Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veiligheidsregio Zeeland testgebied voor ‘Digital Twin’

Veiligheidsregio Zeeland testgebied voor ‘Digital Twin’

MIDDELBURG - Veiligheidsregio Zeeland ontwikkelt, in samenwerking met de vijf zuidelijke veiligheidsregio’s, een zogenoemde ‘digital twin’ van Zeeland. In deze digitale kopie van de provincie worden data slim gekoppeld en geanalyseerd om inzicht te geven in de verschillende risico’s binnen het gebied. Zo ontstaat een ‘real time’ veiligheidsbeeld van de steden en dorpen in Zeeland. Hierdoor kunnen gevaren eerder in beeld worden gebracht en wordt de crisisbeheersing efficiënter. De tool ondersteunt de veiligheidsregio bij het adviseren van gemeenten over veiligheidsvraagstukken, bij het maken van plannen ter voorbereiding op het beheersen van crisissituaties, trainingen en oefeningen en bij het optreden tijdens incidenten.

De zes zuidelijke veiligheidsregio’s werken, binnen het samenwerkingsverband Zuid6, samen op onder andere het terrein van ICT-innovaties. Door de enorme ontwikkeling die het gebruik van data en 3D beelden momenteel doormaakt, hebben deze regio’s gezamenlijk het initiatief opgepakt om deze digital twin te ontwikkelen voor tal van relevante inzichten op het terrein van veiligheid. Dit alles in 3D want daarin is de impact van een incident beter te beoordelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een brand in een kinderopvangcentrum op een locatie binnen hoogbouw.

Veiligheidsregio Zeeland als testgebied
Veiligheidsregio Zeeland heeft zich opgeworpen als testgebied. Er wordt samengewerkt met bedrijf Argaleo, door de toepassing van haar softwareplatform genaamd Digitwin. Hierbij wordt aan de ene kant gekeken naar de informatiebehoefte van de verschillende processen binnen een veiligheidsregio. Aan de andere kant wordt de Digitwin als ‘voorkant’ van het regionale Veiligheidsinformatieknooppunt (VIK) getest. Het VIK is bedoeld als informatiebron voor professionals werkzaam op het terrein van de openbare orde en veiligheid bij gemeenten, omgevingsdiensten, provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat. Door met elkaar hetzelfde beeld op een calamiteit te hebben en deze informatie te delen via het VIK, wordt de samenwerking tussen deze ketenpartners gestimuleerd. Dat komt de veiligheid in een gebied ten goede. “Door de inzichten die we krijgen via de digital twin hebben we de omgeving van een incident veel beter in beeld. Dit helpt ons met het maken van de juiste maatregelen voor en tijdens een incident”, zegt Pepijn de Smet, Projectleider en Informatiemanager bij de Veiligheidsregio Zeeland.

Concrete toepassing
Samen met de eindgebruiker worden er concrete toepassingen ontwikkeld. Bijvoorbeeld de zoektocht naar veilige locaties voor opvang van asielzoekers of het snel kunnen analyseren van de directe omgeving tijdens een brand. Een belangrijk concept dat op de tekentafel ligt is de ontwikkeling van een evacuatiemodule. Hierbij werkt de Veiligheidsregio Zeeland samen met Rijkswaterstaat. Vanuit deze module is het straks voor professionals mogelijk, om digitaal door te rekenen via welke routes mensen het meest efficiënt en effectief uit een gebied te halen zijn in geval van bijvoorbeeld een explosie of overstroming. “Het is belangrijk om af te komen van al die papieren evacuatieplannen. Het is in deze tijd ontzettend belangrijk om deze plannen, werkwijze en scenario’s makkelijk te kunnen delen met de verantwoordelijke bestuurders en de organisaties die maatregelen moeten uitvoeren zoals brandweer, politie, defensie en rijksoverheden. De Digitwin gaat ons hierbij enorm helpen”, aldus Marcel Matthijsse, Adviseur Crisisbeheersing bij de veiligheidsregio Zeeland.

Opschaling
De tool wordt nu gebruikt en getest door de veiligheidsregio Zeeland. De bedoeling is om de resultaten mee te nemen en op te schalen naar de andere zuidelijke veiligheidsregio’s. Daarmee hopen deze regio’s als geheel een mooie stap te zetten naar een gedeelde informatievoorziening van hoge kwaliteit waarbij hetzelfde en goede veiligheidsbeeld zal helpen in het verbeteren van de samenwerking tussen de regio’s en met de ketenpartners.

Meer uit Beveland

Kloetinge moet creatief omspringen met beschikbare ruimte

KLOETINGE - V.V. Kloetinge heeft sinds kort een vernieuwingsplan doorgezet om de ruimte die ze heeft te optimaliseren en daarmee de voetbalkwaliteit voor de leden te waarborgen. De vereniging steeg in de afgelopen vijf jaar met ongeveer dertig procent naar ruim elfhonderd leden. Dat vraagt om uitbreiding, maar op een plek waar niet meer uitgebreid kan worden, moet je in andere oplossingen denken. 

13 uur geleden
Auto's van dijk bij ongeval kruising Ovezandseweg met de Kruipuitsedijk

OUDELANDE- Twee personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat hun auto's met elkaar in botsing waren gekomen en vervolgens naast de dijk belandden. Dit gebeurde op de kruising van de Ovezandseweg met de Kruipuitsedijk. De beide slachtoffers zijn met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding.

21 uur geleden
Echtpaar De Kok-Louws viert 65-jarig huwelijksfeest

's-HEER ARENDSKERKE - Meneer en mevrouw De Kok-Louws uit 's-Heer Arendskerke vieren zondag (25 februari) hun 65-jarig huwelijksfeest. 

22 uur geleden
Rubriek Goes Gezien: Een streep als ruïne?

Je wandelt door het mooie Goes, je kijkt goed om je heen en ineens komt er een fors vraagteken uit de lucht vallen. Mijn kleindochters overkomt het regelmatig en ze hebben met opa afgesproken dat ze die goudgeelkleurige vraagtekens zo af en toe in deze rubriek met u delen. Zodat opa 't netjes kan uitleggen. Hopelijk. We zijn op de Grote Kade en zien een driekleurige streep in het wegdek. Het gaat hier om zogeheten conceptuele kunst: het draait om het idee, het activeert het brein. Je 'mag' deze kunst natuurlijk leuk, mooi of intrigerend vinden. Of juist niet. Het intrigeert me en functioneert bovendien als hulpje voor m'n wankel richtinggevoel. Jammer dus dat het hier slechts gaat om restjes. Want het gehele concept was af in 2000: het centrum van Goes was door kleurige lijnen in het plaveisel verdeeld in acht taartpunten. Het heette 'Gronden', een titel waar je ook allerlei conceptuele kanten mee op kan. Het was uniek; alleen Goes had zoiets.Het idee is gebaseerd op de denkbeeldige lijnen (leylijnen) die prehistorische en/of heilige plaatsen met elkaar verbinden. Het Goese kunstenaarsplatform Trechter 5 (1991-2003) wilde die denkbeeldige lijnen wel 's zichtbaar maken. De heilige plaats werd de Grote of Maria Magdalenakerk, waarvandaan acht evenwijdige lijnen vertrekken tot aan de (gedempte) vesten. Subsidie werd ontvangen, een diamantzaag maakte de sleuven en bakstenen werden volgens een kleurensysteem vastgelijmd. Het waren kaarsrechte lijnen; als er wat in de weg stond, mocht dat blijven staan en ging de lijn erna gewoon weer strak verder.Het Masterplan Binnenstad - nieuwe, uniformere straatbekleding - zette vanaf 2004 een dikke streep door het lijnenpatroon. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de lijnen door noppen zichtbaar zouden blijven, maar daar was uiteindelijk geen geld meer voor. Het gaat dus om resten van vergane kunst, misschien wel te vergelijken met ruïnes in Griekenland. Maar dan anders. Er liggen nog twaalf streepstukken, zo'n honderdveertig meter: Oostwal, Westwal/achter 't Beest, Groene Weidje, Smallegangesbuurt en Grote Kade.Zullen we die resten koesteren? Is het antwoord een rechtlijnig 'ja', dan mag er ter plekke wel wat uitgelegd worden, want er heersen zomaar misverstanden en onbegrip. Het is best een ingewikkeld verhaal, en ik heb hier nog veel informatie weggelaten. M'n Goese kleindochters krijg ik het eerlijk gezegd niet soepel uitgelegd. Maar... ze vinden het nu wél leuk, die strepen hier en daar.Tekst en foto: Arend van der Wel

1 dag geleden
Noëlla is klantadviseur: 'Belangrijk dat je je kunt inleven in cliënt'

GOES - Bellen, bellen, bellen. Dat is het hoofdingrediënt van een werkdag van Noëlla (26). Sinds drieënhalf jaar is ze klantadviseur bij UWV in Goes. Zodra ze klaarzit met haar laptop en headset is ze voorbereid op de meest uiteenlopende vragen. Die variatie in haar werk spreekt Noëlla aan. "Het is fijn om cliënten goed te kunnen helpen of te kunnen geruststellen", vertelt Noëlla. "Daardoor ga ik aan het einde van de dag met een voldaan gevoel naar huis."

1 dag geleden
Bevelanders verduurzaamt stap voor stap

KAMPERLAND - Al ruim tachtig jaar zit V.V. Bevelanders in Kamperland. De vereniging begon in 1943, onder een andere naam, op een veldje buiten het dorp en sinds 1981 zitten ze op hun huidige locatie in het dorp. Een plek die is geworden tot een ontmoetingsplek, een sociale rol waar de vereniging veel waarde aan hecht. 

2 dagen geleden
Alle emoties komen voorbij in theatershow over 700 jaar Ovezande

OVEZANDE - Het publiek van theatervoorstelling 'O Fezante' weet vrijdag 1 en zaterdag 2 maart niet wat het meemaakt, beloven Jeroen Derks en Ad Schenk. Ter ere van het jubileumjaar 700 jaar Ovezande vroegen zij 'meesterverteller' Kees Posthumus een theaterstuk over de geschiedenis van het dorp te schrijven en daarbij heeft Posthumus zichzelf volgens de twee overtroffen. In zo'n vijf kwartier krijgen de toeschouwers in de rooms-katholieke kerk een meeslepende show voorgeschoteld waarin alle emoties langskomen. "Van grof geweld tot intieme traan", stelt regisseur, producent én acteur Jeroen Derks.

2 dagen geleden