Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verduurzaming scholen duurt twee keer langer dan gewenst

Verduurzaming scholen duurt twee keer langer dan gewenst

UTRECHT (ANP) - De verduurzaming van schoolgebouwen gaat te langzaam. In dit tempo duurt het bijna twee keer zo lang als de bedoeling is voor de doelstellingen uit het Klimaatakkoord zijn behaald, stellen de PO-Raad, de VO-raad en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in een rapport.

Schoolgebouwen zijn op dit moment gemiddeld veertig jaar oud en niet duurzaam, staat in de analyse. 80 procent van de gebouwen heeft een slecht binnenklimaat, waaronder onvoldoende ventilatie. Een derde van de schoolgebouwen heeft energielabel G, het laagst mogelijke energielabel. Gemiddeld worden schoolgebouwen pas na 69 jaar vervangen. In totaal stoten de 9230 schoolgebouwen voor primair en voortgezet onderwijs samen nu jaarlijks 635.000 ton CO2 uit.

In het Klimaatakkoord staat dat de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent gedaald moet zijn ten opzichte van 1990 en met 95 procent in 2050. Scholen bereiken dat percentage niet op tijd, tenzij er wordt ingegrepen. De PO- en VO-raad en de VNG hebben daarom een zogenaamde routekaart opgesteld, met daarin verschillende scenario's voor het bereiken van de doelstellingen. In totaal moet de overheid de komende dertig jaar 21 miljard euro extra investeren in de verduurzaming van schoolgebouwen, willen de doelstellingen worden gehaald. Schoolbesturen en gemeenten investeren zelf ook nog eens 21 miljard.

Meer uit Binnenland

Kabinet bekijkt signalen VS over inkoopkansen Oekraïne welwillend

DEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.

12 minuten geleden
Nederland vraagt in Brussel opnieuw om mestuitzondering

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).

50 minuten geleden
Cultuur en media toegankelijker voor mensen met beperking

DEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.

1 uur geleden
Extinction Rebellion vecht gebiedsverbod Schiphol aan bij rechter

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.

1 uur geleden
Privacywaakhond wil betere registratie van algoritmes en AI

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.

1 uur geleden
RIVM en inspectie zetten vraagtekens bij onderzoek Chemours

BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet bekend is welke data zijn gebruikt.

1 uur geleden
Tieman wil lappendeken aan fietsregels voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.

2 uur geleden