Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdediging wil vrijspraak verdachten moord Ali Motamed

Verdediging wil vrijspraak verdachten moord Ali Motamed

SCHIPHOL (ANP) - De advocaten van de verdachten van de moord op Ali Motamed eind 2015 in Almere hebben het gerechtshof woensdag gevraagd hun cliënten vrij te spreken. Volgens de raadslieden is er onvoldoende bewijs tegen Anouar A. (33) en Moreo M. (40). Tegen de twee - in 2019 veroordeeld tot 20 en 25 jaar cel - werden dinsdag in hoger beroep celstraffen van 22 en 24 jaar geëist.

Motamed werd op 15 december 2015 doodgeschoten. De daders leken in rook opgegaan, tot forensisch rechercheurs er in 2016 in slaagden de beveiliging te kraken van de telefoon van een verdachte in een ander onderzoek. Informatie op de telefoon, afgeluisterde gesprekken en nieuw telecomonderzoek leidde de politie vervolgens naar de verdachten.

Volgens justitie is er geen twijfel over hun rol, maar de advocaten denken er anders over. Zo noemde de raadsvrouw van M. de informatie uit de afgeluisterde gesprekken niet te duiden en onbruikbaar. Ook wees ze erop dat haar cliënt niet voldoet aan de door ooggetuigen geschetste signalementen van de daders en benadrukte ze dat de enkelband die M. destijds droeg diverse malen op andere plaatsen was dan de door justitie aan hem toegeschreven cryptotelefoon. Het OM had betoogd dat M. het toestel als exclusieve gebruiker in zijn bezit had.

Duidelijk beeld

De raadsman van A. voerde een grotendeels juridisch en procedureel verweer, maar kwam inhoudelijk tot dezelfde slotsom als zijn collega: het OM heeft niet genoeg bewijs verzameld voor een veroordeling. "Er ligt onvoldoende om een duidelijk beeld van alle omstandigheden te krijgen."

De dood van de geboren Iraniër Motamed (56) was lang een compleet raadsel. Pas in 2018 bleek dat hij in werkelijkheid vermoedelijk Mohammad Reza Kolahi Samadi was, voor het plegen van een bloedige bomaanslag op het hoofdkantoor van de Republikeinse Partij begin jaren 80 in eigen land ter dood veroordeeld. Bij de aanslag vielen destijds tientallen doden, onder wie kopstukken van het Iraanse regime.

Politieke achtergrond

Het vermoeden dat de mogelijke politieke achtergrond van Motamed een rol heeft gespeeld bij zijn moord, is nooit bevestigd. Weliswaar heeft de AIVD sterke aanwijzingen dat Iran de hand in de liquidatie heeft gehad, in de strafzaken over de moord is dat tot dusverre nooit vastgesteld. De kwestie speelt nog wel een belangrijke rol in het hoger beroep van de vermeende opdrachtgever voor de moord op Motamed, Naoufal F. Zijn zaak dient later.

Het OM reageert vrijdag nog op het verweer in de zaak van A. Het hof doet 24 november uitspraak.

Meer uit Binnenland

Brekelmans wil in Hawija persoonlijk excuses aanbieden

DEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) wil nog dit jaar naar het Iraakse Hawija reizen om daar persoonlijk excuses aan te bieden. Dat zei hij donderdag in een debat in de Tweede Kamer over het rapport van de commissie-Sorgdrager. Die deed onderzoek naar de Nederlandse luchtaanval op de stad in juni 2015 waarbij tientallen burgerdoden vielen.

9 uur geleden
Radboud Universiteit annuleert viering om pro-Palestijns protest

NIJMEGEN (ANP) - De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een bijeenkomst ter ere van de eigen 102e verjaardag afgelast vanwege een pro-Palestijns protest. Na de opening van de zogenoemde Dies Natalis "werd de ceremonie onderbroken door een demonstrant die in de aula het woord nam", schetst de universiteit. "Na enkele minuten geluisterd te hebben naar de demonstrant, gaf deze geen gehoor aan herhaalde verzoeken om het betoog te beëindigen." Daarop werd besloten de bijeenkomst te staken.

11 uur geleden
Eventuele huldiging PSV maandag in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Mocht PSV zondag landskampioen worden in de Eredivisie, dan wordt de ploeg van Peter Bosz een dag later gehuldigd in Eindhoven. De huldiging is op het Stadhuisplein en is op verschillende plekken op grote schermen te volgen, maakte de gemeente donderdag bekend.

13 uur geleden
Milieuclubs: kabinet haalt bij Lelystad Airport zaken door elkaar

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven het "onverantwoord en onacceptabel" vinden om Lelystad Airport open te stellen voor vakantievluchten. Het kabinet heeft volgens ingewijden plannen om er maximaal 10.000 passagiersvluchten per jaar toe te staan én F-35-gevechtsvliegtuigen te stationeren. "Civiele en militaire luchtvaart zijn fundamenteel verschillende kwesties, maar worden nu bewust door elkaar gehaald", reageren Greenpeace en Milieudefensie.

13 uur geleden
Advies aan Schoof: geef samenleving ruimte bij taaie problemen

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de samenleving meer ruimte geven om te helpen bij de oplossingen voor taaie vraagstukken, bijvoorbeeld als het gaat om de woningcrisis of stikstofcrisis. Dat adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) donderdag aan minister-president Dick Schoof. De raad heeft gekeken naar vastgelopen problemen die soms al tientallen jaren spelen in Nederland. De samenwerking tussen overheid en burgers kan veel beter, concludeert de Rli.

13 uur geleden
NL-Alerts Botlekgebied en Leiden ingetrokken

ROTTERDAM/LEIDEN (ANP) - De NL-Alerts die donderdagochtend werden verstuurd in Leiden en in het gebied van de Botlek tot Goeree-Overflakkee, zijn ingetrokken. In Leiden heeft de brandweer de uitstroom van biogas gestopt uit de overdrukbeveiliging van een opslagtank van een afvalwaterzuivering. En in het Botlekgebied is geen stankoverlast meer. Daar was een tijd een gaslucht te ruiken, doordat een kleine hoeveelheid geurstof was gelekt die aan aardgas wordt toegevoegd.

14 uur geleden
Oud-minister Bot mag half jaar niet rijden om aanrijden meisje

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ben Bot (87) heeft van de rechtbank in Den Haag een rijontzegging van zes maanden gekregen omdat hij in 2022 een meisje van 14 jaar oud had aangereden. Hij kreeg ook een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur opgelegd. Het meisje brak haar neus en een been.

14 uur geleden