
Verkoper alarmsystemen gaat klanten compenseren na ingrijpen ACM
DEN HAAG (ANP) - Persoonsalarmering, een verkoper van alarmsystemen voor senioren, gaat klanten compenseren die aan de deur een alarmsysteem hebben gekocht. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die meldingen had ontvangen over agressieve werving, onduidelijke prijzen en oneerlijke voorwaarden bij het opzeggen van het abonnement. Volgens de toezichthouder heeft het bedrijf toegezegd zijn werkwijze aan te passen.
De ACM ontving meldingen dat mensen zich onder druk gezet voelden. Zo moesten zij snel een beslissing nemen en werd er ingespeeld op angstgevoelens, aldus de toezichthouder. Ook waren verkopers niet duidelijk over afmeldkosten en werden onjuiste kortingen gebruikt. Bepaalde voorwaarden waren bovendien niet goed leesbaar in de algemene voorwaarden.
Persoonsalarmering verkoopt een alarmsysteem, bestaande uit een alarmknop in combinatie met een abonnement. Klanten kunnen op de knop drukken bij een noodsituatie, waarna het systeem contact maakt met een naaste of de meldkamer van het bedrijf. De systemen werden aan de deur verkocht, maar ook telefonisch en online. Dat laatste doet de onderneming onder de naam Nederlandse Seniorenalarmering.
Compensatie
Klanten die afmeldkosten betaalden tussen 1 januari 2022 en 31 augustus 2024 komen in aanmerking voor compensatie. Zij krijgen 49,95 euro. Daarnaast kunnen mensen die in deze periode een contract hebben afgesloten, dit per direct kosteloos opzeggen. Naast dat Persoonsalarmering zijn verkoopwijze aan de deur aanpast, waarvoor personeel wordt getraind, worden ook de algemene voorwaarden aangepast.
"Omdat het bedrijf zich richt op een vaak kwetsbare doelgroep moet het daarmee rekening houden en ligt de lat voor zorgvuldig handelen hoog", legt ACM-bestuurslid Martijn Ridderbos uit. "Het is belangrijk dat het bedrijf zijn werkwijze heeft aangepast en gedupeerden compenseert. Wij zullen het bedrijf hieraan houden."
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.
55 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar vaker met hun betaalpas of creditcard afgerekend dan twee jaar eerder. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van nieuwe cijfers. In totaal waren alle 6,7 miljard betalingen samen goed voor 198 miljard euro, tegenover 5,9 miljard kaartbetalingen ter waarde van 172 miljard euro in 2022.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering stuurt vrijdag brieven naar de handelspartners van de Verenigde Staten over de nieuwe eenzijdige importheffingen die de landen moeten gaan betalen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump worden er ongeveer "tien of twaalf" brieven verstuurd en zullen er in de komende dagen meer volgen.
3 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent. Op die manier lijkt het concern beter te willen kunnen concurreren met rivalen als Lufthansa en British Airways-eigenaar IAG.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
14 uur geleden