Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkenners Van Ark en Koolmees willen met 'schone lei' beginnen

Verkenners Van Ark en Koolmees willen met 'schone lei' beginnen

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe verkenners Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) beginnen helemaal opnieuw met de verkenning. Ze gaan vanaf vrijdag spreken met alle zeventien lijsttrekkers, zeiden ze donderdag na een gesprek met Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. "We gaan voor een nieuwe start, voor een schone lei", zei Koolmees.

Eerder op de dag gaven verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) hun opdracht terug. Dat gebeurde nadat een gevoelige tekst over de verkenning publiek was geworden. Die waren zichtbaar toen Ollongren op stel en sprong van het Binnenhof vertrok omdat ze positief was getest op het coronavirus.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het rapport van de verkenners dinsdag zou worden ingeleverd. Dat zal niet meer lukken. Koolmees en Van Ark hopen vrijdag en maandag alle lijsttrekkers opnieuw te spreken. Dinsdag hopen hopen ze aan Arib te kunnen melden hoe hun planning eruit ziet.

Van Ark en Koolmees wilden niet ingaan op het gelekte stuk. "Wat er vandaag is gebeurd, dat is gewoon echt heel vervelend", zei Van Ark. Veel politieke leiders hebben hun ongenoegen geuit en willen een debat over de aantekeningen. "We hebben ook de reacties gezien van de fractievoorzitters. Dat is ook de reden dat we ze graag weer uitnodigen", aldus Van Ark.

Meer uit Politiek

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van der Wal woensdag in een commissiedebat. "We kunnen het ons niet permitteren. Want de natuur kan het inderdaad niet aan." De maatregel zou leiden tot hogere uitstoot en neerslag van stikstof, "door het snellere rijden en doordat mensen andere routes gaan kiezen. Het kan alleen als we significante negatieve gevolgen in Natura2000-gebieden kunnen uitsluiten".

1 dag geleden
De Vries: aanpak toeslagenfraude kan niet zonder risicoselectie

DEN HAAG (ANP) - Om fraude met toeslagen te kunnen aanpakken is "toch een soort risicoselectie nodig". Dat zegt staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) in een debat met de Tweede Kamer. Verschillende partijen wilden van haar weten of de Dienst Toeslagen wel over de juiste instrumenten beschikt om misbruik en fraude op te sporen.

1 dag geleden
Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren geschopt en van een trap geduwd. Partijen willen dat het kabinet met meer plannen tegen geweld in het ov komt, en eerder genomen maatregelen sneller uitvoert.

1 dag geleden
Zuid-Holland wijst bemiddeling in 'impasse' met Lansingerland af

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft het voorstel van de gemeente Lansingerland afgewezen om een bemiddelaar in te schakelen voor de 'impasse' waarin de twee partijen zitten. Lansingerland wil duizenden woningen bouwen in een gebied, Bleizo-West, dat de provincie ziet als een mogelijke locatie voor windturbines. Zolang het onderzoek van Zuid-Holland naar de beste plek voor windenergie in Lansingerland loopt, kan de gemeente op drie potentiële locaties hiervoor niets doen.

1 dag geleden
Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

GRONINGEN (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekent vrijdag in de provincie Groningen symbolisch de wet over het definitief sluiten van het Groningenveld voor de gaswinning. Vijlbrief doet dat aan het begin van de middag in het dorp Kolham waar ongeveer 65 jaar geleden voor het eerst Gronings gas werd gevonden, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

1 dag geleden
De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe 'rustig en stabiel'

DEN HAAG (ANP) - Het eerste kwartaal na de invoering van de Omgevingswet is "over het algemeen rustig en stabiel verlopen". Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Bijna vierhonderd tekortkomingen zijn gemeld, die "(enige) hinder" voor gebruikers opleverden, maar volgens de minister heeft dat de vergunningverlening niet erg geraakt.

1 dag geleden
Leenstelselstudenten dreigen volgend jaar 200 euro mis te lopen

DEN HAAG (ANP) - Leenstelselstudenten dreigen zo'n 200 euro per persoon mis te lopen in 2025, waarschuwt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. In een wetsvoorstel is onder meer geregeld dat het compensatiebedrag voor deze groep wordt opgehoogd om rekening te houden met de stijgende prijzen. Maar de planning hiervoor is heel krap: de Eerste én Tweede Kamer moeten de wet voor 1 juli goedkeuren om deze begin volgend jaar in werking te laten treden.

1 dag geleden