Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vergoeding raadsleden flink gestegen sinds vorige verkiezingen

Vergoeding raadsleden flink gestegen sinds vorige verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Kandidaat-raadsleden die aankomende gemeenteraadsverkiezingen gekozen worden, krijgen aanzienlijk meer betaald dan vier jaar geleden. Raadsleden verdienen dit jaar minimaal 1081 euro per maand. In de grootste gemeenten loopt dit bedrag op tot zo'n 2650 euro per maand. Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus/ANP op basis van gegevens van het statistiekbureau CBS en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Raadsleden krijgen een vaste maandelijkse vergoeding voor het werk dat ze doen. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente waarin zij werken.

Tussen 2018 en 2022 steeg de hoogte van de vergoeding voor gemeenteraadsleden met bijna dertien procent door jaarlijkse indexatie. Daarnaast kan de hoogte van de vergoeding ook stijgen als een gemeente boven een bepaalde inwonersgrens komt. Dat is sinds 2018 het geval geweest in Geldrop-Mierlo, Hellevoetsluis, Barneveld, Haarlemmermeer en Deventer.

Lokale politici

De hoogste vergoeding is voor raadsleden in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam: zij krijgen zo'n 2650 euro per maand. Vier jaar geleden kregen zij nog 2352 euro op hun rekening gestort voor het raadswerk. In de kleinste gemeenten met minder dan 40.000 inwoners krijgen raadsleden veel minder betaald, namelijk 1081 euro.

Lokale politici in gemeenten met tussen de 100.000 en 150.000 verdienen zo'n 1870 euro. Dat is bijvoorbeeld het geval in de gemeenten Emmen, Leeuwarden en Zwolle. In Haarlem, Enschede, Groningen, Eindhoven en Utrecht ontvangen raadsleden 2175 euro. Dat is de vergoeding voor gemeenten met tussen de 150.000 en 375.000 inwoners.

Vaste onkostenvergoeding

Alleen in de grootste gemeenten krijgen raadsleden genoeg betaald om van rond te komen. "Raadslid zijn is iets dat je doorgaans naast je baan doet", zo schrijft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. "Overdag werken, in de avonduren vergaderen en op je vrije dag op cursus of werkbezoek."

Naast de vaste maandelijkse vergoeding hebben raadsleden ook recht op een vaste onkostenvergoeding. Daarnaast zijn er toelages voor leden van bijvoorbeeld de vertrouwenscommissie, onderzoekscommissie en de fractievoorzitter. Die bedragen zijn niet meegenomen in deze analyse.

Meer uit Politiek

Hoogleraren: pensioenwet heeft tweederdemeerderheid nodig

DEN HAAG (ANP) - Twee derde van de Tweede Kamer en Eerste Kamer moet voor de nieuwe pensioenwet stemmen om deze geldig te laten zijn, schrijven drie hoogleraren staatsrecht in een brandbrief aan de voorzitter van de Eerste Kamer. Dinsdag stemt de senaat over deze wet. In de Tweede Kamer is de volgens de hoogleraren benodigde meerderheid niet behaald.

2 uur geleden
Kabinet beperkt samenwerking met Oeganda wegens antihomowetgeving

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat minder samenwerken met Oeganda omdat de president van het Afrikaanse land omstreden antihomowetgeving heeft goedgekeurd. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) meldt dat het kabinet in elk geval stopt met de programma's voor rechtshandhaving.

3 uur geleden
Zege van BBB in Eerste Kamer kan nog wat groter worden

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging wordt dinsdag de grootste partij in de Eerste Kamer, dat staat wel vast. De boerenpartij krijgt vrijwel zeker zeventien zetels. Maar met hulp van andere partijen kunnen dat er misschien achttien worden, heeft de Verkiezingsdienst van het ANP doorberekend.

11 uur geleden
VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

1 dag geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

1 dag geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

1 dag geleden
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

2 dagen geleden