Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verrassende Nacht van de Nacht in Oostkapelle

Verrassende Nacht van de Nacht in Oostkapelle

OOSTKAPELLE - Overal om ons heen brandt licht wanneer het donker is. Al deze bronnen zorgen samen voor ontzettend veel lichtvervuiling. Ondanks alle besparingen en moderne technieken baadt de aarde ’s nachts steeds meer in het kunstlicht.

Waar je 100 jaar geleden in de stad zelfs nog ‘gewoon’ de Melkweg kon zien, is deze inmiddels verscholen voor 60% van de Europeanen en zelfs 80% van de Amerikanen. Het overmatig en onnodig gebruik van licht heeft grote gevolgen op de maatschappij, hierbij valt te denken aan gevolgen bij de mens, maar ook dieren, planten en zelfs de economie worden hier negatief door beïnvloedt. Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. In Oostkapelle ligt de donkerste plek van Zeeland en één van de donkerste plekken van Nederland. Daar zijn we trots op en we willen het graag zo houden.

Als je echt goed donker zit en je zou alle sterren tellen die met het blote oog zichtbaar zijn, dan kom je uit op ongeveer 2500. In Oostkapelle ligt dat getal rond de 2000. In de meeste delen van Nederland kunnen tijdens een heldere nacht slechts 500 sterren, en in de stad zelfs maar enkele tientallen, geteld worden. Zet alle zintuigen op scherp en kom zelf de schoonheid van de donkere nacht ervaren tijdens één van de twee activiteiten.

Dineren bij kaarslicht
17.00-22.00 uur Strandpaviljoen De Piraat. Kom gezellig dineren bij kaarslicht en beleef een bijzondere avond! Waar mogelijk is de verlichting uit. Alles van de menukaart is te bestellen. De keuken is open tot 20.30 uur. De kosten zijn afhankelijk van de keuze van de menukaart. Reserveer voor een avond op de donkerste plek van Zeeland: 0118-583187. Locatie: Strand Oostkapelle 50.

Wandeling, presentatie en rondleiding sterrenwachten
Om 19.00 uur en om 20.30 uur start er een korte wandeling vanaf parkeerterrein Randduin aan het einde van de Strandweg in Oostkapelle, door de donkere (park)bossen van de buitenplaatsen Berkenbosch en Duinbeek. Aangekomen bij de sterrenwachten van Astronomy Project Oostkapelle volgen een presentatie en rondleiding. Bij helder weer kun je door telescopen naar de vele sterren kijken! Max. 25 personen, vanaf 6 jaar, kunnen per groep mee. De activiteit duurt ongeveer 1,5 uur. In de groep die om 20.30 uur vertrekt, is nog beperkt plaats beschikbaar. De kosten bestaan uit een vrijwillige bijdrage. Meld je voor deze activiteit tijdig aan bij de balie van het Inspiratiepunt Oostkapelle, Joh. de Pourckstraat 2, Oostkapelle; via [email protected] of tel. 06-24276453.

Meer uit Middelburg

Klimaatburgemeester(s) in gemeente Middelburg en gemeente Veere gezocht

DEN HAAG/MIDDELBURG/DOMBURG - Van 11 november tot en met 17 november wordt voor de vierde keer de Nationale Klimaatweek (NKW) georganiseerd. Op allerlei manieren laten Nederlanders (Klimaatburgemeesters) zien wat je kan doen om duurzamer te leven tijdens de Nationale Klimaatweek. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. Daarom zoeken het ministerie van Klimaat en Groene Groei en Klimaatstichting HIER nieuwe Klimaatburgemeesters in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland. Zo ook in gemeente Middelburg en gemeente Veere.Klimaatburgemeesters kunnen gemeenten helpen bij het stimuleren van anderen om duurzaam te gaan leven. Zij zijn de verbinding en inspiratiebron voor mede-inwoners. Met activiteiten en initiatieven brengen Klimaatburgemeesters anderen in beweging voor het klimaat, met als hoogtepunt de Nationale Klimaatweek (11-17 november 2024).

5 uur geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

8 uur geleden
Zaterdag 14 september Open Monumentendag 2024 in gemeente Veere

DOMBURG - Net als voorgaande jaren doet de gemeente Veere weer mee aan de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 14 september. Bent u eigenaar of beheerder van een monument in de gemeente Veere en wilt u de deuren van uw monument van 10.00 tot 17.00 uur openstellen voor publiek? Dan hoort de gemeente dat graag uiterlijk 19 juli 2024 van u. Aanmelden Open Monumentendag

10 uur geleden
Gewonden bij botsing auto's in Middelburg

MIDDELBURG - Op bedrijventerrein Arnestein in Middelburg zijn vrijdagochtend twee personen gewond geraakt bij een aanrijding. Twee auto's liepen forse schade op.De auto's kwamen rond 10.45 uur met elkaar in botsing bij de kruising van de Waldammeweg en de Herculesweg. Eén van de voertuigen kwam tot stilstand in de bosschage. Twee ambulanceteams kwamen ter plekke om zich over de betrokkenen te ontfermen. Twee personen werden meegenomen door de ambulancedienst. De auto's liepen de nodige schade op. Vanwege de aanrijding moest de politie een deel van de straat afzetten. Omstreeks 11.30 uur was de weg weer helemaal vrij. Over de oorzaak van de botsing is niets bekend.Op de bewuste kruising vonden de afgelopen jaren al verschillende aanrijdingen plaats. In meerdere gevallen was ook sprake van letsel. Een maand geleden raakte bijvoorbeeld nog een fietser gewond toen deze in botsing kwam met een personenauto.

11 uur geleden
Eerste folkloristische dag in Middelburg gevierd

MIDDELBURG - Vandaag vond de eerste folkloristische dag plaats in Middelburg. Versierde paarden, ringrijden en klederdracht op en om het Abdijplein. Een fototerugblik.

1 dag geleden
Stuur jouw Walcherse foto naar De Bode

MIDDELBURG/DOMBURG - Elke week staat op de ontspanningspagina van de wekelijkse Middelburgse & Veerse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Marcel den Boer uit Arnemuiden die gepubliceerd werd. 

1 dag geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

WESTKAPELLE - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

1 dag geleden