Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Verander afslag 33 bij Yerseke niet'

'Verander afslag 33 bij Yerseke niet'

KAPELLE - In het onderzoek naar de beste aanpak voor de verbetering van de Zanddijk en Molendijk bij Yerseke maakt de gemeente Kapelle zich er sterk voor dat afslag 33 van de snelweg A58 bij Yerseke niet verandert. De gemeente vreest anders voor sluipverkeer.

De gemeente Kapelle maakt haar wensen kenbaar in een zienswijze die ze heeft ingediend voor de aanpak van de Zanddijk en Molendijk (N673). Deze route ligt tussen Kruiningen en Yerseke, maar de aanpassing van de twee wegen beïnvloedt ook het verkeer in de buurgemeente Kapelle, aldus wethouder Jon Herselman.

Oplossing

De provincie Zeeland heeft vier scenario’s opgesteld voor de miljoenenaanpak van de Zanddijk en Molendijk. Zij ziet de variant ‘Bruin’ als beste oplossing. Hierbij wordt de Zanddijk vanaf de rotonde bij bedrijventerrein Nishoek tot over de spoorovergang aangepakt, inclusief de rotonde zelf. Vanaf de spoorkruising komt er dan een nieuwe weg die afbuigt naar bedrijventerrein Olzendepolder. Ter hoogte van de Olzendedijk, waar de nieuwe weg kruist, wordt een nieuwe rotonde aangelegd. De huidige spoorwegovergang wordt vervangen door een ongelijkvloerse kruising, door middel van een viaduct. Voor langzaam verkeer, zoals fietsers en landbouwverkeer, blijven de huidige Zanddijk en Molendijk als parallelweg beschikbaar. Het overige (vracht)verkeer rijdt straks over het nieuwe tracé.

Sluipverkeer

De rotonde bij Nishoek heeft ook een afslag naar de Oude Rijksweg (N289) van en naar Kapelle en Wemeldinge. ‘Het is niet aan de gemeente Kapelle om voor of tegen specifieke varianten te zijn’, aldus de wethouder. ‘Alle varianten hebben een oplossend vermogen voor de problematiek rond de Zanddijk en de werkzaamheden vinden buiten onze gemeente plaats.’ Wel noemt hij het essentieel voor Kapelle dat afslag 33 hetzelfde blijft, met zowel in de richting van Middelburg als Bergen op Zoom een op- en afrit. ‘Want het opheffen of verplaatsen van de afrit zorgt, zo blijkt uit verkeersmodellen, voor sluipverkeer door de kom van Kapelle, Biezelinge en direct omliggende wegen. Gevolg daarvan is een toename van de verkeersonveiligheid en aantasting van de leefbaarheid in deze kernen.’

Herinrichting

Wordt er toch gekozen voor een variant waarbij afslag 33 geheel of gedeeltelijk verdwijnt, dan moeten er tijdens het project meerdere wegen in de kom van Kapelle en Biezelinge heringericht worden, stelt de gemeente. ‘Hierbij uiten we onze zorgen over de mate waarin het extra sluipverkeer daadwerkelijk is te weren.’

Visie

Voor de toekomst maakt de gemeente Kapelle samen met de gemeente Reimerswaal een gebiedsgewijze aanpak, in samenwerking met Rijkswaterstaat, waterschap Scheldestromen en de provincie Zeeland. Dit wordt een visie tot ongeveer 2040 voor de verkeerskwesties in het oosten van de Bevelanden. ‘Mocht het voorkeurstracé voor de Zanddijk worden heroverwogen, dan zou de provincie prioriteit kunnen geven aan de gebiedsgewijze aanpak en de tracékeuze hiervan onderdeel maken.’

Meer uit Reimerswaal

Dominee Erik Tramper: 'Onze oecumenische pioniersgemeente is uniek in Nederland'

SCHORE - Twee jaar geleden was het erop of eronder voor de kerk in Schore, vertelt dominee Erik Tramper. “We hadden twintig mensen of nog minder in de kerk. Als we wilden doorgaan, moest het anders." De kerkgangers zochten verbinding met nieuwe mensen. “Sindsdien gebeuren er mooie dingen."

1 dag geleden
Auto in de sloot bij ongeval Postweg (N670) bij Yerseke

YERSEKE - Op de Postweg (N670) bij Yerseke is donderdagavond een auto in de sloot beland. Het voertuig en de bestuurder zijn door brandweerlieden uit de benarde situatie bevrijd.

1 dag geleden
Vissen is Matthias' grootste passie

KRABBENDIJKE - Matthias Baas (20) uit Krabbendijke wist vorige maand de wereldtitel voor kustvissen te behalen. In de leeftijdsklasse onder de eenentwintig jaar wist hij individueel de meeste vissen en daarmee de eerste plek binnen te hengelen. Al sinds zijn twaalfde doet Matthias mee aan viswedstrijden door heel Nederland en daarbuiten, want vissen is zijn grootste passie.

2 dagen geleden
Ravage na botsing tussen vrachtwagens op A58 bij Kapelle

KAPELLE - Op de snelweg A58 nabij Kapelle heeft donderdag rond 9.50 uur in de mist een ongeval tussen twee vrachtwagens plaatsgevonden. Daardoor is er grote ravage ontstaan op de A58. De snelweg is vanwege het ongeval afgesloten tussen Kruiningen en 's-Gravenpolder in de richting van Vlissingen. Of er iemand gewond is geraakt is nog niet bekend. 

2 dagen geleden
Tweedaagse vogeltentoonstelling in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - De Vogelvrienden Krabbendijke en omstreken organiseren op vrijdag 1 december en zaterdag 2 december hun jaarlijkse vogeltentoonstelling in dorpshuis de Meiboom in Krabbendijke.

3 dagen geleden
Hennepkwekerij gevonden in woning Waardekensstraat Kapelle

KAPELLE - De politie heeft dinsdagmorgen een hennepkwekerij aangetroffen in een woning aan de Waardekenstraat in Kapelle. De 45-jarige bewoner is aangehouden.

3 dagen geleden
Kapelse en Reimerswaalse verenigingen zetten zich massaal in voor Grote Clubactie

KRUININGEN/KAPELLE - Verenigingen hebben een miljoenenrecord verbroken met de Grote Clubactie. Ook in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zetten leden zich massaal in voor hun vereniging. 

4 dagen geleden