Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veiligheidsregio Zeeland testgebied voor ‘Digital Twin’

Veiligheidsregio Zeeland testgebied voor ‘Digital Twin’

MIDDELBURG - Veiligheidsregio Zeeland ontwikkelt, in samenwerking met de vijf zuidelijke veiligheidsregio’s, een zogenoemde ‘digital twin’ van Zeeland. In deze digitale kopie van de provincie worden data slim gekoppeld en geanalyseerd om inzicht te geven in de verschillende risico’s binnen het gebied. Zo ontstaat een ‘real time’ veiligheidsbeeld van de steden en dorpen in Zeeland. Hierdoor kunnen gevaren eerder in beeld worden gebracht en wordt de crisisbeheersing efficiënter. De tool ondersteunt de veiligheidsregio bij het adviseren van gemeenten over veiligheidsvraagstukken, bij het maken van plannen ter voorbereiding op het beheersen van crisissituaties, trainingen en oefeningen en bij het optreden tijdens incidenten.

De zes zuidelijke veiligheidsregio’s werken, binnen het samenwerkingsverband Zuid6, samen op onder andere het terrein van ICT-innovaties. Door de enorme ontwikkeling die het gebruik van data en 3D beelden momenteel doormaakt, hebben deze regio’s gezamenlijk het initiatief opgepakt om deze digital twin te ontwikkelen voor tal van relevante inzichten op het terrein van veiligheid. Dit alles in 3D want daarin is de impact van een incident beter te beoordelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een brand in een kinderopvangcentrum op een locatie binnen hoogbouw.

Veiligheidsregio Zeeland als testgebied
Veiligheidsregio Zeeland heeft zich opgeworpen als testgebied. Er wordt samengewerkt met bedrijf Argaleo, door de toepassing van haar softwareplatform genaamd Digitwin. Hierbij wordt aan de ene kant gekeken naar de informatiebehoefte van de verschillende processen binnen een veiligheidsregio. Aan de andere kant wordt de Digitwin als ‘voorkant’ van het regionale Veiligheidsinformatieknooppunt (VIK) getest. Het VIK is bedoeld als informatiebron voor professionals werkzaam op het terrein van de openbare orde en veiligheid bij gemeenten, omgevingsdiensten, provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat. Door met elkaar hetzelfde beeld op een calamiteit te hebben en deze informatie te delen via het VIK, wordt de samenwerking tussen deze ketenpartners gestimuleerd. Dat komt de veiligheid in een gebied ten goede. “Door de inzichten die we krijgen via de digital twin hebben we de omgeving van een incident veel beter in beeld. Dit helpt ons met het maken van de juiste maatregelen voor en tijdens een incident”, zegt Pepijn de Smet, Projectleider en Informatiemanager bij de Veiligheidsregio Zeeland.

Concrete toepassing
Samen met de eindgebruiker worden er concrete toepassingen ontwikkeld. Bijvoorbeeld de zoektocht naar veilige locaties voor opvang van asielzoekers of het snel kunnen analyseren van de directe omgeving tijdens een brand. Een belangrijk concept dat op de tekentafel ligt is de ontwikkeling van een evacuatiemodule. Hierbij werkt de Veiligheidsregio Zeeland samen met Rijkswaterstaat. Vanuit deze module is het straks voor professionals mogelijk, om digitaal door te rekenen via welke routes mensen het meest efficiënt en effectief uit een gebied te halen zijn in geval van bijvoorbeeld een explosie of overstroming. “Het is belangrijk om af te komen van al die papieren evacuatieplannen. Het is in deze tijd ontzettend belangrijk om deze plannen, werkwijze en scenario’s makkelijk te kunnen delen met de verantwoordelijke bestuurders en de organisaties die maatregelen moeten uitvoeren zoals brandweer, politie, defensie en rijksoverheden. De Digitwin gaat ons hierbij enorm helpen”, aldus Marcel Matthijsse, Adviseur Crisisbeheersing bij de veiligheidsregio Zeeland.

Opschaling
De tool wordt nu gebruikt en getest door de veiligheidsregio Zeeland. De bedoeling is om de resultaten mee te nemen en op te schalen naar de andere zuidelijke veiligheidsregio’s. Daarmee hopen deze regio’s als geheel een mooie stap te zetten naar een gedeelde informatievoorziening van hoge kwaliteit waarbij hetzelfde en goede veiligheidsbeeld zal helpen in het verbeteren van de samenwerking tussen de regio’s en met de ketenpartners.

Meer uit Beveland

Balletje trappen op vernieuwde veldje Wissenkerke

Wissenkerke - Het vernieuwde trapveldje aan de Clausstraat in Wissenkerke is maandag 30 juni feestelijk in gebruik genomen. Onder een stralende zon werd het veldje geopend door wethouder Maas en kinderburgemeester Valentijn. Ruim 40 kinderen waren aanwezig om het veldje met enthousiasme officieel in te wijden.

18 minuten geleden
Pelgrimage naar het Vrouweputje

Ovezande - De RK-kerk in Ovezande verzorgt op zondag 13 juli opnieuw een pelgrimage naar het bijzondere Vrouweputje aan de Oostweg bij 's-Heer Arendskerke. Deze bezinningsplek, die al sinds de middeleeuwen bekendstaat als een bedevaartsoord, trekt mensen aan die op zoek zijn naar rust, bezieling en - volgens oude verhalen - zelfs genezing.

12 uur geleden
Gemeente Goes schaart zich achter plannen Adrz voor nieuw ziekenhuis

GOES - De gemeente Goes schaart zich vol achter de ambitieuze nieuwbouwplannen van ziekenhuis Adrz, dat achter het huidige gebouw een compleet nieuw, modern ziekenhuis wil realiseren. "Dit is essentieel voor de leefbaarheid in onze regio," zegt wethouder André van der Reest. "Een toekomstbestendig ziekenhuis draagt bij aan het gevoel van veiligheid van onze inwoners én van heel Zeeland." Het nieuwe ziekenhuis moet in 2029 al operationeel zijn.

20 uur geleden
Reizende fototenstoonstelling over Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Deze zomer geeft de reizende openluchttentoonstelling een kijkje in het verleden van Wilhelminadorp met historische beelden van dit dorp langs het kanaal. Anton Hagen van Belangenvereniging Wilhelminadorp selecteerde de foto's die laten zien waar het dorp ooit zijn oorsprong vond.   De tentoonstelling is van 4 juli tot 1 oktober gratis te bezoeken aan de Westhavendijk, tegenover Restaurant 'Over de Kook'. 

1 dag geleden
Nel uit Goes neemt afscheid als leidinggevende

KAPELLE - In het ZeeuwsFruitMuseum in Kapelle draait bijna alles op vrijwilligers. Er zijn gastvrouwen, gidsen, tuinlieden en nog veel meer. In totaal zijn er zo'n vijftig mensen die het museum draaiende houden. Nel Koopman uit Goes begon vijftien jaar geleden als vrijwilliger en groeide zes jaar geleden door tot coördinator. Nu draagt ze het stokje over en keert ze terug naar haar vertrouwde rol als vrijwilliger.

1 dag geleden
Als verslaving je gezin binnendringt

GOES - Karin en Marja uit Goes weten als geen ander wat het betekent om machteloos toe te kijken terwijl een geliefde afglijdt in de greep van alcohol en drugs. Karin is moeder van drie zoons, waarvan er één, Mike, al op jonge leeftijd begon met gebruiken. Marja verloor haar broer na een dertig jaar durende worsteling met verslaving.  Beide vrouwen dragen hun verdriet en zorgen niet alleen met zich mee, maar zetten hun ervaringen sinds kort ook in om anderen te helpen. Karin richtte begin dit jaar Moedige Moeders Goes op, een zelfhulpgroep voor naasten van mensen met een verslaving. Marja geeft psycho-educatie en pleit voor meer erkenning voor naasten.

1 dag geleden
Eindeloos Eiland Festival wordt weer genieten

KORTGENE  - Tussen de knotwilgen en grasvelden in Kortgene bouwt Stichting EEF - Eindeloos Eiland Festival - aan iets bijzonders. Wat in 2014 begon als een lokaal kunstenfestival is uitgegroeid tot een sfeervolle, creatieve smeltkroes waar jong talent naast gevestigde namen staat. Muziek, dans, literatuur, beeldende kunst en culinaire verrassingen lopen hier dwars door elkaar heen op zaterdag 5 en zondag 6 juli.  

2 dagen geleden