Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vermeende aanstuurder moord Peter R. de Vries zwaar bedreigd

Vermeende aanstuurder moord Peter R. de Vries zwaar bedreigd

SCHIPHOL (ANP) - De man die verdacht wordt van het aansturen van de moord op Peter R. de Vries zou zelf zwaar bedreigd worden. De advocaat van Krystian M. las vrijdag in de beveiligde rechtbank op Schiphol een aantal huiveringwekkende berichten voor die door een onbekend persoon aan M. zouden zijn verstuurd. "De rillingen lopen over je rug", zei advocaat Ronald van der Horst.

Van der Horst las berichten voor die september en oktober vorig jaar naar een telefoon zijn verstuurd die in de woning van M. lag. Daarin zou onder meer gezegd zijn "je verdient straf, je denkt dat je met clowns te maken hebt" en "jij verdient de doodstraf met die kankerhoeren fouten van je". Ook zouden berichten zijn gestuurd dat de verstuurder niet alleen op M. zou "jagen" maar ook op zijn "hond en kat en vis". Volgens de advocaat gaan de dreigende berichten "pagina's lang door".

"De politie heeft mijn cliënt gevraagd of hij bedreigd wordt, met iemand ruzie heeft, of hij bang is om te verklaren of onder druk wordt gezet. Hij geeft daar geen antwoord op en beroept zich op zijn zwijgrecht." Van der Horst vraagt zich af of de politie dus signalen heeft over mogelijke bedreigingen.

Verschillende strafzaken

M. is verdachte in verschillende strafzaken. De 27-jarige Pool zou de moord op misdaadverslaggever De Vries hebben aangestuurd. Hij zou de vermeende schutter Delano G. en chauffeur Kamil E. instructies hebben gegeven voor en na de moord. De Vries werd op 6 juli vorig jaar in het centrum van Amsterdam neergeschoten en overleed negen dagen later aan zijn verwondingen.

Tegen de verdachten G. en E. is een levenslange gevangenisstraf geëist, maar vlak voor de rechtbank uitspraak zou doen, kwam nieuwe informatie binnen door verklaringen van een anonieme getuige. Deze getuige, met de codenaam 5089, verklaarde onder meer over de rol van M.. De rechtbank heropende daarop het onderzoek.

Gestolen auto's

M. is ook verdachte in de strafzaak die onder meer gaat over gestolen auto's die bij misdrijven gebruikt zijn, zoals bij de moord op advocaat Derk Wiersum in 2019. Vrijdag was een nieuwe voorbereidende zitting in de zaak over een liquidatiepoging in Zeewolde oktober vorig jaar, ook daarin heeft M. volgens het Openbaar Ministerie een rol gespeeld.

De anonieme getuige 5089 heeft ook in de Zeewolde-zaak belastende verklaringen over M. afgelegd. Vanaf volgende week wordt '5089' uitgebreid achter gesloten deuren gehoord, in deze zaak maar ook in de zaak over de moord op Peter R. de Vries. In die zaak is begin januari opnieuw een openbare zitting. Mogelijk wordt dan meer duidelijk over die verhoren.

Meer uit Binnenland

14 verdachten rellen Eritreeërs Den Haag donderdag voor raadkamer

DEN HAAG (ANP) - Veertien verdachten van de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag staan donderdag voor de raadkamer van de rechtbank in Den Haag en horen of ze langer vast moeten blijven zitten. Dit meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

6 uur geleden
Amsterdam verlengt opvang asielschip tot 20 oktober

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam gaat de opvanglocatie op het schip in het Westelijk Havengebied opnieuw met een half jaar verlengen. Dat maakt het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders dinsdag bekend. Op de MS Galaxy verblijven zo'n 1500 vluchtelingen. De huidige periode loopt af in april en wordt nu verlengd tot 20 oktober.

6 uur geleden
Jetten: geen sprake van beïnvloeding EZK bij biomassasubsidie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair energieminister Rob Jetten ontkent de stelling van milieuclubs dat ambtenaren van zijn ministerie het energiebedrijf Vattenfall op oneigenlijke wijze aan subsidie hebben geholpen. "Die aanvraag is netjes en transparant verlopen", zei hij op uiterst kritische vragen van de Partij voor de Dieren. Milieuactiegroepen hebben mails van ambtenaren ingezien na een beroep op de Wet open overheid (Woo). Daarin twijfelen ze over het toekennen van de subsidieaanvraag voor de bouw van een biomassacentrale bij Diemen. Dat zou "gedoe gaan opleveren", vreesde een ambtenaar.

6 uur geleden
Olievervuiling op stranden van Bonaire

KRALENDIJK (ANP) - Op Bonaire is in verschillende baaien en op stranden olievervuiling aangetroffen. In de wateren van Sorobon, Lac en Lagun zijn olievlekken ontdekt. De olie is waarschijnlijk afkomstig van een eerder gekapseisd vaartuig in de wateren rond Trinidad en Tobago. Deze verontreiniging vormt volgens de overheid van Bonaire "een ernstige bedreiging voor zowel mens als natuur op Bonaire, waaronder kwetsbare ecosystemen zoals mangroves, vissen en koraal".

7 uur geleden
Pro-Palestijnse activisten verstoren herdenking Van Agt in Kamer

DEN HAAG (ANP) - De herdenking van de overleden oud-premier Dries van Agt in de Tweede Kamer is aan het begin kort verstoord door activisten op de publieke tribune, die een Palestijnse vlag ophingen. Van Agt was zeker in de laatste jaren van zijn leven een voorvechter van de Palestijnse zaak. Hij overleed op 5 februari samen met zijn vrouw.

8 uur geleden
Advies: handhaaf veroordelingen voor moord advocaat Wiersum

DEN HAAG (ANP) - De veroordelingen van twee uitvoerders van de moord op advocaat Derk Wiersum kunnen in stand blijven. Dat adviseert de procureur-generaal (PG) dinsdag aan de Hoge Raad. De mannen zijn door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

9 uur geleden
Schoonfamilie houdt vast aan onschuld in Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - De veroordeelde schoonfamilie van de vermoorde Jan Elzinga (40) zegt nogmaals geen enkele betrokkenheid te hebben bij zijn dood. Dat stelden zij op de tweede dag van het hoger beroep van de zogenoemde Marumse zwembadmoord.

9 uur geleden