Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verbijstering over Russische inval in Oekraïne

Verbijstering over Russische inval in Oekraïne

VLISSINGEN - Ze volgen het nieuws gelaten, Vladimir en Katrien Vasiljoek uit Vlissingen. Vladimir komt oorspronkelijk uit Lviv, een stad in het westen van Oekraïne. Sinds 1995 woont hij in Vlissingen waar hij zijn vrouw Katrien leerde kennen. “Ik had niet verwacht dat Poetin dit zou doen,” verzucht Vladimir. “Met het oosten van Oekraïne was hij al sinds 2014 bezig maar dat hij nu het hele land heeft aangevallen...”

De ouders van Vladimir en zijn zus en haar man zijn nog in Oekraïne. “Gelukkig is er nog elektriciteit en internet en hebben we nog dagelijks contact,” vertelt Vladimir. “Mijn vader en moeder zijn 81 en 76 jaar oud en wonen op de achtste verdieping. Een paar keer per dag gaat het luchtalarm. De eerste paar dagen zijn ze dan steeds naar de schuilkelder gegaan, maar de lift is kapot en dat is niet te doen voor ze.” Vladimir en Katrien voelen zich machteloos dat ze niets kunnen doen. Katrien: “We zijn radeloos, je kan niks doen. Vladimir heeft zich nu wel opgegeven als tolk/vertaler. Maar je kan gewoon heel weinig.” Ze houden zich via radio en televisie op de hoogte van de toestand in Oekraïne. Vladimir: “Ik luister ook naar de Oekraïense radio, maar soms volg ik het liever helemaal niet want ik word er ontzettend droevig van.”

Neef en nicht
Sinds anderhalve week zijn de zoon en dochter van Vladimirs zus in Nederland. “We hebben ze opgehaald bij de grens,” zegt Vladimir. “Mijn zus heeft ze naar de grens gebracht en is zelf terug naar Lviv gegaan om voor onze ouders te zorgen. Ze heeft uren in de file gestaan en uiteindelijk heeft ze de auto laten staan en is ze met de kinderen en wat spullen naar de grens gelopen.” Vladimirs neef, een uit de kluiten gewassen jongen van 14 jaar, moest kunnen aantonen dat hij nog geen 16 jaar is. “Jongens vanaf 16 mogen het land niet meer uit en moeten meevechten. Gelukkig wordt er in Lviv nog niet gevochten en zijn ze niet geconfronteerd met de oorlog zelf.” De kinderen logeren nu bij Vladimir en Katrien in Vlissingen. “Ik heb zelf 26 jaar bij het COA gewerkt,” vertelt Katrien. “Dus ik weet wel wat een oorlog doet met een kind, dat wilde ik voorkomen. Maar het is allemaal erg dubbel. Ze fietsen hier met onze kinderen, wandelen over het strand en eten een ijsje en 1750 kilometer verder zitten de mensen in de schuilkelder.”

School
Hoelang de kinderen in Vlissingen blijven weet niemand. “Ze dachten zelf dat het hooguit een week ging duren,” aldus Vladimir. “Maar ik ben bang dat dit heel lang gaat duren. Ze beginnen dat nu ook wel te beseffen. Mijn nichtje zou het liefst terug gaan om te helpen, maar het is gewoon niet veilig daar.” De Oekraïense scholen van de kinderen doen er alles aan om ervoor te zorgen dat er online lessen komen. “Door corona hebben ze daar ervaring mee,” vertelt Katrien. “Als dat niet lukt dan moeten ze hier in Nederland naar school, dat zal niet eenvoudig zijn want ze spreken de taal niet.”

Toekomst
Vladimir is somber over de toekomst van zijn vaderland. “Ik ben bang dat dit lang gaat duren. En het ging er juist zo ontzettend goed, er werd hard gewerkt om het land op te bouwen ook door de jongeren. Maar als Poetin daar nu een idioot regime wil vestigen dan is het land terug bij af...”

Meer uit Vlissingen

Vlissingen Vintage is dit jaar nog groter en op een nieuwe locatie

VLISSINGEN - Komend weekend wordt Vlissingen Vintage weer gehouden: drie dagen vol vetkuiven, petticoats, oldtimers en vooral veel rock 'n roll muziek. Het evenement wordt niet zoals voorgaande edities gehouden in de Binnenstad maar is uitgeweken naar de Jan Weugkade.

2 uur geleden
Botsing auto en scootmobiel aan de Prins Hendrikweg

VLISSINGEN - Aan het einde van de ochtend is woensdag in Vlissingen iemand gewond geraakt bij een aanrijding. Hierbij waren een auto en een scootmobiel betrokken.Het ongeluk gebeurde rond 11.20 uur op de Prins Hendrikweg, ter hoogte van de Keersluisbrug. Het slachtoffer zou per ongeluk gas hebben gegeven toen ze moest stoppen bij de verkeerslichten. Een botsing met een personenauto was het gevolg. Na onderzoek door de ambulancedienst bleek de vrouw niet mee te hoeven naar het ziekenhuis.

20 uur geleden
Veva-studenten marcheren van Westkapelle naar Vlissingen

VLISSINGEN - Op vrijdag 21 juni zullen de VeVa-studenten van Scalda Goes een indrukwekkende mars ondernemen van Westkapelle naar Vlissingen. Deze 17 kilometer lange tocht is georganiseerd in samenwerking met stichting Actie voor Helden, en heeft als doel zowel aandacht te vragen als geld in te zamelen voor projecten die gericht zijn op het welzijn van militairen, veteranen en hun thuisfront. Hiermee wordt een bijzondere verbinding gelegd tussen jong en oud.

20 uur geleden
Gemeente verstrekt subsidies voor evenementen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft in totaal 90.500 euro subsidie verleend aan vijf evenementen die deze komende maanden in de stad worden gehouden. Omdat de subsidieregels voor evenementen momenteel wordt herzien zijn de aanvragen niet via het reguliere subsidieproces gehonoreerd maar heeft het college van burgemeester en wethouders zelf een besluit genomen.

1 dag geleden
Parochies 'Boven de Schelde' krijgen nieuwe kapelaan

MIDDELBURG - Op zaterdag 22 juni zal Thai Nguyen gepresenteerd worden als kapelaan voor de beide parochies 'Boven de Schelde'. Deze viering vindt plaats om 19 uur in de HH. Petrus en Pauluskerk te Middelburg en zal worden geleid door pastoor Thaddy de Deckere.

2 dagen geleden
Nijntje Beweegdiploma's uitgereikt

VLISSINGEN - Veel blije en trotse gezichten zondag 16 juni in de Vrijenhovengymzaal. De oudste peuters en kleuters kregen hun nijntje Beweegdiploma tijdens het beweegfeestje van de Vlissingse Turn Vereniging. 

2 dagen geleden
Hoe moet het met de Vlissingse kerken?

VLISSINGEN - Erfgoed Zeeland heeft de Kerkenvisie Vlissingen samengesteld. Door de ontkerkelijking in Nederland verliezen steeds meer kerkgebouwen hun religieuze functie. Ook in Vlissingen is dit het geval. De gemeente Vlissingen telt zeventien kerkgebouwen waarvan er nog dertien in religieus gebruik zijn. Twee kerkgebouwen hebben inmiddels een nieuwe bestemming en twee andere kerken krijgen een andere bestemming.

3 dagen geleden