Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verbonden in klei

Verbonden in klei

MIDDELBURG - Hij, de Oekraïense keramist uit Charkiv, op de vlucht voor de oorlog en zij, de nieuwe keramiek docent van het Cultuurhuis Kuiperspoort. De artistieke uitdaging: elkaar niet verstaan met woorden maar wel verbinding maken door hun materiaal, de klei. Als het ware door het artistieke proces ruimte en rust creëren waarin beiden elkaar vinden.

Yuriy Nikitenko
Yuriy Nikitenko is opgeleid als architect aan de universiteit van Charkiv. Tijdens zijn werk aan het Instituut van Charkiv Project Restauratie en als restaurateur van het architecturele erfgoed in Oekraine, ontdekte hij zijn passie voor keramiek. Hij werkt als keramist onder de pseudoniem Nikita en heeft deelgenomen aan verschillende individuele en groepstentoonstellingen in Charkiv en Kyiv. Tot Rusland de aanval op Oekraïne opende, was Yuriy werkzaam als porselein- en keramiekrestaurateur aan het Nationaal Wetenschappelijk Onderzoekscentrum voor Restauratie van Oekraïne en werkte hij aan projecten voor alle kunstmusea in Oekraïne.  In de vroege ochtend van 24 februari werd hij gedwongen alles achter te laten en samen met zijn gezin zijn vaderland te ontvluchten. Hij woont nu in Vlissingen en werkt in het Cultuurhuis Kuiperspoort in Middelburg.

Annett Fischer
Annett Fischer is opgeleid als beeldhouwer aan de AKI ArtEZ Academie voor Kunst en Vormgeving in Enschede. Nu al jaren keramist in Zeeland en actief met haar eigen bedrijf Mote Design. Klei, hout, wol… een mix van materialen en een paar handen die ermee willen werken, dat vormt de basis voor Annett om subtiele of robuuste werken te ontwikkelen. Het zijn objecten met een twist, visueel uitdagend en tegelijkertijd praktisch, gemaakt van natuurlijke materialen met behulp van traditionele ambachten. Wandelend door de natuur ontstaan de ideeën voor haar producten. Verrassende ontdekkingen vormen vaak de basis voor een nieuw ontwerp en komen terug in haar objecten als prints, vormen of kleur. Sinds kort is Annett verbonden aan het Cultuurhuis Kuiperspoort waar zij verantwoordelijk is voor het open keramiekatelier en als docent cursussen keramiek verzorgt.

Sylvia Radius
Sylvia Radius – al jaren kunstenaar/docent en de spil van het Cultuurhuis - bracht de twee kunstenaars samen. Ze spreken niet elkaars taal maar vinden elkaar in de taal van klei: “Verbonden in Klei”. In juni zullen Yuriy en Annett werk creëren waarin hun overeenkomsten en verschillen in klei tot uitdrukking komen. “Kunstkoppen” is het thema. Mokken, bekers, koppen. Immers zoals het drinken van een kop koffie of thee verbindt, zo verbindt ook het maken van kunst.
Zondag 3 juli is in het Cultuurhuis Kuiperspoort de verkoopexpositie waar de resultaten van de samenwerking tussen Yuriy Nikitenko en Annett Fischer worden getoond. De opbrengst van de eventueel verkochte werken komt ten goede aan vluchtelingen uit Oekraïne.

Verbonden in Klei
Zondag 3 juli van 13.00 tot 17.00?
Cultuurhuis, Kuiperspoort 18, Middelburg?

Meer uit Middelburg

Walcherse schat te bewonderen in het Zeeuws Museum

MIDDELBURG - Met trots presenteert het Zeeuws Museum een bijzondere nieuwe aankoop: een muntschat uit ca. 1570. Deze werd een aantal jaren geleden op Walcheren gevonden door metaaldetectoristen Michiel Bil en Michael Daniëlse. 

16 uur geleden
Middelburgse scholieren en studenten kunnen gratis naar Etty Hillesum Huis

MIDDELBURG - Leerlingen van Middelburgse scholen kunnen binnenkort gratis naar het Etty Hillesum Huis. Het gaat dan om alle leerlingen van de basisscholen, middelbare scholen, HZ, Scalda en UCR. Het college heeft hiervoor geld gevraagd aan de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft hier mee ingestemd, onder meer omdat het invulling en uitvoering geeft aan een motie die door de raad unaniem is aangenomen.De Gemeente Middelburg werkt samen met het Etty Hillesum Huis om aandacht te hebben voor mensenrechten op een breed niveau. Door de scholieren en studenten een educatief bezoek aan te bieden aan het Etty Hillesum Huis worden zij tot nadenken aangezet. De gemeente wil jongeren bewust maken van de keuzes die ze hebben en maken en hoe de keuzes bijdragen aan onderlinge verdraagzaamheid, begrip en veiligheid. Na een bezoek aan het Etty Hillesum Huis kan dit een gezamenlijk gespreksonderwerp worden. De hoop is dat jongeren hiermee de handvatten krijgen om elkaar aan te spreken en samen bewuste keuzes te maken.

20 uur geleden
Yvonne van Mastrigt definitief de nieuwe burgemeester van Middelburg

MIDDELBURG - De ministerraad heeft  ingestemd met de voordracht van Yvonne van Mastrigt als nieuwe burgemeester van Middelburg. Hiermee wordt Yvonne van Mastrigt definitief de nieuwe burgemeester van Middelburg.

1 dag geleden
Engelse Kerk nieuw cultureel centrum in Middelburg

MIDDELBURG - Vandaag kondigen het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Middelburg (PGM) en de culturele ondernemer en kunstenaar André Romijn aan dat zij een langdurige huurovereenkomst hebben getekend. Onder de naam 'De Engelse Kerk' worden deze monumenten omgevormd tot een zelfvoorzienend, multifunctioneel centrum dat kunst, muziek, educatie en gemeenschapszin integreert. 

1 dag geleden
Zeeuwse Kunstkring in de Kloostergangen

MIDDELBURG - Van 22 juni t/m 7 juli exposeren negen leden van de Zeeuwse Kunstkring in de Kloostergangen van de Abdij van Middelburg.  

1 dag geleden
Bestuurder aangehouden bij kettingbotsing Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft dinsdagmiddag een bestuurder aangehouden die betrokken was bij een ongeval op de Schroeweg in Middelburg. Bij het ongeval raakte niemand gewond.

1 dag geleden
DorpsPicknick Biggekerke zaterdag 22 juni

BIGGEKERKE - De tweede DorpsPicknick voor jong en oud wordt dit jaar gehouden op zaterdag 22 juni. De picknick begint om 16.00 uur.

1 dag geleden