over de plannen. Ook begrijpt hij van de premier dat de erkenning - dat het slavernijverleden "een misdaad tegen de menselijkheid" is - in ieder geval in de tekst van de regering komt te staan. Een woordvoerster gaat namens het kabinet niet in op beide beweringen en verwijst naar de korte verklaring die Rutte na afloop van het overleg heeft gegeven.
Rommelige aanloop naar excuses
In het Zuid-Amerikaanse land leeft veel onvrede over de rommelige aanloop naar de Nederlandse excuses voor de slavernij. Volgens Roozer zijn vertegenwoordigers van het kabinet en de Tweede Kamer vooral in Suriname geweest om te luisteren, maar hebben ze vervolgens te weinig overlegd om af te stemmen hoe de excuses worden aangeboden. "De algemene teneur is dat excuses gewaardeerd zullen worden, maar dat fouten wel gerepareerd moeten worden", aldus Roozer.
Bij het Catshuisoverleg waren ook vertegenwoordigers van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden aanwezig, alsook organisaties en mensen die zich bezighouden met het slavernijverleden. Op 13 december is er opnieuw een overleg in het Catshuis.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
1 week geleden