Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verkenner ziet nu wel meerderheidscoalitie in provincie Groningen

Verkenner ziet nu wel meerderheidscoalitie in provincie Groningen

GRONINGEN (ANP) - Het lijkt toch mogelijk om in de provincie Groningen een stabiel provinciebestuur te vormen dat stoelt op een meerderheid in Provinciale Staten. De partijen BBB, VVD, PvdA, GroenLinks en Groninger Belang gaan proberen een nieuw college te vormen, zei verkenner en oud-burgemeester van Groningen Peter den Oudsten bij de presentatie van zijn tweede rapport. Volgens hem is er "chemie" tussen de partijen. "Ik denk dat het goed gaat komen."

De fractievoorzitters moeten zo snel mogelijk onder leiding van een formateur om tafel, is het advies van Den Oudsten. Het voornemen is dat er zes gedeputeerden komen, een meer dan in het huidige college. De komende weken worden gesprekken op hoofdlijnen gevoerd om dat te vormen.

Op 25 september viel de coalitie van BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang door onenigheid over een windmolenpark. Den Oudsten had eind oktober na zijn eerste verkenningsronde geconcludeerd dat een stabiel meerderheidsbestuur toen niet mogelijk was, mede omdat de BBB als grootste partij zich volgens andere fracties hard opstelde en niet luisterde en reflecteerde.

'Oud zeer en politieke spanningen'

Sindsdien zijn vele gesprekken gevoerd, waarna Den Oudsten en zijn medeverkenner Maarten Ruys concludeerden dat een meerderheidscoalitie over rechts niet kan, maar "over het midden" wel. Het CDA was daarbij ook in beeld, maar die partij wenst niet deel te nemen aan de komende formatiegesprekken.

De vijf genoemde partijen hebben nadat ze "oud zeer en politieke spanningen" zoveel mogelijk uit de weg hebben geruimd, besloten vooruit te kijken en inhoudelijke verschillen constructief te bespreken, aldus Den Oudsten. Een gedetailleerd coalitieprogramma is volgens hem niet nodig, een "addendum" op het vorige zou volstaan, met afspraken over zaken als het landelijk gebied, mijnbouw en energie, maar ook goed bestuur. In de gevallen coalitie had de ChristenUnie de samenwerking met de BBB opgezegd omdat die partij zich met haar tegenstem over het windpark in de Eemshaven schuldig zou hebben gemaakt aan onbetrouwbaar bestuur.

Geen plan B

Volgens Den Oudsten hebben de vijf genoemde partijen ondanks de verschillen in verkiezingsprogramma's "vertrouwen dat ze tot elkaar kunnen komen". Desgevraagd zei hij geen plan B te hebben. "Dat is ook niet nodig als ik zo de partijen heb gehoord."

De gevallen coalitie steunde op in totaal 23 van de 43 zetels. De partijen die nu gaan onderhandelen hebben er samen 27.

Meer uit Politiek

SGP: stel stemming asielwet uit voor spoedadvies Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De SGP wil de stemming over de asielnoodmaatregelenwet uitstellen, zodat met spoed advies kan worden gevraagd over de strafbaarstelling van illegaliteit. De conservatief-christelijke partij is niet gerustgesteld door een brief hierover van minister David van Weel (Asiel, VVD). Daarin "lijkt de minister nu zonder onderbouwing te stellen dat álle hulp strafbaar is", schrijft de SGP op X.

14 uur geleden
Kabinet: hulp kerken aan illegalen zal niet snel bestraft worden

DEN HAAG (ANP) - Organisaties als de kerk of het Leger des Heils zullen niet snel worden bestraft als illegaliteit inderdaad strafbaar wordt, denken de partijloze premier Dick Schoof en minister David van Weel (Asiel, VVD). De demissionaire kabinetsleden geven hiermee antwoord op vragen van NSC. De coalitiepartij twijfelt over de steun aan de asielnoodmaatregelenwet omdat een wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaliteit strafbaar te stellen hieraan is toegevoegd.

15 uur geleden
Onderwijsbegroting aangenomen, geen meerderheid in Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - De aanvullende begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is aangenomen in de Tweede Kamer, maar krijgt waarschijnlijk geen meerderheid in de Eerste Kamer. GroenLinks-PvdA stemde voor de begroting, waarin veel extra wordt bezuinigd, maar zei later dat dat een vergissing was.

15 uur geleden
Kamer wil alsnog dat presidium zaak-Arib verder onderzoekt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil alsnog dat het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer onderzoek doet naar de gang van zaken rondom de kwestie van oud-Kamervoorzitter Khadija Arib. Zij werd beschuldigd van wangedrag op de werkvloer, waarna in NRC uitlekte dat er een onderzoek naar haar zou worden ingesteld.

15 uur geleden
Tweede Kamer draait bezuiniging op Nationale Parken terug

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer draait een voorgenomen bezuiniging van bijna 24 miljoen euro op de nationale parken terug. Een wijzigingsvoorstel van Volt-Kamerlid Marieke Koekoek kon op een Kamermeerderheid rekenen.

16 uur geleden
Stadsverwarming komt deels in handen overheid, Kamer akkoord

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel om overheden gedeeltelijk eigenaar te maken van stadsverwarming. Op die manier hoopt demissionair klimaatminister Sophie Hermans (VVD) de kosten voor gebruikers van deze warmtenetten te drukken. Momenteel zijn de warmtenetten grotendeels in handen van commerciële partijen die een monopoliepositie hebben op het net dat ze hebben aangelegd. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat de kosten voor burgers binnen de perken blijven.

16 uur geleden
Kamer wil dat Bruins geld vindt voor behoud onderwijskansregeling

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie die onderwijsminister Eppo Bruins oproept om de bezuiniging op de onderwijskansenregeling te heroverwegen. De NSC-minister moet buiten de onderwijsbegroting naar geld zoeken om de regeling te behouden.

16 uur geleden