Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vele honderden protesteren in Amsterdam voor ruimere basisbeurs

Vele honderden protesteren in Amsterdam voor ruimere basisbeurs

AMSTERDAM (ANP) - Vele honderden studenten zijn zaterdag bijeen op de Dam in Amsterdam om te protesteren voor een ruimere basisbeurs. Ook willen ze dat studenten die onder het leenstelsel hebben gestudeerd meer compensatie krijgen. Het geld dat daarvoor moet worden vrijgemaakt, mag niet ten koste gaan van de onderwijsbegroting, aldus de studenten.

De studenten, veelal in het rood gekleed, roepen onder meer de leus 'Wat willen wij? Schuldenvrij'. De demonstranten hebben borden bij zich met teksten als 'CompensEERLIJK voor de pechgeneratie' en 'Ik sta in het rood'. Een van de aanwezigen zegt te demonstreren omdat ze "genaaid is door de overheid". Ze heeft een studieschuld en wil daar geen rente over betalen. Ook wil ze niet dat haar schuld geregistreerd is.

Spoken word-artiest Rachad Debdoubi sprak op het podium van een "akelige en lelijke studieschuld". "Het leenstelsel is een façade." Ook kregen verschillende politici het woord over de schulden van studenten en de basisbeurs. Zo zei Laurens Dassen van Volt dat studenten eerlijk gecompenseerd moeten worden voor "het schandaal dat jullie de afgelopen jaren is aangedaan". Stephan van Baarle van DENK zei toe te willen werken naar het kwijtschelden van deze studieschulden. "We hebben nu jongeren die niet aan hun toekomst kunnen werken vanwege het verrotte beleid." Volgens Sylvana Simons van BIJ1 moeten "we niet vergeten dat deze maatregelen de allerzwaksten treffen".

Mars

Het protest wordt georganiseerd door FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en begon op de Dam. Volgens de organisatoren zijn er tussen de duizend en tweeduizend mensen op de been. Vanaf de Dam trekken de demonstranten in een mars door de stad. De actie wordt later op de dag weer afgesloten op de Dam met muziek.

In februari protesteerden studenten ook tegen de in hun ogen lage compensatie voor het leenstelsel.

Meer uit Binnenland

Derk Bolt moet na dertig jaar stoppen met Spoorloos

HILVERSUM (ANP) - Het programma Spoorloos krijgt na dertig jaar een nieuwe presentator. KRO-NCRV gaat de opzet van het programma veranderen en daarin is geen ruimte meer voor Derk Bolt, heeft de omroep bekendgemaakt. Of presentatrice Jetske van den Elsen, die sinds 2017 medepresentator is, wel mag blijven is nog niet bekend.

2 uur geleden
Koning dankt Spaanse collega voor opvangen Amalia in Spanje

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft koning Felipe van Spanje woensdag bedankt dat prinses Amalia een jaar lang in Madrid kon wonen en studeren. In zijn toespraak bij het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam noemde de koning de hulp die zijn Spaanse collega daarbij gaf "een ontroerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd".

3 uur geleden
Geen popconcerten meer in de Kuip vanaf 2026 om geluidsoverlast

ROTTERDAM (ANP) - In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

6 uur geleden
Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 Purmerend

PURMEREND (ANP) - Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

6 uur geleden
Ministerie roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders in Iran moeten dat land zo spoedig mogelijk verlaten als dat veilig kan, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Het is een toevoeging aan een reisadvies ten aanzien van het land, dat al rood kleurde.

7 uur geleden
Ook bussen streekvervoerders staan zaterdag kort stil om geweld

DEN HAAG (ANP) - Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten. Eerder was al bekend dat alle treinen en stadsvervoerders om 22.30 uur stil zouden staan. Nu doen ook de bussen van Arriva, Keolis, Qbuzz, Transdev en EBS mee. Daarmee doet "zo goed als al het openbaar vervoer" zaterdag mee met de actie, aldus de woordvoerder.

7 uur geleden
Nog een verdachte aangehouden voor explosies in Schoonoord

SCHOONOORD (ANP) - Een 28-jarige man uit Rotterdam is aangehouden omdat hij mogelijk een rol heeft gespeeld bij in ieder geval een van de twee explosies bij een woning in Schoonoord, meldt de politie woensdag. Drie andere verdachten in de zaak werden eerder al aangehouden.

7 uur geleden