
Verenigd Koninkrijk na bijna halve eeuw weg uit EU
LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk verlaat vrijdag na tientallen jaren de Europese Unie. De brexit is om 23.00 uur lokale tijd (middernacht in Nederland) een feit. Brexitfans vieren dat historische moment buiten het Britse parlement en op andere plaatsen in het land.
De festiviteiten op Parliament Square in Londen worden 's avonds onder meer bijgewoond door politicus Nigel Farage, die zich jarenlang heeft ingezet om zijn land uit de EU te krijgen. Tot zijn teleurstelling zal de beroemde Big Ben niet luiden op het moment van de brexit. Dat zou te duur zijn omdat de klokkentoren wordt gerenoveerd.
De regering laat wel een speciale brexitmunt van 50 pence uitgeven en een klok projecteren in Downing Street. Die telt af naar de brexit. Premier Boris Johnson spreekt om 22.00 uur plaatselijke tijd het land toe. Op internet worden ook tal van feestelijke activiteiten aangekondigd, van kroegentochten tot borrels.
Niet overal feest
De Britten hebben na het referendum in 2016 ruim drie jaar moeten wachten op de brexit: een politiek hoofdpijndossier dat het land verdeelde en leidde tot het vertrek van twee premiers, de conservatieven David Cameron en Theresa May. De verkiezingsoverwinning van de Conservatieve Partij van premier Johnson maakte vorige maand een einde aan de politieke verlamming.
Niet iedereen voelt voor uitbundige festiviteiten. Pro-Europese activisten willen bij het Schotse parlement in Edinburgh een manifestatie houden, die ze Missing EU Already noemen. De gemeente Londen organiseert een evenement voor Londenaren uit andere EU-landen. Zij kunnen in het stadhuis terecht voor "emotionele steun" en voor gratis advies van advocaten die zijn gespecialiseerd in immigratierecht.
Het Verenigd Koninkrijk trad in 1973 toe tot de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de EU. De Unie verliest door het vertrek van de Britten 66 miljoen inwoners en ruim 5 procent van haar totale landmassa. Het Verenigd Koninkrijk blijft tot eind dit jaar wel gebonden aan EU-wetgeving. In de tussentijd wordt onderhandeld over de toekomstige relatie.
Meer uit Buitenland
VILNIUS (ANP/AFP) - Litouwen gaat 1,1 miljard euro uitgeven om zijn grenzen met Rusland en Belarus te versterken, maakte het NAVO-lid maandag bekend. Het grootste deel van het geld, 800 miljoen, wordt gebruikt om antitankmijnen aan te schaffen.
34 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De langverwachte rechtszaak tegen Sean 'Diddy' Combs is maandag van start gegaan. In de rechtbank van New York begon de selectie van de jury die zal oordelen of de rapper zich schuldig heeft gemaakt aan onder meer mensenhandel en seksueel misbruik.
1 uur geledenTEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Israël wil gebieden in de Palestijnse Gazastrook gaan bezetten, aldus de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een videoboodschap. Volgens een topfunctionaris wordt nog wel eerst geprobeerd een deal te sluiten over de Israëlische gijzelaars die zich in handen van Hamas in Gaza bevinden.
1 uur geledenMADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse Hooggerechtshof heeft een aanklacht tegen de Spaanse oud-koning Juan Carlos wegens belastingfraude verworpen. De vader van koning Felipe werd door een groep voormalige juristen, rechters en openbaar aanklagers beschuldigd. Volgens het hof zijn er geen nieuwe feiten, bewijzen of documenten ingediend die het rechtvaardigen het onderzoek opnieuw te openen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP/AFP) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft een genocidezaak verworpen die Soedan heeft aangespannen tegen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het hof in Den Haag vindt dat het niet bevoegd is te oordelen in de zaak.
2 uur geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - Er bestaat een kans op een deal over de resterende gijzelaars in Gaza tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan de regio volgende week. Dat zei een hooggeplaatste Israëlische functionaris maandag. Volgens de functionaris is de deal noodzakelijk om de nieuwe Israëlische operatie in het gebied te voorkomen.
3 uur geledenVATICAANSTAD (ANP/AFP) - Alle 133 kardinalen die gaan stemmen in de komende pausverkiezing zijn aangekomen in Rome, meldt het Vaticaan maandag. De kardinalen komen vanaf woensdag bijeen in de Sixtijnse Kapel waar ze een opvolger voor de overleden paus Franciscus kiezen.
3 uur geleden