Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdeeldheid zichtbaar op Amerikaanse beurzen

Verdeeldheid zichtbaar op Amerikaanse beurzen

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag zeer verdeeld gesloten. De Dow-Jonesindex ging hard omhoog en reikte tussentijds zelfs tot een recordstand. Die graadmeter kreeg steun in de rug van het gunstige nieuws over het steunpakket van president Biden dat naar verwachting snel goedgekeurd zal worden. Techbeurs Nasdaq leverde opnieuw fors in en staat inmiddels 11 procent lager dan de piek die half februari werd bereikt.

De oorzaak van dat enorme verschil is de draai die beleggers maakten van techaandelen, die tijdens de coronacrisis hard stegen, naar andere aandelen die nu meer kans hebben om te gaan stijgen. Daarvoor kijken ze naar bedrijven die het tijdens de coronacrisis moeilijk hadden, maar van het aanstaande economisch herstel kunnen profiteren.

De Dow-Jonesindex steeg 1 procent tot 31.802,44 punten. Tegelijkertijd daalde de breed samengestelde S&P 500 0,5 procent tot 3821,35 punten en verloor techbeurs Nasdaq 2,4 procent tot 12.609,16 punten.

Apple

Techfondsen hadden opnieuw een zware dag. Apple en Microsoft verloren tot 4,2 procent, terwijl chipbedrijven als Intel, AMD, Qualcomm en Texas Instruments tot 5,8 procent inleverden.

General Electric (GE) gooide wel hoge ogen. Het industrieel concern is bezig om een deal te sluiten met het Ierse AerCap voor zijn vliegtuigleasetak. Dat zou GE ruim 30 miljard dollar op kunnen leveren. GE werd 4,2 procent hoger gezet. GE, dat onder meer windturbines, apparatuur voor gascentrales, vliegtuigmotoren en medische apparatuur maakt is al geruime tijd bezig om onrendabele onderdelen af te stoten.

Ook chemiebedrijf DuPont (plus 1,6 procent) steeg nadat het aangekondigd had Laird te kopen. De maker van materialen was in handen van een private investeerder en kost DuPont 2,3 miljard dollar.

GameStop

Gameswinkelketen GameStop steeg haast 42 procent. Het bedrijf trok de activistische investeerder Ryan Cohen aan om de overstap naar onlinewinkelen te maken. Het aandeel is een favoriet van de zogeheten Reddit-beleggers, die massaal aandelen kochten. Analisten meenden dat de komst van Cohen niet onverwacht kwam.

De olieprijs steeg zondag na een droneaanval op Saudische olie-installaties. Inmiddels zijn de prijzen wel weer wat gedaald. Amerikaanse olie werd verhandeld voor 64,73 dollar per vat en een vat Brent leverde 67,99 dollar op. In beide gevallen ging het om een prijsdaling van ongeveer 2 procent.

Meer uit Financieel

Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

2 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

3 uur geleden
IMF-lening van 15,6 miljard dollar Oekraïne formeel goedgekeurd

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.

5 uur geleden
Royal FloraHolland draait verlies door hoge energiekosten

AALSMEER (ANP) - Royal FloraHolland heeft vorig jaar afgesloten met rode cijfers. De bloemenveiling eindigde een jaar eerder nog met een winst, maar in 2022 drukten de hoge energiekosten flink op het resultaat. Ook een afboeking van het failliet verklaarde Floriworld, een soort themapark voor de sierbloementeelt, droeg bij aan het verlies.

5 uur geleden
ING-personeel Noord-Holland, Utrecht en Flevoland staakt dinsdag

AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van ING-kantoren in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht gaan dinsdag staken. Dat meldt vakbond FNV, die medewerkers van ING-kantoren in de provincies oproept naar Amsterdam te komen voor een manifestatie. Deze week legde het ING-personeel uit Noordoost-Nederland al het werk neer.

6 uur geleden
Kazachstan wil olieleveringen aan Duitsland vervijfvoudigen

ASTANA (ANP/DPA) - Kazachstan wil de olie-export voor de maand april verhogen van 20.000 ton naar 100.000 ton. Kazachstan begon begin dit jaar met het leveren van de olie, waardoor Duitsland minder afhankelijk is van Russische olie.

6 uur geleden
Philips opnieuw dagwinnaar AEX op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Philips stond aan het einde van de handelsdag vrijdag opnieuw bovenaan de AEX met een stijging van 2,4 procent. Dat is voor de tweede dag op rij, nadat het zorgtechnologieconcern donderdag ook al de grote winnaar was op Beursplein 5. Beleggers lijken nog altijd positief gestemd over uitlatingen van topman Roy Jakobs, die verklaarde waarschijnlijk dit jaar een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door defecte slaapapneuapparaten.

7 uur geleden