Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verenigd Koninkrijk organiseert songfestival namens Oekraïne

Verenigd Koninkrijk organiseert songfestival namens Oekraïne

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat het Eurovisie Songfestival organiseren in plaats van Oekraïne, zo heeft organisator European Broadcasting Union (EBU) maandag bekendgemaakt. Eigenlijk zou Oekraïne als de winnaar van dit jaar het evenement organiseren, maar dat kan niet vanwege de oorlog in het land.

Het Verenigd Koninkrijk werd dit jaar tweede bij het evenement. Het zat al langer in de pijplijn dat het Verenigd Koninkrijk het evenement vanwege de oorlog in Oekraïne zou organiseren, maar nu hebben de EBU, de BBC en de Oekraïense omroep UA:PBC een overeenstemming bereikt.

De organisatie gebeurt wel "namens Oekraïne", zo meldt de EBU. Omdat Oekraïne daarmee het organiserende land is, plaatst het zich automatisch voor de finale. Ook wordt omroep UA:PBC betrokken in de organisatie. Er komen verscheidene Oekraïense elementen in de shows terug die ook betrekking hebben op de huidige situatie in het land.

Oekraïne in het evenement verwerken

"Het Eurovisie Songfestival van 2023 zal niet in Oekraïne zijn, maar wel ter ondersteuning van Oekraïne", zegt Mikola Tsjernotitski, directeur bij de Oekraïense omroep UA:PBC, over het besluit. "We zijn onze BBC-partners dankbaar voor hun solidariteit. Ik ben ervan overtuigd dat we samen Oekraïne in het evenement kunnen verwerken en dat we Europa weer kunnen verenigen door middel van vrede, steun en het vieren van diversiteit en talent."

Het is nog niet bekend waar het songfestival precies wordt georganiseerd. Dat wordt in de komende maanden besloten. Steden als Manchester, Liverpool, Leeds, Belfast en Londen hebben al laten weten geïnteresseerd te zijn. Eerdere jaren dat het Verenigd Koninkrijk het liedjesfestijn organiseerde was dat in onder meer de Royal Albert Hall in Londen, de Brighton Dome in Brighton, het Wembley Conference Centre in Londen en de National Indoor Arena in Birmingham.

Meer uit Entertainment

Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 dag geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

2 dagen geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

4 dagen geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 week geleden
NOS-presentatrice en actrice Leontien Ceulemans (70) overleden

LAREN (ANP) - Voormalig NOS-presentatrice en actrice Leontien Ceulemans is donderdag op 70-jarige leeftijd overleden. Zij overleed in het Rosa Spier Huis in Laren na een langdurig ziekbed als gevolg van een val. Dat heeft oud-casting director Harry Klooster, die goed met haar bevriend was, gemeld aan het ANP.

1 week geleden
Pearl Jam trad zondagavond niet op na doktersadvies

AMSTERDAM (ANP) - De Amerikaanse band Pearl Jam zegde zondagmiddag op het laatste moment het concert in de Ziggo Dome af op doktersadvies. Dat heeft een woordvoerder van MOJO maandag gemeld.

2 weken geleden
Zomergasten trapt af met 526.000 kijkers

HILVERSUM (ANP) - Het nieuwe seizoen van Zomergasten is zondagavond afgetrapt met 526.000 kijkers. Dat blijkt uit de cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO). Dit is een betere start dan de afgelopen twee jaar, toen de eerste uitzending van de reeks minder dan 400.000 mensen trok.

2 weken geleden