
Verkoop nieuwbouwwoningen op hoogste niveau in jaren
VOORBURG (ANP) - De verkoop van nieuwbouwwoningen is flink opgelopen. Er zijn in de eerste helft van dit jaar de meeste nieuwbouwwoningen verkocht sinds 2006. Maar daarmee is het flinke huizentekort in Nederland nog allerminst opgelost. Het feit dat er vooral nieuwe appartementen werden verkocht, zou zelfs als een slecht teken kunnen worden beschouwd.
Dit meldt WoningBouwersNL, de branchevereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers, op basis van de afgegeven afbouwcertificaten. Waar projectontwikkelaars normaal gesproken 2500 tot 4000 appartementen verkopen in een half jaar steeg dit aantal nu met 69 procent naar 7500.
Volgens onderzoeker Jannes van Loon speelt mee dat lokale overheden nu sterk inzetten op het aanjagen van binnenstedelijke projecten waar voornamelijk ruimte is voor appartementen. Hij vindt dit geen goede ontwikkeling, omdat er van het bouwen van onder meer rijtjeshuizen daardoor minder terechtkomt. Bouwen in de binnenstad is daarbij relatief duur. Inmiddels bestaat al 38 procent van het aanbod aan nieuwbouw uit appartementen, terwijl circa 80 procent van de belangstellenden juist het liefst een nieuwbouwwoning met bijvoorbeeld een tuin zou hebben. Vijftig inschrijvingen op één zogeheten grondgebonden woning is volgens de branche niet ongebruikelijk.
De productie van eengezinswoningen zou dus fors opgeschroefd moeten worden om aan de vraag te kunnen voldoen en een wat ruimere markt te creëren, aldus WoningBouwersNL. De branchevereniging benadrukt dat 85 procent van Nederland nog onbebouwd is. "Er is dus genoeg ruimte langs steden en dorpen om grondgebonden woningen te ontwikkelen. De infrastructuur ligt daarvoor vaak al klaar." Deskundigen waarschuwen al langer dat er veel meer huizen bijgebouwd moeten worden om het woningtekort aan te pakken.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt een drastische verlaging van de handelstarieven voor te stellen tijdens de gesprekken die komend weekend met China worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De regering van president Donald Trump streeft daarbij naar een verlaging van de heffingen tot onder de 60 procent en China zou daar open voor staan.
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
1 uur geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
2 uur geledenLONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.
3 uur geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
3 uur geleden