Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte aanslagen Poolse supermarkten bekent plaatsen bommen

Verdachte aanslagen Poolse supermarkten bekent plaatsen bommen

HAARLEM (ANP) - Een 20-jarige verdachte heeft bekend explosieven te hebben geplaatst bij Poolse supermarkten in Aalsmeer, Beverwijk en Tilburg. Dat bevestigt zijn advocaat na eerdere berichtgeving van NH Nieuws. De explosies veroorzaakten grote schade bij de drie supermarkten die doelwit waren in december en januari.

De 20-jarige Hyron A. zegt de explosieven in opdracht te hebben geplaatst. Wie de opdrachtgever is, wil hij niet zeggen. "Er werd contact met mij gelegd. Ik wilde geld verdienen, maar dat heb ik nooit gehad", verklaarde A. volgens NH Nieuws bij de politie.

Maandag werd de bekentenis in de rechtszaak bekendgemaakt bij een tussentijdse zitting, aldus advocaat Veerle Hammerstein. A. was al verdachte van het plaatsen van de explosieven in Beverwijk en Tilburg, waar in januari een aanslag was. Hij wordt er nu dus ook van verdacht datzelfde afgelopen december bij de getroffen supermarkt in Aalsmeer te hebben gedaan.

Justitie in Noord-Holland heeft, inclusief A., negen verdachten in beeld voor de aanslagen op de Poolse supermarkten en de pogingen daartoe die er zijn geweest. Het negental wordt in twee verschillende onderzoeken vervolgd. Het motief voor de aanslagen is nog steeds onbekend.

Volgens zijn advocaat wordt de zaak van A. waarschijnlijk afgesplitst van die van de andere verdachten. Een psychologisch onderzoek moet uitwijzen of hij als minderjarige berecht moet worden. De twintigjarige zou op die manier mogelijk gemakkelijker zijn verhaal kunnen doen, zegt Hammerstein. "Als dat besloten wordt, dan komt het voor de kinderrechter." A. zit in afwachting daarvan in jeugddetentie.

Meer uit Binnenland

Raad van toezicht WNL baalt van eerdere reactie op AD-artikel

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van omroep WNL baalt van eerdere reacties op het AD-artikel over het vermeende wangedrag van directeur Bert Huisjes. Zo zei de raad van toezicht eerder onder meer dat zij "zich gelukkig prijst" met Huisjes, iets wat tot kritiek leidde van onder meer de NPO.

1 uur geleden
Chemours betaalt schoonmaak van met PFAS vervuilde moestuinen

DORDRECHT (ANP) - Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht betaalt het schoonmaken van moestuinen in de buurt die zijn vervuild met PFAS. Het is de eerste concrete stap die Chemours zet, nadat de rechter in september had geoordeeld dat het bedrijf aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 is aangericht door PFAS-uitstoot. Het ging om een tussenvonnis in de zaak die is aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden.

2 uur geleden
Raad van toezicht in gesprek met redacteuren omroep WNL

HILVERSUM (ANP) - Raad van toezicht-voorzitter Loek Hermans van omroep WNL is donderdagmiddag in gesprek gegaan met redacteuren van de omroep. Dat bevestigt raad van toezicht-lid Fons van Westerloo aan het ANP na berichtgeving daarover van het AD. Omroepdirecteur Bert Huisjes was niet bij het gesprek aanwezig. Over de uitkomst van het gesprek is vooralsnog niets bekend.

2 uur geleden
Nieuwe korpschef: gevaar dat politie 'manusje-van-alles' wordt

DEN HAAG (ANP) - Janny Knol, de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, wil dat de organisatie zich weer meer richt op "het opsporen van delicten die burgers en de rechtsstaat het meeste raken". Dat zei ze donderdag in de speech na haar installatie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Knol volgt Henk van Essen op, die sinds 2020 de hoogste baas van de politie was.

2 uur geleden
UWV wil snel aan de slag met eindrapport arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG (ANP) - Het UWV hoopt snel aan de slag te kunnen met de aanbevelingen uit het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdag is gepresenteerd. Volgens de uitvoeringsinstantie van uitkeringen is het van groot belang dat het huidige stelsel vereenvoudigd wordt. "Door de complexiteit van het huidige stelsel is de uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid in het geding gekomen", zegt Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur van UWV.

2 uur geleden
FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

3 uur geleden
Advies: arbeidsongeschiktheidsstelsel kan en moet veel simpeler

DEN HAAG (ANP) - Inkomensregelingen voor mensen die door een aandoening of beperking niet (meer) kunnen werken, moeten hoe dan ook veel simpeler worden. Er zijn verschillende varianten nodig, maar juist voor een groep voor wie het stelsel "onevenredig slecht uitpakt", de vroeggehandicapten, kan de commissie nog geen structurele oplossing aanbevelen. In totaal ontvingen vorig jaar ruim 790.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

4 uur geleden