Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verlichting carillon is ‘kers op de taart’ voor verlichting Grote Kerk in Goes

Verlichting carillon is ‘kers op de taart’ voor verlichting Grote Kerk in Goes

GOES - Vrijdagavond wordt in de Manhuistuin in Goes officieel de verlichting van het carillon van de Grote of Maria Magdalenakerk in gebruik genomen.

De verlichting van het carillon is een samenwerking van Stichting Goese Beiaard met stichting Sticht Licht. Het fonds Stichting S. Boone heeft de financiering van de verlichting voor haar rekening genomen. ‘De verlichting van het carillon is de kers op de taart van de verlichting van de Grote Kerk’, laat de gemeente Goes weten. Sticht Licht kwam met het idee hiervoor en het is in samenwerking met de gemeente Goes tot stand gekomen, naar ontwerp van Christa van Santen. ‘De datum 29 oktober is niet toevallig gekozen. Het is de dag dat Goes in 1944 bevrijd werd.’ 

Vorig jaar was het precies 50 jaar geleden dat het huidige carillon, met uitzondering van de in 2015 geplaatste Sjoerd Tamminga-klok, door oorlogshandelingen ernstig beschadigd, in 1970 hersteld was dankzij winkeliers van Goes. De opening zou dan ook vorig jaar op 29 oktober hebben plaatsgevonden, maar door de coronamaatregelen kon dat toen niet doorgaan. 

Vrijdagavond gaat het licht aan, terwijl stadsbeiaardier Rien Donkersloot ‘Perfect Day’ van Lou Reed inzet. ‘Dit “lijflied” heeft een lange geschiedenis voor Sticht Licht en stichting Goese Beiaard, met onder andere een concert door toenmalig stadsbeiaardier Sjoerd Tamminga op het carillon van de Riverside Church in New York in aanwezigheid van Lou Reed in 2009. “Perfect day” op het Goese carillon dateert van de eerste Koninginnedag rondom de Stenen Brug in 1998.’ Sticht Licht laat het ook af en toe vanaf de televisietoren horen, op Koningsdag samen met het Wilhelmus.

Geschiedenis

De eerste versie van het carillon dateert uit 1621, laat de gemeente weten. ‘In 1943 zijn de klokken door de Duitse bezetter uit de toren getakeld en afgevoerd om het brons te gebruiken voor de oorlogsindustrie. Het transport zou deels via een binnenvaartschip verlopen, maar dit schip is bij Urk gezonken, mogelijk door sabotage van de schipper. Na de oorlog zijn de klokken weer boven water gekomen en teruggekeerd naar Goes. Restauratie was vereist, maar het zou nooit meer worden wat het was. Midden jaren 1960 was het carillon definitief versleten en moest worden omgezien naar een nieuw. De wens tot vernieuwing kwam uit de Goese burgerij. In januari 1966 werd Stichting Goese Beiaard opgericht door een aantal Goese middenstanders. Na vele acties en donaties door Goesenaren kwam het benodigde bedrag nog niet in zicht en kwam het Goese college van burgemeester en wethouders in actie met een plan tot vernieuwing van het carillon en overbrenging van nog bruikbare onderdelen van het oude carillon naar de stadhuistoren. In 1970 is het vernieuwde carillon weer in gebruik genomen. Van het door de Goese gemeenschap opgehaalde geld bleek na de restauratie nog een bedrag over, dat door de stichting gebruikt moet worden voor het promoten van het carillon en het organiseren van carillonconcerten. Dat gebeurt tot op de dag van vandaag.’

Meer uit Beveland

COV Goes is in beweging en geeft zaterdag 9 december concert

WOLPHAARTSDIJK - Op zaterdag 9 december wordt door het COV Goes een adventsconcert gegeven in Wolphaartsdijk. Het concert bestrijkt drie verschillende muziekstijlperiodes, de klassieke, romantische en barokperiode met werken van drie componisten.

8 uur geleden
Rubriek Goes Gezien: Wie was Mattheus Smalleganges eigenlijk?

In een Goessche Courant uit 1921 kwam ik toevallig tegen dat het raadslid Constandse in een gemeenteraadsvergadering vroeg om 'meer toezicht op de spelling der naambordjes'. Helaas ontbreken deze straatnamen in het artikel. Maar welke nieuwe straten aanvankelijk dubieus gespeld waren, doet er nu niet toe. Want de kwestie is uiteindelijk goed gekomen; straks leest u hoe dat ging. 

12 uur geleden
Op de werkvloer bij plantmanager Pieter van Rijs: 'Er moet steeds meer geïsoleerd worden, dus er zit groei in'

VLISSINGEN-OOST - Pieter van Rijs (56) geeft sinds drie maanden leiding aan de fabriek van Stepan Netherlands B.V. in Vlissingen-Oost. Daarvoor werkte hij negen jaar in Rotterdam en hij is blij dat hij nu dichter bij zijn woonplaats Middelburg aan de slag kan. “We maken hier hard isolatieschuim, een grondstof voor brandvertragend en brandwerend isolatiemateriaal. Het verlaat de fabriek als een soort stroopachtige substantie," vertelt Van Rijs. “En in deze tijd van verduurzaming en energiebesparingen is daar veel vraag naar. We verwachten dan ook de komende jaren verder te groeien."

14 uur geleden
Cees van den Bos voorgedragen als burgemeester van Goes

GOES - De gemeenteraad van Goes heeft donderdagavond Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Naar verwachting wordt hij per 1 februari 2024 benoemd. 

2 dagen geleden
Maartenskerk 's-Gravenpolder heeft eindelijk weer een torenspits

's-GRAVENPOLDER - Het heeft langer geduurd dan verwacht - bijna anderhalf jaar - maar sinds donderdag prijkt er weer een torenspits op de Maartenskerk in 's-Gravenpolder.

2 dagen geleden
In tweede kwartaal meer duidelijkheid over herstel Westerscheldetunnel

ELLEWOUTSDIJK - De N.V. Westerscheldetunnel heeft onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaak van de eerder dit jaar ontdekte betonschade in de oostbuis van de tunnel. 'Het meest waarschijnlijk is dat een aantal omstandigheden gezamenlijk heeft geleid tot de betonschade', laat de organisatie donderdag weten. Ze verwacht pas in het tweede kwartaal van volgend jaar uitsluitsel over de oorzaak en het herstelplan.

2 dagen geleden
Rotary viert 100 jaar in Nederland zaterdag in Goes

GOES - Rotary Nederland markeert in 2023 haar eeuwfeest met een grootschalige estafette, waarbij een symbolische bakfiets het hele land doorkruist en elke Rotary Club aandoet. Deze viering bereikt zaterdag 2 december de Grote Markt in Goes, waar de drie Bevelandse Rotary clubs zich presenteren en geld inzamelen voor Shelter Box.

2 dagen geleden