
Verschillen in kankerbehandeling tussen lage en hoge inkomens
UTRECHT (ANP) - Patiënten uit lagere inkomensgroepen ondergaan minder vaak een behandeling tegen een tumor dan patiënten die meer te besteden hebben, constateert Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), een onafhankelijk kennisinstituut.
Het instituut keek naar het medisch reilen en zeilen van mensen met een veel voorkomende tumorsoort: borstkanker, longkanker, darmkanker, prostaatkanker en melanoom. De verschillen variëren per kankersoort en ook nog per behandelmethode. Als patiënten wel behandeld worden, ondergaan die met een lager inkomen ook vaker minder ingrijpende behandelingen. Mensen uit lagere inkomensgroepen met gevorderde kanker gaan in hun laatste halfjaar wel weer vaker naar een hulpverlener dan lotgenoten met meer geld. Tussen effecten van behandeling, zoals complicaties en ziekenhuisopnames, zijn amper verschillen tussen de inkomensgroepen te zien.
Patiënten met een lagere sociaaleconomische status hebben volgens IKNL minder vaardigheden om in een medisch traject goed voor zichzelf te zorgen en zijn ook "minder bereid of in staat om te reizen voor medisch-oncologische zorg, wat hun keuze voor een behandeling kan beïnvloeden".
Bijkomende aandoeningen
Als (mogelijke) verklaring voor de verschillen noemt IKNL ook dat minder welvarende mensen vaker bijkomende aandoeningen hebben, in een slechtere conditie zijn, zwaarder zijn en roken. Tevens nemen zij waarschijnlijk minder vaak deel aan programma's voor conditieverbetering in aanloop naar de kankerbehandeling.
Toch kan lang niet alles worden verklaard. En: "verschillen in behandeling en zorggebruik hoeven echter niet per se onwenselijk te zijn en kunnen juist wijzen op persoonsgerichte zorg."
IKNL roept zorgverleners op duidelijke taal te gebruiken tegen hun patiënten en te letten op zaken die een gezonde leefstijl in de weg kunnen zitten. Verantwoordelijken voor oncologische zorg worden opgeroepen tot meer onderzoek naar gezondheidsverschillen en diepere analyses naar verdere oorzaken van de genoemde verschillen.
Meer uit Gezond
ALKMAAR (ANP) - Medewerkers van het ziekenhuis in Alkmaar houden dinsdag een werkonderbreking, kondigt vakbond NU'91 aan. Het is de eerste officiële actie na het vastlopen van de cao-onderhandelingen. Personeelsleden van Noordwest Ziekenhuisgroep leggen uit protest aan het begin van de middag hun werk een uur neer. Het is een opmaat naar grotere acties.
12 uur geledenUTRECHT (ANP) - Kunstmatige intelligentie (AI) wordt in de zorg al jaren gebruikt, maar nu is er ook een internationale richtlijn die de toepassing van de technologie "veiliger en beter" moet maken. Een internationale groep experts heeft de richtlijn en een bijbehorende checklist ontwikkeld onder leiding van het UMC Utrecht. Ze hebben hun werk gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ).
13 uur geledenUTRECHT (ANP) - Bijna 10.000 mensen zijn vorig jaar overleden door euthanasie. Dat is 10 procent meer dan het jaar ervoor, melden de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE). Die controleren of elk overlijden volgens de regels is verlopen. Artsen zijn verplicht om elke euthanasie door te geven aan de commissies.
13 uur geledenSTOCKHOLM/KOPENHAGEN (ANP) - Tuberculose komt steeds vaker voor bij kinderen in Europa die jonger zijn dan 15 jaar. De Europese gezondheidsdienst ECDC en de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties geven geen verklaring voor de toename, maar maken zich er wel zorgen over. Ze roepen op tot maatregelen om besmettingen te voorkomen en patiënten beter te behandelen.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bereidt juridische stappen voor tegen het Rijk om meer geld te krijgen voor jeugdzorg. Bij de ledenbijeenkomst in Den Haag, waar zo'n honderd afgevaardigden uit het land aanwezig waren, was er veel steun voor de juridische plannen van VNG-directeur Leonard Geluk en voorzitter Sharon Dijksma. Zij stellen dat het met de huidige financiën niet lukt om zowel jeugdzorg te verzorgen als ook de sporthallen open te houden en boa's op straat te houden.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Overgewicht blijft het meest voorkomende leefstijlprobleem van Nederlanders. Terwijl het aantal rokers en overmatige drinkers gestaag afneemt, heeft al jaren ongeveer de helft van alle volwassenen overgewicht. Het percentage van de bevolking met ernstig overgewicht (obesitas) is de afgelopen tien jaar verder toegenomen, van 13 procent naar 16 procent, zo staat in de nieuwste Leefstijlmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het RIVM en andere instituten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema (PVV) wil niet toezeggen dat het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen de spoedeisende zorg behoudt in de toekomst. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil echter dat deze locatie wel volledig overeind blijft, waaronder de PVV-fractie. Maar Agema wil eerst afwachten of er de komende jaren genoeg personeel wordt geworven om alle zorg te kunnen leveren op deze locatie in Zuidoost-Limburg, zei ze donderdag in een Kamerdebat.
4 dagen geleden