Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vergoeding raadsleden flink gestegen sinds vorige verkiezingen

Vergoeding raadsleden flink gestegen sinds vorige verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Kandidaat-raadsleden die aankomende gemeenteraadsverkiezingen gekozen worden, krijgen aanzienlijk meer betaald dan vier jaar geleden. Raadsleden verdienen dit jaar minimaal 1081 euro per maand. In de grootste gemeenten loopt dit bedrag op tot zo'n 2650 euro per maand. Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus/ANP op basis van gegevens van het statistiekbureau CBS en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Raadsleden krijgen een vaste maandelijkse vergoeding voor het werk dat ze doen. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente waarin zij werken.

Tussen 2018 en 2022 steeg de hoogte van de vergoeding voor gemeenteraadsleden met bijna dertien procent door jaarlijkse indexatie. Daarnaast kan de hoogte van de vergoeding ook stijgen als een gemeente boven een bepaalde inwonersgrens komt. Dat is sinds 2018 het geval geweest in Geldrop-Mierlo, Hellevoetsluis, Barneveld, Haarlemmermeer en Deventer.

Lokale politici

De hoogste vergoeding is voor raadsleden in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam: zij krijgen zo'n 2650 euro per maand. Vier jaar geleden kregen zij nog 2352 euro op hun rekening gestort voor het raadswerk. In de kleinste gemeenten met minder dan 40.000 inwoners krijgen raadsleden veel minder betaald, namelijk 1081 euro.

Lokale politici in gemeenten met tussen de 100.000 en 150.000 verdienen zo'n 1870 euro. Dat is bijvoorbeeld het geval in de gemeenten Emmen, Leeuwarden en Zwolle. In Haarlem, Enschede, Groningen, Eindhoven en Utrecht ontvangen raadsleden 2175 euro. Dat is de vergoeding voor gemeenten met tussen de 150.000 en 375.000 inwoners.

Vaste onkostenvergoeding

Alleen in de grootste gemeenten krijgen raadsleden genoeg betaald om van rond te komen. "Raadslid zijn is iets dat je doorgaans naast je baan doet", zo schrijft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. "Overdag werken, in de avonduren vergaderen en op je vrije dag op cursus of werkbezoek."

Naast de vaste maandelijkse vergoeding hebben raadsleden ook recht op een vaste onkostenvergoeding. Daarnaast zijn er toelages voor leden van bijvoorbeeld de vertrouwenscommissie, onderzoekscommissie en de fractievoorzitter. Die bedragen zijn niet meegenomen in deze analyse.

Meer uit Politiek

Van lekken verdachte NCTV'er wil dat Dick Schoof komt getuigen

ROTTERDAM (ANP) - De NCTV-medewerker die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten wil dat zijn voormalige baas en toekomstig premier Dick Schoof gehoord wordt als getuige. De advocaat van Ab el M. bevestigt berichtgeving van NRC dat hij een verzoek daartoe gaat indienen.

11 uur geleden
Blijft Markuszower Kamerlid, vragen oppositiepartijen na screening

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen vragen zich af of PVV'er Gidi Markuszower nog Kamerlid kan blijven na het bericht dat hij geen minister en vicepremier wordt na een screening door de AIVD. DENK-leider Stephan van Baarle wil komende dinsdag een debat aanvragen over de gang van zaken en is van plan om hier Kamervragen over in te dienen. Markuszower verliest wat hem betreft ook zijn baan als parlementariƫr. SP en D66 gaan niet zover, maar laten wel hun ongenoegen en verbazing blijken.

12 uur geleden
Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer moet als aanstaande minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hard aan het werk om voor lagere huurprijzen te zorgen en meer sociale huurwoningen te bouwen. Dat verklaart de Woonbond naar aanleiding van de beoogde benoeming van de BBB-politica.

12 uur geleden
Meldpunt tegen 'hardnekkige' misstanden in vleessector

DEN HAAG (ANP) - Nog voor de zomervakantie moet er een meldpunt komen voor misstanden in de vleessector, waarvan vooral arbeidsmigranten het slachtoffer zijn. Dat meldt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) na gesprekken met de sector over het "hardnekkige probleem" dat arbeidsmigranten niet fatsoenlijk worden behandeld.

13 uur geleden
Markuszower na screening geen PVV-minister, Faber vervangt hem

DEN HAAG (ANP) - Gidi Markuszower wordt toch geen minister van Asiel en Migratie voor de PVV, meldt Geert Wilders op X. "De inhoud van de naslag over Gidi Markuszower was reden voor mij om zijn kandidatuur in te trekken", meldt de PVV-leider, verwijzend naar de screening door de AIVD. Marjolein Faber, eveneens Kamerlid, komt in zijn plaats. Wilders meldt niet of zij ook vicepremier wordt.

14 uur geleden
Defensiebonden voorzichtig positief over voordracht Tuinman

DEN HAAG (ANP) - Defensievakbonden AFMP en VBM staan in principe positief tegenover de voordracht van Gijs Tuinman door de BBB als staatssecretaris van Defensie. Tuinman is nu Tweede Kamerlid voor de BBB en drager van de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding. Ook werkte hij op het ministerie van Defensie. Ruben Brekelmans, nu nog Kamerlid voor de VVD, wordt genoemd als minister van Defensie.

15 uur geleden
Bijna alle namen bewindslieden nieuw kabinet gelekt

DEN HAAG (ANP) - De namen van bijna alle bewindslieden van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB zijn naar de media gelekt. De laatste namen die nog naar buiten moet komen zijn twee staatssecretarissen van de PVV. De BBB heeft zijn vijf bewindslieden inmiddels officieel bevestigd.

16 uur geleden