Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verrassende Nacht van de Nacht in Oostkapelle

Verrassende Nacht van de Nacht in Oostkapelle

OOSTKAPELLE - Overal om ons heen brandt licht wanneer het donker is. Al deze bronnen zorgen samen voor ontzettend veel lichtvervuiling. Ondanks alle besparingen en moderne technieken baadt de aarde ’s nachts steeds meer in het kunstlicht.

Waar je 100 jaar geleden in de stad zelfs nog ‘gewoon’ de Melkweg kon zien, is deze inmiddels verscholen voor 60% van de Europeanen en zelfs 80% van de Amerikanen. Het overmatig en onnodig gebruik van licht heeft grote gevolgen op de maatschappij, hierbij valt te denken aan gevolgen bij de mens, maar ook dieren, planten en zelfs de economie worden hier negatief door beïnvloedt. Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. In Oostkapelle ligt de donkerste plek van Zeeland en één van de donkerste plekken van Nederland. Daar zijn we trots op en we willen het graag zo houden.

Als je echt goed donker zit en je zou alle sterren tellen die met het blote oog zichtbaar zijn, dan kom je uit op ongeveer 2500. In Oostkapelle ligt dat getal rond de 2000. In de meeste delen van Nederland kunnen tijdens een heldere nacht slechts 500 sterren, en in de stad zelfs maar enkele tientallen, geteld worden. Zet alle zintuigen op scherp en kom zelf de schoonheid van de donkere nacht ervaren tijdens één van de twee activiteiten.

Dineren bij kaarslicht
17.00-22.00 uur Strandpaviljoen De Piraat. Kom gezellig dineren bij kaarslicht en beleef een bijzondere avond! Waar mogelijk is de verlichting uit. Alles van de menukaart is te bestellen. De keuken is open tot 20.30 uur. De kosten zijn afhankelijk van de keuze van de menukaart. Reserveer voor een avond op de donkerste plek van Zeeland: 0118-583187. Locatie: Strand Oostkapelle 50.

Wandeling, presentatie en rondleiding sterrenwachten
Om 19.00 uur en om 20.30 uur start er een korte wandeling vanaf parkeerterrein Randduin aan het einde van de Strandweg in Oostkapelle, door de donkere (park)bossen van de buitenplaatsen Berkenbosch en Duinbeek. Aangekomen bij de sterrenwachten van Astronomy Project Oostkapelle volgen een presentatie en rondleiding. Bij helder weer kun je door telescopen naar de vele sterren kijken! Max. 25 personen, vanaf 6 jaar, kunnen per groep mee. De activiteit duurt ongeveer 1,5 uur. In de groep die om 20.30 uur vertrekt, is nog beperkt plaats beschikbaar. De kosten bestaan uit een vrijwillige bijdrage. Meld je voor deze activiteit tijdig aan bij de balie van het Inspiratiepunt Oostkapelle, Joh. de Pourckstraat 2, Oostkapelle; via [email protected] of tel. 06-24276453.

Meer uit Middelburg

Westkapelle lanceert jubileumbier Dobbel en Dwas

WESTKAPELLE - Een dorp getekend door een levenslange verbinding met de zee en zijn achterland, dat door de eeuwen heen een prominente rol heeft opgeëist door de scheepvaart, handel en visserij. Om die reden kreeg Westkapelle 800 jaar geleden – op 13 mei 1223 - stadsrechten. Dit karakter werd nog eens versterkt door een rijke geschiedenis van dijkwerkers, boeren en ambachtslieden. Een eigenzinnig, betrouwbaar, saamhorig en ondernemend volkje. 

16 minuten geleden
Stadcamping Zeeland te Middelburg wint prijs 'beste camperplaats Nederland'

MIDDELBURG - Uit 1400 camperplaatsen won Stadscamping Zeeland de ACSI Award in de categorie ‘Best motorhome pitches Netherlands’. Ook deze tweede editie van de ACSI Awards was een succes. Kampeerders in Europa hebben opnieuw massaal gestemd op hun favoriete campings.

26 minuten geleden
Danischa Bah is Nationaal Voorleeskampioen

MIDDELBURG – Voor het tweede jaar op rij wint een Zeeuwse basisschoolleerling de Nationale Voorleeswedstrijd. Ze kan het zelf nauwelijks geloven, maar het is waar. Danischa Bah (12) wist haar zenuwen te bedwingen en de jury te overtuigen. Als Nationaal Voorleeskampioen is zij een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

2 uur geleden
Middelburg vol Kunst op zondag 4 juni!

MIDDELBURG - Op zondag 4 juni 2023  zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers van de kunstroute ijveren ervoor om uw bezoek zo interessant mogelijk te maken. 

2 dagen geleden
Zeeuwse dialoogtafel in het teken van herdenking en viering 150 jaar afschaffing slavernij

MIDDELBURG - Op 29 juni 2023 om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) vindt in het Zeeuws Archief in Middelburg de Keti Koti dialoogtafel plaats. Keti Koti betekent ‘verbreek de ketens’ en deze dialoogtafel is onderdeel van de landelijke herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij.

2 dagen geleden
Alerte buurtbewoner betrapt man met gestolen spullen aan de Breeweg

MIDDELBURG - Een man uit Middelburg (30) is gisteravond gearresteerd nadat hij probeerde in te breken in een auto aan de Breeweg. Een alerte buurtbewoner zag de man en schakelde de politie in. De man bleek ook allerlei andere gestolen spullen in zijn bezit te hebben.

2 dagen geleden
Studenten HZ ontdekken potentie Zeeuws zeewier

MIDDELBURG - Op vrijdag 26 mei even geen college in het verschiet voor de veertig enthousiaste studenten van de studie chemie van HZ University of Applied Sciences. In plaats daarvan maakten ze een opwindende roadtrip door Provincie Zeeland. Onder leiding van Dockwize gingen de studenten op bezoek bij bedrijven in de regio waar ze de productie bekeken van Wilthagen en Elopak en daarna een bezoek brengen aan The Seaweed Company. Dit avontuur biedt de studenten de mogelijkheid om de uitdagingen waarmee MKB-bedrijven in de regio te maken hebben, beter te begrijpen en zelf de potentie van Zeeuws zeewier toe te passen. ?

3 dagen geleden