Vermindering stikstof 'zeer urgent' voor negentien soorten natuur
DEN HAAG (ANP) - Negentien kwetsbare habitattypes in Nederland worden dusdanig bedreigd door stikstofneerslag, dat de overheid daar volgens deskundigen nog voor eind 2025 moet ingrijpen om de overbelasting weg te nemen. Het gaat bijvoorbeeld om oude eikenbossen, hoogveenlandschappen, grijze duinen en stuifzandheide. Deze soorten natuur staan op een lijst die onlangs is gepubliceerd als bijlage bij overheidsplannen om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen.
De negentien habitattypes zijn aangemerkt als "zeer urgent". Dat is gedaan door een gespecialiseerde taakgroep waarin wetenschappers, natuurbeheerders en de overheid samenwerken. Nog eens 22 soorten natuurgebied hebben in hun rapport het label "urgent" gekregen. Dat wil zeggen dat de stikstofneerslag uiterlijk voor 2030 op een voor de natuur veilig niveau moet zijn gebracht. In vaktaal heet dat: onder de "kritische depositiewaarde".
Een habitat komt op de urgentielijst terecht als landelijk minimaal 20 procent van deze natuurcategorie is overbelast met schadelijke stikstofverbindingen. Het gaat dan om ammoniak, dat vooral van de agrarische sector komt, en om stikstofoxiden van verkeer en industrie. Er is het kabinet veel aan gelegen om die problemen op te lossen, want het stikstofprobleem schaadt zowel de natuur als de economie. Sinds in 2019 de basis onder de stikstofregels ongeldig werd verklaard door de Raad van State, is het veel moeilijker om vergunningen te krijgen voor activiteiten waarbij stikstof wordt uitgestoten. Dat gaat van het uitbreiden van stallen tot woningbouw.
De zogeheten 'quick scan' bouwt voort op een onderzoek dat ecoloog Roland Bobbink begin dit jaar uitbracht in opdracht van Greenpeace. Die organisatie concludeert dat de opgave voor de overheid nog groter is dan het eerdere onderzoek liet zien. "Terwijl 2025 steeds dichterbij komt, lijkt het kabinet nog steeds haar tijd te nemen voor de aanpak van de stikstofcrisis. Die tijd is er niet", stelt de milieuorganisatie.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Het stadsvervoer in Rotterdam komt voorzichtig weer op gang. Bij het Centraal Station zijn twintig minuten na afloop van de staking in het openbaar vervoer de eerste bussen en trams aangekomen. Op de borden staat dat veel ritten nog uitvallen.
28 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De deuren van het metrostation bij Rotterdam Centraal zijn ook na afloop van de staking om 08.00 uur nog dicht. Enkele honderden mensen staan voor de deuren te wachten tot er weer openbaar vervoer gaat rijden.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Als gevolg van een grote brand in Rotterdam zijn drie personen nagekeken door ambulancepersoneel, twee van hen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Dinsdagochtend vroeg brak de brand uit in het pand aan de Allard Piersonstraat in Delfshaven. De brand is mogelijk ontstaan door een explosie, meldt de politie.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zoals verwacht rijden er dinsdagochtend geen trams, metro's en stadsbussen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam door de staking voor een structureel vroegpensioen. Streekbussen van bedrijven als Arriva, Connexxion en EBS rijden wel door de steden, en ook de ponten van het GVB in Amsterdam varen. Woensdag staken medewerkers in het streekvervoer en bij NS.
2 uur geledenHAARLEM (ANP) - Bij de rechtbank in Haarlem dient dinsdag een kort geding, waarmee Schiphol wil voorkomen dat de luchthaven woensdagochtend onbereikbaar is per trein. De luchthaven eist van vakbond FNV dat er tijdens de werkonderbreking tussen Amsterdam Centraal en Schiphol een minimale treinverbinding in stand blijft.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In en rond Amsterdam, Den Haag en Rotterdam rijden dinsdagochtend van 04.00 uur tot 08.00 uur geen trams en metro's en veel minder bussen door een staking. Medewerkers van stadsvervoerders GVB (Amsterdam), HTM (Den Haag) en RET (Rotterdam) leggen urenlang het werk neer voor het behoud van de vroegpensioenregeling voor zware beroepen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oud-directeur Tim Kuik van stichting BREIN is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding van burgemeester Hein van der Loo van Almere voor zijn "uitzonderlijke inzet voor de bescherming van intellectueel eigendomsrecht".
11 uur geleden