
Verhoren zaak-Holleeder achter gesloten deuren door corona
AMSTERDAM (ANP) - De voor woensdag en donderdag geplande verhoren in de beroepszaak van Willem Holleeder hebben plaats achter gesloten deuren. De openbare zittingen kunnen niet doorgaan vanwege een geconstateerde coronabesmetting in het huishouden van een van de rechters, zo heeft het gerechtshof laten weten.
Om te voorkomen dat het hoger beroep van Willem Holleeder vertraging oploopt gaan de verhoren wel door, maar in beslotenheid bij een onderzoeksrechter van het hof. Woensdag staat het verhoor gepland van Ferry de Kok, persfotograaf met een verleden in de onderwereld. Hij reisde begin deze eeuw naar Thailand met John Mieremet, die daar in 2005 werd geliquideerd.
De moord op Mieremet is een van de aan Holleeder toegerekende liquidaties die de rechtbank eerder bewezen achtte. Holleeder kreeg in juli vorig jaar levenslang voor een serie moorden waarvoor hij opdracht zou hebben gegeven, waaronder ook die op zijn vroegere 'bloedgabber' en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout.
Erfenis Van Hout
Diens naam valt naar verwachting donderdag veelvuldig, als het getuigenverhoor staat gepland van een financiële man die meer zou weten van de manier waarop de zaken rond de criminele erfenis van Van Hout zouden zijn afgehandeld. Met name de verdediging van Holleeder heeft daarover veel vragen.
De eerstvolgende openbare zitting in de zaak staat vooralsnog voor komende dinsdag op de agenda. Het hoger beroep van Holleeder duurt tot eind 2021.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De ANWB lanceert een "bewustwordingscampagne" rondom wat mensen moeten doen als ze met hun auto te water raken. In de kern komt het advies neer op: maak de gordel los, open de ruit en ga via die opening de auto uit.
14 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideële Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.
10 uur geleden