
Verdachte aanslagen Parijs zegt van gedachten te zijn veranderd
PARIJS (ANP/AFP) - De enige nog levende verdachte van de bloedige radicaalislamitische aanslagen in Parijs in november 2015, Salah Abdeslam, heeft woensdag in de rechtbank gezegd dat hij op het laatste moment van gedachten veranderde. De 32-jarige Fransman zegt zijn bomgordel bewust niet tot ontploffing te hebben gebracht in een café in de Franse hoofdstad, terwijl dat wel zijn taak was.
"Mijn opdracht was om naar een café in het 18e arrondissement in Parijs te gaan", getuigde de belangrijkste verdachte in het proces rondom de aanslagen woensdag. "Daar aangekomen bestelde ik een drankje, keek ik naar de mensen om mij heen en besloot ik: Nee, ik doe het niet", aldus Abdeslam. Eerder werd nog gesuggereerd dat zijn bomgordel niet zou hebben gewerkt.
De bekentenis van de verdachte weerklonk volgens de Franse krant Le Monde "als een donderslag in de rechtszaal". Tot nu toe hield Abdeslam zich tijdens het proces dat in september vorig jaar begon grotendeels stil.
Voorbereiding
Tijdens zijn getuigenis vertelde hij onder meer ook pas twee dagen voorafgaand aan de aanslagen op de hoogte te zijn gebracht van de plannen. Dat gebeurde in het Belgische Charleroi, waar het brein achter de aanslagen, Abdelhamid Abaaoud, hem inlichtte. Abdeslam zei "geschokt" te zijn maar werd overtuigd om mee te doen. Eerder dacht hij dat hij naar Syrië gezonden zou worden.
Woensdag vertelde medeverdachte Mohamed Abrini dat Abdeslam van een organisator van de aanslagen op zijn kop had gekregen toen bleek dat hij zichzelf niet had opgeblazen. In de nasleep van de aanslagen was Abdeslam gevraagd waarom hij geen aansteker of sigaret had gebruikt om zijn bomgordel af te laten gaan. Volgens Abrini durfde Abdeslam de aanslag niet te plegen.
Bij de aanslagen in Parijs kwamen 130 mensen om het leven. Er staan twintig mensen terecht, van wie alleen Abdeslam direct betrokken was bij de aanslagen. De rest hielp hem of andere aanslagplegers met bijvoorbeeld onderdak of een autorit.
Meer uit Buitenland
STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaat de verkiezingsuitsluiting van Marine Le Pen niet terugdraaien. De Franse rechts-nationalistische politica werd eerder dit jaar veroordeeld voor het sjoemelen met EU-geld en lijkt daardoor niet te kunnen meedoen aan de volgende presidentsverkiezingen. Het hoger beroep in die zaak loopt nog, maar Le Pen hoopte dat het Europese hof in de tussentijd de verkiezingsuitsluiting zou schrappen.
1 minuut geledenSANAA (ANP/RTR) - De Jemenitische Houthi's claimen verantwoordelijk te zijn voor het tot zinken brengen van het schip Eternity C in de Rode Zee. Het vrachtschip werd eerder deze week aangevallen.
27 minuten geledenBERLIJN (ANP) - NAVO-topman Mark Rutte blijft erbij dat er een groeiend gevaar is van een gelijktijdige aanval van Rusland en China op het Westen en zijn bondgenoten. Er kwam veel kritiek op die waarschuwing, waarvoor critici geen grond zien.
28 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering heeft Californië aangeklaagd omdat trans personen in die staat mogen meedoen aan sportwedstrijden op scholen. President Donald Trump wil dat trans personen worden geweerd van sporten voor meisjes, maar Californië weigert dat beleid uit te voeren.
49 minuten geledenBERLIJN (ANP) - Oekraïne kan rekenen op "substantiële" extra steun van Duitsland voor zijn luchtverdediging, belooft bondskanselier Friedrich Merz. Hij zal Oekraïne donderdag bij overleg van de bondgenoten meerdere "aanbiedingen" doen.
56 minuten geledenATHENE (ANP/RTR) - Reddingswerkers hebben zeven opvarenden gered van een vrachtschip dat na een aanval zonk op de Rode Zee. Zij brachten meer dan 24 uur in het water door, zeggen bronnen bij veiligheidsbedrijven die zijn betrokken bij een reddingsoperatie. Vier mensen zouden zijn omgekomen en veertien personen worden nog vermist.
1 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De NAVO blijft voorlopig leunen op haar 'traditionele' luchtmacht en ruilt niet al haar gevechtsvliegtuigen in voor drones, denkt de baas van de Duitse luchtmacht. Zeker sinds de oorlog in Oekraïne voorspellen sommige experts een spoedig einde voor het bemande gevechtsvliegtuig.
1 uur geleden