Verkenner ziet nu wel meerderheidscoalitie in provincie Groningen
GRONINGEN (ANP) - Het lijkt toch mogelijk om in de provincie Groningen een stabiel provinciebestuur te vormen dat stoelt op een meerderheid in Provinciale Staten. De partijen BBB, VVD, PvdA, GroenLinks en Groninger Belang gaan proberen een nieuw college te vormen, zei verkenner en oud-burgemeester van Groningen Peter den Oudsten bij de presentatie van zijn tweede rapport. Volgens hem is er "chemie" tussen de partijen. "Ik denk dat het goed gaat komen."
De fractievoorzitters moeten zo snel mogelijk onder leiding van een formateur om tafel, is het advies van Den Oudsten. Het voornemen is dat er zes gedeputeerden komen, een meer dan in het huidige college. De komende weken worden gesprekken op hoofdlijnen gevoerd om dat te vormen.
Op 25 september viel de coalitie van BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang door onenigheid over een windmolenpark. Den Oudsten had eind oktober na zijn eerste verkenningsronde geconcludeerd dat een stabiel meerderheidsbestuur toen niet mogelijk was, mede omdat de BBB als grootste partij zich volgens andere fracties hard opstelde en niet luisterde en reflecteerde.
'Oud zeer en politieke spanningen'
Sindsdien zijn vele gesprekken gevoerd, waarna Den Oudsten en zijn medeverkenner Maarten Ruys concludeerden dat een meerderheidscoalitie over rechts niet kan, maar "over het midden" wel. Het CDA was daarbij ook in beeld, maar die partij wenst niet deel te nemen aan de komende formatiegesprekken.
De vijf genoemde partijen hebben nadat ze "oud zeer en politieke spanningen" zoveel mogelijk uit de weg hebben geruimd, besloten vooruit te kijken en inhoudelijke verschillen constructief te bespreken, aldus Den Oudsten. Een gedetailleerd coalitieprogramma is volgens hem niet nodig, een "addendum" op het vorige zou volstaan, met afspraken over zaken als het landelijk gebied, mijnbouw en energie, maar ook goed bestuur. In de gevallen coalitie had de ChristenUnie de samenwerking met de BBB opgezegd omdat die partij zich met haar tegenstem over het windpark in de Eemshaven schuldig zou hebben gemaakt aan onbetrouwbaar bestuur.
Geen plan B
Volgens Den Oudsten hebben de vijf genoemde partijen ondanks de verschillen in verkiezingsprogramma's "vertrouwen dat ze tot elkaar kunnen komen". Desgevraagd zei hij geen plan B te hebben. "Dat is ook niet nodig als ik zo de partijen heb gehoord."
De gevallen coalitie steunde op in totaal 23 van de 43 zetels. De partijen die nu gaan onderhandelen hebben er samen 27.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Ook VVD is voorstander van een socialemediaverbod voor kinderen, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. De coalitiepartij nam vorige maand nog geen standpunt in toen D66 pleitte voor een leeftijdsgrens van 15 jaar, maar pleit nu voor een grens van 13 jaar.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is van plan Wilders te houden aan de afspraken die de coalitie heeft gemaakt over steun aan Oekraïne. Dat zei de minister in Café Kockelmann.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De aanpak van discriminatie moet centraal worden geregeld, vindt minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). Nu krijgen lokale loketten hun geld nog van gemeenten, maar dat moet via een nieuwe landelijke organisatie gaan lopen. Die organisatie krijgt ook taken als onderzoek en landelijke campagnes.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof gaat zelf de ministeriële werkgroep leiden die een oplossing moet vinden in de steeds diepere stikstofcrisis. Die ministeriële commissie zal bestaan uit de bewindslieden die het meest met stikstof te maken hebben, zoals ministers Femke Wiersma (Landbouw), Mona Keijzer (Ruimtelijke Ordening) en Barry Madlener (Infrastructuur).
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) heeft "grote zorgen" over een nieuwe stikstofuitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter deed die bijna een maand geleden al, maar deze week werd bekend dat binnen het kabinet een speciale commissie is ingesteld om de gevolgen en ook mogelijke oplossingen in kaart te brengen.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland zal niet vooraan staan als het gaat om de wederopbouw van Gaza, zegt minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp). Ze vindt de vraag van de wederopbouw ook nog voorbarig. Eerst moet een staakt-het-vuren standhouden en de humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied op stoom komen, vindt de bewindsvrouw.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Dat Duitsland maatregelen tegen verspreiding van mond-en-klauwzeer (MKZ) opheft, "stemt voorzichtig positief", zegt landbouwminister Femke Wiersma. Maar dat besluit heeft nog geen invloed op de maatregelen in Nederland. Wiersma wacht "de laatste labuitslagen en -onderzoeken af" en verwacht later op vrijdag een besluit te kunnen nemen.
1 dag geleden