Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vergrijzing bij bedrijfsleiders in landbouw neemt toe

Vergrijzing bij bedrijfsleiders in landbouw neemt toe

DEN HAAG (ANP) - De landbouw is de afgelopen tien jaar vergrijsd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meer mensen die in 2023 aan het hoofd van een landbouwbedrijf stonden, hadden de pensioenleeftijd al bereikt vergeleken met 2013.

Bijna een op de vijf bedrijfshoofden in de landbouw, zo'n 20 procent, was in 2023 67 jaar of ouder. Tien jaar eerder was dat nog 17 procent, becijfert het CBS.

Bijna 10.000 van de ongeveer 50.000 landbouwbedrijven werden vorig jaar geleid door iemand die ouder is dan 67 jaar. Bij ondernemingen in de akkerbouw hebben bedrijfsleiders relatief het vaakst de pensioenleeftijd bereikt. Bijna drie op de tien bedrijfshoofden in deze sector waren in 2023 67 jaar of ouder.

Leeftijd verhoogd

Mogelijk werken meer bedrijfsleiders door als ze al op de pensioenleeftijd zitten omdat ze geen opvolger hebben. Bijna zes op de tien boeren van 55 jaar en ouder hadden niemand klaarstaan die de leiding van het bedrijf kan overnemen, liet het CBS in 2021 weten. Vooral bij kleinere landbouwbedrijven speelde dit probleem.

Het CBS constateert ook dat er meer bedrijfshoofden zijn bijgekomen die jonger zijn dan 40 jaar. In 2023 hadden bijna 4800 landbouwbedrijven een leidinggevende die jonger dan 40 was, ruim 9 procent meer dan tien jaar eerder. Jongere bedrijfshoofden werken vooral in de tuinbouw. Volgens het CBS werd 12 procent van de tuinbouwbedrijven in 2023 geleid door iemand van nog geen 40 jaar. Ook in de veehouderij zijn relatief veel bedrijfshoofden jong.

Overigens konden mensen in 2013 eerder met pensioen gaan dan in 2023. Sinds 2013 wordt de leeftijd telkens verhoogd waarop mensen in Nederland met pensioen kunnen en een AOW-uitkering ontvangen. In 2013 kon dat als ze 65 jaar en een maand oud waren, tien jaar later moesten ze daarvoor 66 jaar en tien maanden oud zijn. Dit jaar is de pensioengerechtigde leeftijd verder verhoogd naar 67 jaar.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden