
Verbod op lachgas als drug gaat op 1 januari in
DEN HAAG (ANP) - Het bezit en de verkoop van lachgas is vanaf 1 januari verboden. Vanaf dan staat de drug op een lijst met verboden middelen, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Je mag het middel wel gebruiken voor "toevoeging aan voedingsmiddelen". Het gas wordt veel gebruikt in de slagroomspuit.
Volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) leidt lachgasgebruik tot "enorme gezondheidsrisico's". Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz zegt dat het verbod de politie "enorm in de handhaving" gaat helpen. "Met het verbod kan de politie straks direct in actie komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas in zijn bezit heeft en ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen. Zo kunnen we hopelijk ongelukken voorkomen."
De Raad van State had het kabinet in juli aangeraden om het voorstel op een aantal punten aan te passen. Zo werd geadviseerd om het lachgasverbod via een aparte wet te regelen, in plaats van via de route die het kabinet nu heeft gekozen. Verder zou het kabinet eerst beter moeten kijken naar alternatieven voor een verbod, zoals preventie en voorlichting. Aan beide opdrachten geeft het kabinet met dit besluit geen gehoor.
Handhaven
Voorlichting en preventie gebeuren al, en blijven ook onderdeel van de aanpak, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Het kabinet zegt het vooral belangrijk te vinden dat er wetgeving komt omdat de politie dan kan handhaven. Om die reden is ook geen aparte wetgeving gemaakt, omdat dat nog eens jaren vertraging zou opleveren.
Particulieren mogen straks geen grote flessen meer hebben met lachgas erin. De kleine ampullen die gebruikt worden in slagroomspuiten, blijven wel toegestaan. Toch worden ook daarvoor de regels aangescherpt. De verkoop is toegestaan, maar ze vervolgens doorverkopen aan iemand anders niet. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt hier nog extra afspraken over te maken met betrokken partijen, zoals verkopers.
Lachgas wordt ook in de medische wereld gebruikt als verdoving. Dat blijft toegestaan, mits de fabrikanten en groothandelaren daar een ontheffing voor hebben. Hetzelfde geldt voor de technische sector.
Lachgas komt op de zogenoemde lijst II van de Opiumwet te staan.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.
23 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Op tientallen zwemlocaties gelden momenteel gezondheidsrisico's vanwege de waterkwaliteit. Op 87 buitenzwemlocaties is momenteel een waarschuwing of negatief zwemadvies van kracht. Op 2 locaties is zwemmen zelfs verboden en op een aantal locaties wordt nog verder onderzoek gedaan. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Zwemwater.nl.
1 dag geledenEDE (ANP) - Een veelbesproken Italiaans onderzoek dat een verband legde tussen het bestrijdingsmiddel glyfosaat en kanker bij proefdieren, vertoont volgens Nederlandse deskundigen diverse gebreken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is door de studie niet anders gaan denken over de stof, die in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup zit.
5 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Mezen, bloemen en klimop helpen om het aantal eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier onder controle te houden. Dat is de conclusie van een vijfjarig Nederlands-Vlaams onderzoek, waarbij onder meer de provincies Noord-Brabant en Gelderland zijn betrokken. De onderzoekers hebben diverse adviezen opgesteld om te voorkomen dat ergens grote hoeveelheden overlastgevende rupsen ontstaan.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Hero roept een partij blikjes fruitsap appel terug omdat er cafeïne in kan zitten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. Het gaat om blikjes appelsap die ten minste houdbaar zijn tot 28-04-2026. Volgens Hero is er geen acuut gezondheidsrisico, "maar uit voorzorg roepen we deze batch terug".
1 week geleden