Verlichting carillon is ‘kers op de taart’ voor verlichting Grote Kerk in Goes
GOES - Vrijdagavond wordt in de Manhuistuin in Goes officieel de verlichting van het carillon van de Grote of Maria Magdalenakerk in gebruik genomen.
De verlichting van het carillon is een samenwerking van Stichting Goese Beiaard met stichting Sticht Licht. Het fonds Stichting S. Boone heeft de financiering van de verlichting voor haar rekening genomen. ‘De verlichting van het carillon is de kers op de taart van de verlichting van de Grote Kerk’, laat de gemeente Goes weten. Sticht Licht kwam met het idee hiervoor en het is in samenwerking met de gemeente Goes tot stand gekomen, naar ontwerp van Christa van Santen. ‘De datum 29 oktober is niet toevallig gekozen. Het is de dag dat Goes in 1944 bevrijd werd.’
Vorig jaar was het precies 50 jaar geleden dat het huidige carillon, met uitzondering van de in 2015 geplaatste Sjoerd Tamminga-klok, door oorlogshandelingen ernstig beschadigd, in 1970 hersteld was dankzij winkeliers van Goes. De opening zou dan ook vorig jaar op 29 oktober hebben plaatsgevonden, maar door de coronamaatregelen kon dat toen niet doorgaan.
Vrijdagavond gaat het licht aan, terwijl stadsbeiaardier Rien Donkersloot ‘Perfect Day’ van Lou Reed inzet. ‘Dit “lijflied” heeft een lange geschiedenis voor Sticht Licht en stichting Goese Beiaard, met onder andere een concert door toenmalig stadsbeiaardier Sjoerd Tamminga op het carillon van de Riverside Church in New York in aanwezigheid van Lou Reed in 2009. “Perfect day” op het Goese carillon dateert van de eerste Koninginnedag rondom de Stenen Brug in 1998.’ Sticht Licht laat het ook af en toe vanaf de televisietoren horen, op Koningsdag samen met het Wilhelmus.
Geschiedenis
De eerste versie van het carillon dateert uit 1621, laat de gemeente weten. ‘In 1943 zijn de klokken door de Duitse bezetter uit de toren getakeld en afgevoerd om het brons te gebruiken voor de oorlogsindustrie. Het transport zou deels via een binnenvaartschip verlopen, maar dit schip is bij Urk gezonken, mogelijk door sabotage van de schipper. Na de oorlog zijn de klokken weer boven water gekomen en teruggekeerd naar Goes. Restauratie was vereist, maar het zou nooit meer worden wat het was. Midden jaren 1960 was het carillon definitief versleten en moest worden omgezien naar een nieuw. De wens tot vernieuwing kwam uit de Goese burgerij. In januari 1966 werd Stichting Goese Beiaard opgericht door een aantal Goese middenstanders. Na vele acties en donaties door Goesenaren kwam het benodigde bedrag nog niet in zicht en kwam het Goese college van burgemeester en wethouders in actie met een plan tot vernieuwing van het carillon en overbrenging van nog bruikbare onderdelen van het oude carillon naar de stadhuistoren. In 1970 is het vernieuwde carillon weer in gebruik genomen. Van het door de Goese gemeenschap opgehaalde geld bleek na de restauratie nog een bedrag over, dat door de stichting gebruikt moet worden voor het promoten van het carillon en het organiseren van carillonconcerten. Dat gebeurt tot op de dag van vandaag.’
Meer uit Beveland
MIDDELBURG - De Provincie subsidieert de ontwikkeling van vier ov-hubs in de gemeenten Tholen, Veere en Schouwen-Duiveland en de aanleg van een bushalte in de gemeente Terneuzen met ruim 350.000 euro.
5 uur geleden's-HEERENHOEK - In het bijzijn van kinderen en kleinkinderen vierde mevrouw Stokx-de Vos maandag haar honderdste verjaardag. Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele ging bij de jarige op felicitatiebezoek in 's-Heerenhoek.
12 uur geledenGOES - Zaterdag werden in Goes de eerste gratis plantpakketten overhandigd aan de twintig inwoners van het centrum die zich hebben aangemeld voor een geveltuin.
1 dag geledenGOES - Vrijwel alle apotheken in Zeeland en Zuid-Holland zijn dicht van maandag 2 december tot en met dinsdag 3 december. De apotheekmedewerkers voeren actie voor een hoger loon en betere arbeidsomstandigheden.
1 dag geledenGOES - In de bibliotheek in Goes is momenteel werk te zien van graficus Ton Lamper en Burhan Saleh. Een half jaar lang werkten zij samen aan zo'n twaalf kunstwerken in het kader van 'Cultuur Compagnon'; een samenwerkingsproject van Cultuurkwadraat, Vluchtelingenwerk, KCE Oosterschelderegio, Toonbeeld en Cultuurpunt Walcheren en mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.
1 dag geledenZeeland is een echte aardappelprovincie. Maar die piepers de grond uit halen valt nog niet altijd mee. Zeker niet als het heel nat of droog is. Bennie Poppe uit Oostkapelle ontwikkelde met zijn zoons Robert en Michiel een rooisysteem, waarmee dat wél mogelijk is. En dat is zo innovatief dat ze er deze maand de Zeeuwse Emergo Innovatieprijs van de jury voor kregen tijdens de netwerkbeurs Contacta in Goes.
2 dagen geledenDe Oostsingel op en neer wandelen, van de Bult naar de Voorstad en vice versa - het is een feest. Niet voor niets is dit tracé sinds 2007 Beschermd Stadsgezicht. Aan de ene kant het water en het glooiende groen met Grote Kerk en Stadhuis op de achtergrond. Aan de andere kant het ene bijzondere huis na het andere. Deze panden - net buiten de Vesten - zijn in de decennia rond 1900 gebouwd voor Goese welgestelden. Er staan sobere, degelijke en vooral grote huizen, maar daartussen schittert ineens een frivool en fantasierijk huis, ook groot overigens.
3 dagen geleden