Verkiezingen gaan door, afblazen kan tot op laatste moment
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet kan in het uiterste geval tot vlak voor de landelijke verkiezingen medio maart de boel nog afblazen mochten de ontwikkelingen met de oprukkende Britse coronavariant echt te riskant zijn. Het kabinet en de Tweede Kamer moeten dit dan snel en in samenspraak via een aparte wet regelen.
Maar niemand in politiek Den Haag zegt tot nu toe dat de verkiezingen moeten worden uitgesteld. Op onafhankelijk Tweede Kamerlid Henk Krol na. Het kabinet heeft tal van maatregelen in gang gezet die ertoe moeten leiden dat kiezers veilig kunnen stemmen, benadrukt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) keer op keer. Zij is verantwoordelijk voor de verkiezingen.
Zorgen van een klein aantal burgemeesters en enkele deskundigen in het Outbreak Management Team (OMT) over de grote risico's, brengen daar geen verandering in. "De extra maatregelen om de verkiezingen coronaproof te maken, zijn juist genomen in overleg met het RIVM", stelt de minister woensdag. Het kabinet heeft tot nu toe dan ook geen advies gevraagd aan het OMT.
Eind februari nieuwe update
De verkiezingen zijn nu niet op één dag maar gespreid over drie dagen, 15, 16 en 17 maart. Mensen vanaf zeventig jaar mogen per brief stemmen. Ook mogen mensen drie in plaats van twee volmachten uitbrengen voor anderen die zelf niet hun stem kunnen uitbrengen, bijvoorbeeld omdat ze corona hebben of ziekteverschijnselen hebben.
Ollongren wil eind februari een nieuwe update over de situatie geven aan de Tweede Kamer. Maar ook daarna kan er dus nog iets veranderen, mocht dat noodzakelijk zijn. Het kabinet houdt volgens haar de actuele situatie goed in de gaten. De extra wet zou moeten worden behandeld tijdens het verkiezingsreces, dat na donderdag ingaat en loopt tot na de verkiezingen.
Uitstel zal een enorme logistieke operatie opleveren. Zo moeten alle stembiljetten opnieuw worden gedrukt, met de juiste datum. Ook moeten locaties en vrijwilligers worden afgezegd en weer geregeld worden voor de nieuwe verkiezingsdatum. Het zal leiden tot nog meer kosten, bovenop de tientallen miljoenen euro die al voor de aanpassingen zijn gemaakt.
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is bezorgd over de gevolgen van de snelle opkomst van Hayat Tahrir al-Sham (HTS) voor de minderheden in Syrië. Het "wrede regime" van Bashar al Assad kwam zondag ten val na een opmars van opstandelingen die ruim een week geleden werd ingezet door HTS.
4 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De omstreden motie van VVD'er Bente Becker over het bijhouden van gegevens van mensen met een migratieachtergrond heeft bij staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) de "alarmlampen" doen afgaan, zei hij in het tv-programma Dit is Tijs. "Ik schrok daar wel van."
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het vertrek van de Syrische dictator Bashar al Assad is een kans om in Syrië en de regio "iets" van stabiliteit te krijgen, zei minister Ruben Brekelmans van Defensie in WNL op Zondag. In het land woedt al meer dan tien jaar een burgeroorlog waar veel landen bij betrokken zijn.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - SP-leider Jimmy Dijk vindt het achteraf bezien verkeerd dat zijn partij een motie van VVD-Kamerlid Bente Becker over het bijhouden van gegevens van mensen met een migratieachtergrond heeft gesteund. De fractie heeft een "verkeerde afweging" gemaakt en "onvoldoende lang doorgepraat over de motie", zegt hij in een filmpje op X.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) heeft scherpe kritiek op de snelheid waarmee minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) nieuwe asielmaatregelen wil invoeren. "Door de snelheid, de beperkte wetgevingsconsultatie en de vertrouwelijkheid van de wetsvoorstellen, komt de kwaliteit van wetgeving ernstig in het gedrang", stelt de NOvA.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft de burgemeester van Den Haag "alle hulp aangeboden die nodig is" na de explosie in een portiekflat, laat premier Dick Schoof op X weten. Hij heeft daarover contact gehad met burgemeester Jan van Zanen.
1 dag geledenTERNAARD/WARFFUM (ANP) - Minister Sophie Hermans is met teleurstelling en woede ontvangen in het Groningse Warffum, waar langer gas mag worden gewonnen. Maar Hermans kon toch "mooi en respectvol" met de dorpsbewoners bespreken hoe die gaswinning op een goede manier zou kunnen gebeuren, vertelde ze na afloop.
1 dag geleden