
Verdeeldheid zichtbaar op Amerikaanse beurzen
NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag zeer verdeeld gesloten. De Dow-Jonesindex ging hard omhoog en reikte tussentijds zelfs tot een recordstand. Die graadmeter kreeg steun in de rug van het gunstige nieuws over het steunpakket van president Biden dat naar verwachting snel goedgekeurd zal worden. Techbeurs Nasdaq leverde opnieuw fors in en staat inmiddels 11 procent lager dan de piek die half februari werd bereikt.
De oorzaak van dat enorme verschil is de draai die beleggers maakten van techaandelen, die tijdens de coronacrisis hard stegen, naar andere aandelen die nu meer kans hebben om te gaan stijgen. Daarvoor kijken ze naar bedrijven die het tijdens de coronacrisis moeilijk hadden, maar van het aanstaande economisch herstel kunnen profiteren.
De Dow-Jonesindex steeg 1 procent tot 31.802,44 punten. Tegelijkertijd daalde de breed samengestelde S&P 500 0,5 procent tot 3821,35 punten en verloor techbeurs Nasdaq 2,4 procent tot 12.609,16 punten.
Apple
Techfondsen hadden opnieuw een zware dag. Apple en Microsoft verloren tot 4,2 procent, terwijl chipbedrijven als Intel, AMD, Qualcomm en Texas Instruments tot 5,8 procent inleverden.
General Electric (GE) gooide wel hoge ogen. Het industrieel concern is bezig om een deal te sluiten met het Ierse AerCap voor zijn vliegtuigleasetak. Dat zou GE ruim 30 miljard dollar op kunnen leveren. GE werd 4,2 procent hoger gezet. GE, dat onder meer windturbines, apparatuur voor gascentrales, vliegtuigmotoren en medische apparatuur maakt is al geruime tijd bezig om onrendabele onderdelen af te stoten.
Ook chemiebedrijf DuPont (plus 1,6 procent) steeg nadat het aangekondigd had Laird te kopen. De maker van materialen was in handen van een private investeerder en kost DuPont 2,3 miljard dollar.
GameStop
Gameswinkelketen GameStop steeg haast 42 procent. Het bedrijf trok de activistische investeerder Ryan Cohen aan om de overstap naar onlinewinkelen te maken. Het aandeel is een favoriet van de zogeheten Reddit-beleggers, die massaal aandelen kochten. Analisten meenden dat de komst van Cohen niet onverwacht kwam.
De olieprijs steeg zondag na een droneaanval op Saudische olie-installaties. Inmiddels zijn de prijzen wel weer wat gedaald. Amerikaanse olie werd verhandeld voor 64,73 dollar per vat en een vat Brent leverde 67,99 dollar op. In beide gevallen ging het om een prijsdaling van ongeveer 2 procent.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
23 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
51 minuten geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als Belgiƫ, Spanje en Polen."
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
1 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
2 uur geleden