![Veiligheidsregio Zeeland testgebied voor ‘Digital Twin’](http://pubblestorage.blob.core.windows.net/67c86d35/content/2021/11/ee34edfc-7335-427a-8d9e-9612716910ef_thumb840.jpg)
Veiligheidsregio Zeeland testgebied voor ‘Digital Twin’
MIDDELBURG - Veiligheidsregio Zeeland ontwikkelt, in samenwerking met de vijf zuidelijke veiligheidsregio’s, een zogenoemde ‘digital twin’ van Zeeland. In deze digitale kopie van de provincie worden data slim gekoppeld en geanalyseerd om inzicht te geven in de verschillende risico’s binnen het gebied. Zo ontstaat een ‘real time’ veiligheidsbeeld van de steden en dorpen in Zeeland. Hierdoor kunnen gevaren eerder in beeld worden gebracht en wordt de crisisbeheersing efficiënter. De tool ondersteunt de veiligheidsregio bij het adviseren van gemeenten over veiligheidsvraagstukken, bij het maken van plannen ter voorbereiding op het beheersen van crisissituaties, trainingen en oefeningen en bij het optreden tijdens incidenten.
De zes zuidelijke veiligheidsregio’s werken, binnen het samenwerkingsverband Zuid6, samen op onder andere het terrein van ICT-innovaties. Door de enorme ontwikkeling die het gebruik van data en 3D beelden momenteel doormaakt, hebben deze regio’s gezamenlijk het initiatief opgepakt om deze digital twin te ontwikkelen voor tal van relevante inzichten op het terrein van veiligheid. Dit alles in 3D want daarin is de impact van een incident beter te beoordelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een brand in een kinderopvangcentrum op een locatie binnen hoogbouw.
Veiligheidsregio Zeeland als testgebied
Veiligheidsregio Zeeland heeft zich opgeworpen als testgebied. Er wordt samengewerkt met bedrijf Argaleo, door de toepassing van haar softwareplatform genaamd Digitwin. Hierbij wordt aan de ene kant gekeken naar de informatiebehoefte van de verschillende processen binnen een veiligheidsregio. Aan de andere kant wordt de Digitwin als ‘voorkant’ van het regionale Veiligheidsinformatieknooppunt (VIK) getest. Het VIK is bedoeld als informatiebron voor professionals werkzaam op het terrein van de openbare orde en veiligheid bij gemeenten, omgevingsdiensten, provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat. Door met elkaar hetzelfde beeld op een calamiteit te hebben en deze informatie te delen via het VIK, wordt de samenwerking tussen deze ketenpartners gestimuleerd. Dat komt de veiligheid in een gebied ten goede. “Door de inzichten die we krijgen via de digital twin hebben we de omgeving van een incident veel beter in beeld. Dit helpt ons met het maken van de juiste maatregelen voor en tijdens een incident”, zegt Pepijn de Smet, Projectleider en Informatiemanager bij de Veiligheidsregio Zeeland.
Concrete toepassing
Samen met de eindgebruiker worden er concrete toepassingen ontwikkeld. Bijvoorbeeld de zoektocht naar veilige locaties voor opvang van asielzoekers of het snel kunnen analyseren van de directe omgeving tijdens een brand. Een belangrijk concept dat op de tekentafel ligt is de ontwikkeling van een evacuatiemodule. Hierbij werkt de Veiligheidsregio Zeeland samen met Rijkswaterstaat. Vanuit deze module is het straks voor professionals mogelijk, om digitaal door te rekenen via welke routes mensen het meest efficiënt en effectief uit een gebied te halen zijn in geval van bijvoorbeeld een explosie of overstroming. “Het is belangrijk om af te komen van al die papieren evacuatieplannen. Het is in deze tijd ontzettend belangrijk om deze plannen, werkwijze en scenario’s makkelijk te kunnen delen met de verantwoordelijke bestuurders en de organisaties die maatregelen moeten uitvoeren zoals brandweer, politie, defensie en rijksoverheden. De Digitwin gaat ons hierbij enorm helpen”, aldus Marcel Matthijsse, Adviseur Crisisbeheersing bij de veiligheidsregio Zeeland.
Opschaling
De tool wordt nu gebruikt en getest door de veiligheidsregio Zeeland. De bedoeling is om de resultaten mee te nemen en op te schalen naar de andere zuidelijke veiligheidsregio’s. Daarmee hopen deze regio’s als geheel een mooie stap te zetten naar een gedeelde informatievoorziening van hoge kwaliteit waarbij hetzelfde en goede veiligheidsbeeld zal helpen in het verbeteren van de samenwerking tussen de regio’s en met de ketenpartners.
Meer uit Beveland
GOES - De afgelopen vier jaar hebben de bestuurders van de Pontes Scholengroep en het Christelijk voortgezet Onderwijs Zeeland (Ostrea Lyceum) hard gewerkt aan een bestuurlijke fusie tussen beide organisaties. 1 januari jl. was het zover. Beide voornoemde stichtingen zullen voortaan door het leven gaan als Stichting Voortgezet Onderwijs Oosterschelderegio, kort: stichting VOOR.
9 uur geledenGOES - Bij een ongeval op de A58 bij Goes zijn vanmorgen twee auto's beschadigd geraakt. Voor zover bekend is er één persoon medisch onderzocht.
11 uur geleden'S-HEER ARENDSKERKE - In een woning in 's-Heer Arendskerke heeft de politie op woensdag 8 januari twee verdachten gearresteerd in een grootschalig onderzoek naar pinpasfraude. In de woning van de fraudeurs werd een vuurwapen aangetroffen.
1 dag geledenKLOETINGE - Peter de Jonge houdt maandagavond vanaf 20.00 uur een lezing in verenigingsgebouw Amicitia in Kloetinge over zijn boek 'Zeeuws Meisje'.
1 dag geledenKLOETINGE - Bij een woningbrand aan de Dominee H. Boersmastraat in Kloetinge is zondagochtend behoorlijk wat schade ontstaan. De brandweer heeft de brand geblust.
1 dag geledenGOES - In het centrum van Goes is zaterdagavond een automobilist gereanimeerd nadat deze achter het stuur onwel was geworden. De persoon is naar een ziekenhuis gebracht.
1 dag geledenMet de kwaliteit van het onderwijs in Nederland is het volgens media droevig gesteld. De kennis van leerlingen loopt terug, hun taalvaardigheid schiet te kort en met rekenen hebben ze de grootste moeite.
1 dag geleden