
Veldkamp roept ambassadeur Israël ter verantwoording om Gaza
DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) roept de ambassadeur van Israël ter verantwoording "om opheldering te komen geven over recente gebeurtenissen en ontwikkelingen in de Gazastrook". Dat heeft de bewindsman aan de Tweede Kamer laten weten.
De ambassadeur wordt woensdag op het ministerie verwacht. Het kabinet veroordeelde vorige week al een aanval van de Israëlische strijdkrachten op een konvooi ambulances in Gaza, waarbij vijftien hulpverleners om het leven kwamen.
Een meerderheid van de Tweede Kamer had het kabinet ook gevraagd om de ambassadeur ter verantwoording te roepen over de aanval op het hulpkonvooi. Dat was opvallend genoeg een initiatief van de ChristenUnie en de VVD. Vooral de ChristenUnie staat bekend om haar pro-Israëlische houding.
Steun
Het voorstel van beide partijen kreeg steun van GroenLinks-PvdA, Volt, DENK, CDA, SP en D66. De grootste regeringspartij PVV vindt het "overdreven" om de ambassadeur te ontbieden, zei Geert Wilders eerder dinsdag. Hij noemde recente uitspraken van Veldkamp over Gaza en Israël "allemaal heel onhandig".
De aanval op het konvooi vond plaats op 23 maart bij Rafah in het zuiden van Gaza. Volgens Israël waren de voertuigen niet herkenbaar, maar uit beelden bleek later dat ze hun zwaailichten aan hadden. Ze werden direct onder vuur genomen toen ze stopten.
Schending oorlogsrecht
Veldkamp zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat de aanval een schending lijkt van het oorlogsrecht. Hij omschreef de Israëlische actie als "buitengewoon ernstig" en heeft bij zijn Israëlische ambtgenoot aangedrongen op een onderzoek.
Vijf hulporganisaties pleitten maandag nog bij premier Dick Schoof en Veldkamp voor meer actie tegen Israël omdat het land de internationale rechtsorde schendt in Gaza. Ze wezen erop dat hulpverleners hun werk niet kunnen doen omdat het te onveilig is. Ook laat Israël geen hulp en stroom meer toe tot Gaza.
Het kabinet zet in op het diplomatieke spoor en wil niets weten van hardere maatregelen zoals sancties tegen Israël, waar de hulporganisaties en een deel van de oppositie om vragen. Dat komt ook omdat de coalitiepartijen verdeeld zijn. De PVV staat vierkant achter Israël.
Meer uit Binnenland
ZWOLLE (ANP) - De vrouw en twee kinderen van de overleden topkok Jonnie Boer zijn donderdag niet zelf aanwezig bij het afscheid voor genodigden. Op een groot bord bij de ingang van Boers driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle legt de familie uit dat ze zelf deze dag achter de schermen blijven, maar dat ze "alles op afstand meekrijgen".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Duitse vakantiegangers zorgen voor drukte op de wegen in ons land. Volgens de ANWB hebben veel mensen in Duitsland een lang weekend vrij en dat leidt tot files in Nederland. Vooral op de A12 tussen de grens en knooppunt Velperbroek lopen weggebruikers veel vertraging op, gemiddeld een uur, zegt een woordvoerder van de verkeersdienst.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Tachtig procent van de Nederlanders vindt de Nationale Herdenking op 4 mei belangrijk of heel belangrijk. Maar het aandeel dat de herdenking heel belangrijk vindt, is dit jaar iets gedaald vergeleken met vorig jaar. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei op basis van het jaarlijkse Nationaal Vrijheidsonderzoek.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst ontving in maart en april een recordaantal van ruim 10,5 miljoen aangiftes voor de inkomstenbelasting van particulieren en ondernemers. Vorig jaar kwamen er 10,3 miljoen aangiftes binnen voor 1 mei.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle treinen in Nederland staan tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei vanaf 20.00 uur twee minuten stil. Dit geldt ook voor bussen, metro's, trams en veerponten van stadsvervoerders in onder meer Rotterdam en Amsterdam. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) meldt dat het vliegverkeer wordt aangepast rond de dodenherdenking.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Persoonlijke gegevens van huiseigenaren kunnen in verkeerde handen vallen bij nieuwe regels die het kabinet wil invoeren. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder wil dat de aanpassing van de wet niet doorgaat zolang de problemen niet zijn opgelost.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aankomende bruidsparen die op het gemeentehuis willen trouwen, betalen in 2025 meer dan vorig jaar. Op de vrijdagmiddag kost een huwelijksceremonie gemiddeld 499 euro. Een jaar eerder was dit nog 478 euro. Dat concludeert vaksite ThePerfectWedding.nl, die de tarieven bij alle gemeenten heeft verzameld.
5 uur geleden