Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdeeldheid zichtbaar op Amerikaanse beurzen

Verdeeldheid zichtbaar op Amerikaanse beurzen

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag zeer verdeeld gesloten. De Dow-Jonesindex ging hard omhoog en reikte tussentijds zelfs tot een recordstand. Die graadmeter kreeg steun in de rug van het gunstige nieuws over het steunpakket van president Biden dat naar verwachting snel goedgekeurd zal worden. Techbeurs Nasdaq leverde opnieuw fors in en staat inmiddels 11 procent lager dan de piek die half februari werd bereikt.

De oorzaak van dat enorme verschil is de draai die beleggers maakten van techaandelen, die tijdens de coronacrisis hard stegen, naar andere aandelen die nu meer kans hebben om te gaan stijgen. Daarvoor kijken ze naar bedrijven die het tijdens de coronacrisis moeilijk hadden, maar van het aanstaande economisch herstel kunnen profiteren.

De Dow-Jonesindex steeg 1 procent tot 31.802,44 punten. Tegelijkertijd daalde de breed samengestelde S&P 500 0,5 procent tot 3821,35 punten en verloor techbeurs Nasdaq 2,4 procent tot 12.609,16 punten.

Apple

Techfondsen hadden opnieuw een zware dag. Apple en Microsoft verloren tot 4,2 procent, terwijl chipbedrijven als Intel, AMD, Qualcomm en Texas Instruments tot 5,8 procent inleverden.

General Electric (GE) gooide wel hoge ogen. Het industrieel concern is bezig om een deal te sluiten met het Ierse AerCap voor zijn vliegtuigleasetak. Dat zou GE ruim 30 miljard dollar op kunnen leveren. GE werd 4,2 procent hoger gezet. GE, dat onder meer windturbines, apparatuur voor gascentrales, vliegtuigmotoren en medische apparatuur maakt is al geruime tijd bezig om onrendabele onderdelen af te stoten.

Ook chemiebedrijf DuPont (plus 1,6 procent) steeg nadat het aangekondigd had Laird te kopen. De maker van materialen was in handen van een private investeerder en kost DuPont 2,3 miljard dollar.

GameStop

Gameswinkelketen GameStop steeg haast 42 procent. Het bedrijf trok de activistische investeerder Ryan Cohen aan om de overstap naar onlinewinkelen te maken. Het aandeel is een favoriet van de zogeheten Reddit-beleggers, die massaal aandelen kochten. Analisten meenden dat de komst van Cohen niet onverwacht kwam.

De olieprijs steeg zondag na een droneaanval op Saudische olie-installaties. Inmiddels zijn de prijzen wel weer wat gedaald. Amerikaanse olie werd verhandeld voor 64,73 dollar per vat en een vat Brent leverde 67,99 dollar op. In beide gevallen ging het om een prijsdaling van ongeveer 2 procent.

Meer uit Financieel

Rechter vraagt uitkeringsinstanties om 'oog voor menselijke maat'

UTRECHT (ANP) - Uitkeringsinstanties moeten meer rekening houden met de problemen die kunnen ontstaan bij de terugvordering of herziening van te veel betaalde uitkeringen. Ook moeten de instanties oog hebben voor hun eigen rol bij het ontstaan van die terugbetaling. In dat kader heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste bestuursrechter bij zaken over sociale zekerheid, donderdag uitspraak gedaan. De CRvB gaat voortaan "indringender" toetsen of instanties voldoende letten op de menselijke maat.

44 minuten geleden
Tesla schrapt honderden flexbanen in Duitse autofabriek

BERLIJN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla gaat het aantal tijdelijke werknemers in zijn enige Europese fabriek in de buurt van Berlijn met driehonderd verminderen. Het gaat om flexwerkers die via een uitzendbureau bij Tesla aan het werk waren.

1 uur geleden
EU-leiders streven naar meer financiële kennis bij burgers

BRUSSEL (ANP) - De regeringsleiders van de Europese Unie streven naar grotere financiële kennis bij burgers. Dat staat in een concept-akkoord voor de EU-top in Brussel over het versterken van de Europese interne markt.

1 uur geleden
Export Zwitserse horloges daalt flink door minder vraag China

BIEL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zwitserse horloges, van bekende merken als Rolex, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega, is in maart fors gedaald. Dat kwam doordat de vraag naar dure polsklokken in onder meer China en Hongkong afnam. De export daalde met 16 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder tot 2 miljard Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 2,1 miljard euro. Dat maakte de Zwitserse federatie van horlogemakers donderdag bekend.

2 uur geleden
Meerderheid internationaal handelende bedrijven gebruikt AI

DEN HAAG (ANP) - Het merendeel van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) in de bedrijfsvoering. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven. Bijna 60 procent van de bedrijven maakt gebruik van AI en 56 procent van de ondernemers zegt AI belangrijk te vinden voor zakendoen in de toekomst.

2 uur geleden
Overslag haven Rotterdam daalt licht in eerste kwartaal

ROTTERDAM (ANP) - De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste maanden van dit jaar met 1,4 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Havenbedrijf Rotterdam komt dat vooral door minder overslag van kolen, ruwe olie en olieproducten. Over heel 2023 kwam de afname nog uit op ruim 6 procent, als gevolg van geopolitieke spanningen, lage economische groei en hoge inflatie.

2 uur geleden
Chipfabrikant TSMC ziet weer groei door sterke vraag AI-chips

HSINCHU (ANP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese TSMC, 's werelds grootste chipfabrikant, heeft voor het eerst in lange tijd de winst weer zien groeien. Het concern profiteerde vooral van een grote vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

3 uur geleden