Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vergoeding raadsleden flink gestegen sinds vorige verkiezingen

Vergoeding raadsleden flink gestegen sinds vorige verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Kandidaat-raadsleden die aankomende gemeenteraadsverkiezingen gekozen worden, krijgen aanzienlijk meer betaald dan vier jaar geleden. Raadsleden verdienen dit jaar minimaal 1081 euro per maand. In de grootste gemeenten loopt dit bedrag op tot zo'n 2650 euro per maand. Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus/ANP op basis van gegevens van het statistiekbureau CBS en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Raadsleden krijgen een vaste maandelijkse vergoeding voor het werk dat ze doen. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente waarin zij werken.

Tussen 2018 en 2022 steeg de hoogte van de vergoeding voor gemeenteraadsleden met bijna dertien procent door jaarlijkse indexatie. Daarnaast kan de hoogte van de vergoeding ook stijgen als een gemeente boven een bepaalde inwonersgrens komt. Dat is sinds 2018 het geval geweest in Geldrop-Mierlo, Hellevoetsluis, Barneveld, Haarlemmermeer en Deventer.

Lokale politici

De hoogste vergoeding is voor raadsleden in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam: zij krijgen zo'n 2650 euro per maand. Vier jaar geleden kregen zij nog 2352 euro op hun rekening gestort voor het raadswerk. In de kleinste gemeenten met minder dan 40.000 inwoners krijgen raadsleden veel minder betaald, namelijk 1081 euro.

Lokale politici in gemeenten met tussen de 100.000 en 150.000 verdienen zo'n 1870 euro. Dat is bijvoorbeeld het geval in de gemeenten Emmen, Leeuwarden en Zwolle. In Haarlem, Enschede, Groningen, Eindhoven en Utrecht ontvangen raadsleden 2175 euro. Dat is de vergoeding voor gemeenten met tussen de 150.000 en 375.000 inwoners.

Vaste onkostenvergoeding

Alleen in de grootste gemeenten krijgen raadsleden genoeg betaald om van rond te komen. "Raadslid zijn is iets dat je doorgaans naast je baan doet", zo schrijft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. "Overdag werken, in de avonduren vergaderen en op je vrije dag op cursus of werkbezoek."

Naast de vaste maandelijkse vergoeding hebben raadsleden ook recht op een vaste onkostenvergoeding. Daarnaast zijn er toelages voor leden van bijvoorbeeld de vertrouwenscommissie, onderzoekscommissie en de fractievoorzitter. Die bedragen zijn niet meegenomen in deze analyse.

Meer uit Politiek

Oppositiepartijen vragen in advertenties om 'rode lijn' Gaza

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof en minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) moeten duidelijk maken aan Israël dat er een "rode lijn" is bij de oorlog in Gaza, luidt de oproep van zes oppositiepartijen en hun jongerenbewegingen. "Zonder duidelijke politieke en economische consequenties blijft het geweld doorgaan", schrijven zij in een paginagrote advertentie in het AD, Trouw en de Volkskrant.

1 uur geleden
Van Hijum: NSC moet 'nieuwe balans' zoeken na vertrek Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC moet op zoek naar "een nieuwe balans" na het plotselinge vertrek van oprichter en politiek leider Pieter Omtzigt. Dat heeft NSC-vicepremier Eddy van Hijum gezegd in het televisieprogramma Café Kockelmann. Het afscheid van Omtzigt "voelt echt als een groot verlies", aldus de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

12 uur geleden
VVD-jongeren vallen partij en kabinet hard aan om voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - De liberale jongerenorganisatie JOVD is diep teleurgesteld over de voorjaarsnota die moederpartij VVD samen met haar coalitiepartners PVV, NSC en BBB heeft afgeleverd. De VVD-jongeren spreken van een "klarna-kabinet", verwijzend naar een app waarmee mensen spullen op afbetaling kunnen kopen.

13 uur geleden
Besluit Omtzigt valt opvolger Van Vroonhoven 'heel heel zwaar'

DEN HAAG (ANP) - Het besluit van NSC-leider Pieter Omtzigt om de Tweede Kamer te verlaten valt Nicolien van Vroonhoven zwaar. Zij volgt Omtzigt op als fractieleider. "Lieve Pieter, na alles wat we politiek samen hebben meegemaakt de afgelopen 3 jaar valt me dit heel heel zwaar", schrijft ze op X.

14 uur geleden
Oud-bondgenoot Leijten noemt vertrek Omtzigt 'knappe keuze'

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Renske Leijten noemt de beslissing van NSC-leider Pieter Omtzigt om te stoppen een "knappe keuze", die wellicht nog bitter zal voelen. "Er is een fijn leven na hectiek en politiek", zo stelt zij Omtzigt gerust.

14 uur geleden
Schoof over afscheid Omtzigt: moedig maar spijtig besluit

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof vindt het "een moedig maar spijtig besluit" dat NSC-leider Pieter Omtzigt de landelijke politiek verlaat. "Den Haag verliest een bevlogen en gepassioneerd Kamerlid, een echte volksvertegenwoordiger", aldus de premier op X.

15 uur geleden
Coalitieleiders respecteren besluit Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - De leiders van de drie andere coalitiepartijen respecteren het besluit van NSC-leider Pieter Omtzigt om de Haagse politiek te verlaten. "Veel respect Pieter voor alles wat je gedaan hebt voor Nederland en voor de samenwerking. Ik wens je het allerbeste toe", laat Geert Wilders van de grootste regeringspartij PVV op X weten.

15 uur geleden