
Verkiezingen gaan door, afblazen kan tot op laatste moment
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet kan in het uiterste geval tot vlak voor de landelijke verkiezingen medio maart de boel nog afblazen mochten de ontwikkelingen met de oprukkende Britse coronavariant echt te riskant zijn. Het kabinet en de Tweede Kamer moeten dit dan snel en in samenspraak via een aparte wet regelen.
Maar niemand in politiek Den Haag zegt tot nu toe dat de verkiezingen moeten worden uitgesteld. Op onafhankelijk Tweede Kamerlid Henk Krol na. Het kabinet heeft tal van maatregelen in gang gezet die ertoe moeten leiden dat kiezers veilig kunnen stemmen, benadrukt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) keer op keer. Zij is verantwoordelijk voor de verkiezingen.
Zorgen van een klein aantal burgemeesters en enkele deskundigen in het Outbreak Management Team (OMT) over de grote risico's, brengen daar geen verandering in. "De extra maatregelen om de verkiezingen coronaproof te maken, zijn juist genomen in overleg met het RIVM", stelt de minister woensdag. Het kabinet heeft tot nu toe dan ook geen advies gevraagd aan het OMT.
Eind februari nieuwe update
De verkiezingen zijn nu niet op één dag maar gespreid over drie dagen, 15, 16 en 17 maart. Mensen vanaf zeventig jaar mogen per brief stemmen. Ook mogen mensen drie in plaats van twee volmachten uitbrengen voor anderen die zelf niet hun stem kunnen uitbrengen, bijvoorbeeld omdat ze corona hebben of ziekteverschijnselen hebben.
Ollongren wil eind februari een nieuwe update over de situatie geven aan de Tweede Kamer. Maar ook daarna kan er dus nog iets veranderen, mocht dat noodzakelijk zijn. Het kabinet houdt volgens haar de actuele situatie goed in de gaten. De extra wet zou moeten worden behandeld tijdens het verkiezingsreces, dat na donderdag ingaat en loopt tot na de verkiezingen.
Uitstel zal een enorme logistieke operatie opleveren. Zo moeten alle stembiljetten opnieuw worden gedrukt, met de juiste datum. Ook moeten locaties en vrijwilligers worden afgezegd en weer geregeld worden voor de nieuwe verkiezingsdatum. Het zal leiden tot nog meer kosten, bovenop de tientallen miljoenen euro die al voor de aanpassingen zijn gemaakt.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.
1 dag geleden