Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veiligheidsregio Zeeland voert systeemoefening uit

Veiligheidsregio Zeeland voert systeemoefening uit

Bij de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) is woensdagmorgen een grote systeemoefening van start gegaan om de hoofdstructuur van de crisisorganisatie te testen. ‘De persalarmering die via de pager is uitgegaan is onderdeel van de oefening’, laat de VRZ weten. Er is in de openbare ruimte niet veel van de oefening te zien.

De oefening is om 9.00 uur begonnen met een gesimuleerde melding over een incident aan het spoor bij het Mallardviaduct, langs de snelweg A58 ter hoogte van Arnemuiden. Op de locatie zelf is niet zoveel te zien. Het oefenen gebeurt grotendeels binnenshuis. Er wordt alleen een CoPI-unit (Commando Plaats Incident) geplaatst in de buurt van de incidentlocatie. De deelnemers aan het CoPI-crisisteam rijden daar naar toe. ‘De omstandigheden zijn fictief, maar een soortgelijk scenario zou kunnen gebeuren.’

Alle veiligheidsregio’s in Nederland zijn volgens de wet verplicht om jaarlijks een systeemoefening te organiseren. ‘Deze oefening geeft inzicht in de kwaliteit van de crisismanagementorganisatie in Zeeland. De Inspectie van Justitie en Veiligheid kijkt mee en gebruikt de resultaten om de minister van Justitie en Veiligheid een beeld te geven over de kwaliteit van de crisisbestrijding in Zeeland op dit moment.’

Onafhankelijke waarnemers

Aan de oefening doen de meldkamer, Commando Plaats Incident (CoPI), Regionaal Operationeel Team (ROT), Gemeentelijk Beleidsteam (GBt) en de gemeente Goes, waarin de oefening plaatsvindt, mee. Ook doen diverse ondersteunende crisisteams mee van bijvoorbeeld brandweer, politie, geneeskundige hulpverlening, informatiemanagement, gemeente en crisiscommunicatie. ‘Om de oefening zo realistisch mogelijk te maken wordt op gebruikelijke wijze gealarmeerd, via het P2000 netwerk met de term ‘Oefening’ voor de melding. De deelnemers aan de oefening waren van te voren niet bekend met het scenario.’

Bij de oefening zijn volgens de VRZ onafhankelijke waarnemers aanwezig. ‘Zij kijken onder andere naar de wijze van opschaling, informatievoorziening en de crisiscommunicatie. Ook de onderlinge samenwerking is een belangrijk element.’

Goed voorbereid zijn op een eventuele ramp of crisis houdt in dat alle betrokken hulpverleners en organisaties uitstekend opgeleid, getraind en geoefend zijn, ieder mogelijk scenario aan moeten kunnen en met iedere mogelijk bedrijf moeten kunnen samenwerken. Tijdens een systeemoefening laten de crisispartners zien hoe zij dit doen.

Meer uit Beveland

Man gewond aan hoofd na ongeval Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Bij een ongeval op de Oosterschelde bij Colijnsplaat is zaterdagmiddag een man gewond geraakt aan het hoofd. De KNRM en de Kustwacht werden ingezet.

1 dag geleden
Kapelse bigband 'The Evergreens' gaat terug in de tijd in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Op zaterdag 9 maart geeft bigband The Evergreens uit Kapelle een echte dansavond voor de liefhebbers van het stijldansen.

1 dag geleden
Kunstenaar Dani Ploeger: 'Mijn werk gaat over de wereld waarin we leven'

VLISSINGEN - Bij de Souburgse fanfare leerde hij dat er meer mogelijk is dan 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Die les heeft Dani Ploeger ter harte genomen. Als kunstenaar zoekt hij de verbinding tussen de plek waar hij opgroeide en de kunstwereld. "Die mensen vinden me een rare, maar ik ben óók nog steeds iemand van het dorp."

1 dag geleden
Auto belandt in sloot in buitengebied Borssele: Inzittenden naar het ziekenhuis

BORSSELE - In het buitengebied van Borssele is vrijdagavond een personenauto op zijn kop in een vrijwel droge sloot beland. Zeker twee personen raakten gewond.

1 dag geleden
Hele gebied Omnium en Hollandsche Hoeve in Goes voortaan rookvrij

GOES - Binnen mocht al niet meer gerookt worden, maar voortaan is het hele terrein van het Omnium en de Hollandsche Hoeve in Goes een rookvrije zone. 'Hier komen veel kinderen en we willen het goede voorbeeld geven', aldus de partijen in het gebied die hiervoor samenwerken.

2 dagen geleden
Goes vernieuwt centrum-zuid, inwoners kunnen meedenken

GOES - De gemeente Goes presenteert een conceptplan voor de toekomst van het gebied centrum-zuid. Voordat de gemeenteraad hierover definitief besluit, kunnen inwoners tot maandag 1 april online meedenken en suggesties geven. Ook is er op maandag 18 maart een inloopavond over de nieuwe visie in buurthuis de Pit in Goes.

2 dagen geleden
Ambachtenmarkt in Gasthuis Goes

GOES - Zaterdag 2 maart organiseert het activiteiten bureau van Zorggroep Ter Weel een ambachtenmarkt in het Gasthuis aan de Kievitlaan in Goes.

2 dagen geleden