Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkiezingswinst regeringscoalitie Japan stemt beurs optimistisch

Verkiezingswinst regeringscoalitie Japan stemt beurs optimistisch

TOKIO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De regeringscoalitie van premier Fumio Kishida heeft zondag bij de parlementsverkiezingen in Japan een comfortabele meerderheid in het lagerhuis behouden. De coalitie kan rekenen op 293 van de 465 zetels. Dat is meer dan menigeen had verwacht en dan dat de exitpolls voorspelden. De overwinning lijkt de weg te effenen voor meer overheidsinvesteringen in de derde economie ter wereld.

De liberale LDP van premier Kishida domineert al decennialang de Japanse politiek. Ook nu kwam de partij, ondanks 15 zetels verlies, al in zijn eentje uit op een meerderheid van 261 zetels. Vooraf werd getwijfeld of de LDP nog wel alleen een meerderheid zou kunnen halen. Kishida beloofde de voor zijn partij en coalitie veel gunstiger verkiezingsuitslag dan vooraf was verwacht aan te wenden om belangrijke politieke knopen door te hakken. De coalitie is nu niet afhankelijk van de oppositiepartijen om extra budget vrij te maken, waarmee zij het economisch herstel na de coronapandemie kan versnellen.

De belangrijkste aandelenbeurs in Japan, de Nikkei, reageerde positief. Zij steeg maandag met meer dan 2 procent, nadat de uitslag bekend werd.

De 64-jarige Kishida is sinds begin oktober leider van de LDP en premier. Zijn voorganger Yoshihide Suga trad af wegens onder meer kritiek op zijn coronabeleid. Een van de eerste dingen die Kishida deed, was verkiezingen uitschrijven. De verkiezingen vormde een belangrijke test voor hem. Hij noemde de uitslag maandag dan ook een "erg belangrijk".

Meer uit Buitenland

NBC: familie Biden bespreekt mogelijke exit uit verkiezingsrace

WASHINGTON (ANP) - Familieleden van de Amerikaanse president Joe Biden hebben besproken hoe een voortijdig einde van zijn verkiezingscampagne eruit zou kunnen zien. Dat meldt NBC, dat zich baseert op twee mensen die volgens de nieuwszender bekend zijn met de discussies. NBC specificeert niet om welke familieleden het gaat.

10 minuten geleden
Brussel belooft 400 miljoen euro voor Palestijnse Autoriteit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de Palestijnse Autoriteit 400 miljoen euro aan steun beloofd. Brussel hoopt de economie van de Westelijke Jordaanoever op die manier te stabiliseren, maar de betalingen zijn wel afhankelijk van hervormingen die de Palestijnse Autoriteit moet doorvoeren.

56 minuten geleden
Biden volgende week weer op campagne

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat volgens zijn team volgende week weer op campagne, als hij hersteld is van covid en uit isolatie mag. Amerikaanse media speculeerden donderdag dat Biden zich dit weekend zou kunnen terugtrekken uit de presidentiële race, maar volgens campagneleider Jen O'Malley Dillon gaat de president komende week gewoon eropuit om stemmen te trekken.

57 minuten geleden
ICJ: Israëlisch nederzettingenbeleid in strijd met recht

DEN HAAG (ANP) - Het Israëlische nederzettingenbeleid is volgens het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in strijd met het internationaal recht. De hoogste rechtbank van de Verenigde Naties heeft in een zitting over verschillende aspecten van het beleid kritiek geuit. De manier waarop een deel van de bezettingen plaatsvindt, komt neer op annexatie. De Palestijnse bevolking wordt bovendien zelfbeschikking ontzegd en gediscrimineerd. Israël moet zich volgens het ICJ zo snel mogelijk uit de bezette gebieden terugtrekken en benadeelden compenseren.

1 uur geleden
Honderden bevrijd bij bestorming gevangenis Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/RTR) - Bij een bestorming van een gevangenis in Bangladesh zijn honderden mensen bevrijd. Protesterende studenten stichtten ook brand bij de gevangenis, zegt de politie tegen persbureau AFP.

1 uur geleden
Commissie Democraten bijeen over onlineprocedures voor kandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een commissie van de Democratische Partij van president Joe Biden komt vrijdag bijeen om te praten over een procedure waarmee partijleden snel online kunnen stemmen over de presidentskandidaat voor de verkiezingen van 5 november. Het congres van de partij is 19 augustus in Chicago en dan zou Joe Biden officieel als de presidentskandidaat worden geïnstalleerd.

2 uur geleden
Journalist Gershkovich veroordeeld tot zestien jaar voor spionage

MOSKOU (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf. Volgens Russische media is hij schuldig bevonden aan spionage. De zaak is behandeld achter gesloten deuren. Gershkovich, zijn werkgever The Wall Street Journal en de Verenigde Staten ontkennen dat hij een spion is.

2 uur geleden