Veiligheidsraad buigt zich vrijdag over Nordstream-sabotage
MOSKOU (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad komt vrijdag bijeen om zich te buigen over de gaslekkages in de pijpleidingen Nordstream 1 en 2 in de Oostzee. Dat heeft de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde woensdag gezegd tijdens een persconferentie na te zijn ingelicht door Frankrijk, de huidige voorzitter van de VN-Raad.
Rusland had eerder op de dag bij monde van buitenlandwoordvoerster Maria Zacharova gevraagd om dat spoedberaad. Moskou ontkent de beschuldigingen zelf achter de sabotage te zitten die heeft geleid tot het ontsnappen van het gas. Het Kremlin vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden maar eens antwoord moet geven op de vraag of de Verenigde Staten op 25 en 26 september het dreigement hebben uitgevoerd ten aanzien van Nordstream 2.
De VS waren sterk gekant tegen de aanleg van die gaspijpleiding van Oest-Loega, ten westen van Sint-Peterbsurg, naar Duitsland, die overigens niet in gebruik is genomen. Washington wijst elke betrokkenheid bij de sabotage van de hand. De Russische veiligheidsdienst FSB heeft de zaak in onderzoek en spreekt volgens persbureau Interfax van "internationaal terrorisme".
Twee explosies
Nord Stream AG rapporteerde dinsdag "ongekende schade" die een dag eerder was aangericht aan het buizennetwerk in de buurt van het Deense eiland Bornholm. Zweedse seismologen registreerden in het gebied twee explosies. Het scheepvaartverkeer werd geadviseerd op ten minste 8 kilometer afstand te blijven van de lekken. Ook vliegtuigen moesten hun route aanpassen.
Kristoffer Böttzauw, de directeur van het Deens energiebureau, vertelde dat inmiddels al meer dan de helft van het aardgas dat in de leidingen zat naar het zeeoppervlak is geborreld en vervlogen. De rest is er naar verwachting komend weekeinde uit. Volgens klimaatactivisten bevatten de Nordstream 1 en 2 ongeveer 350.000 ton gas. Greenpeace becijferde dat die hoeveelheid te vergelijken is met de uitstoot van bijna 30 miljoen ton CO2, ofwel meer dan twee derde van de jaarlijkse emissie van Denemarken.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft gratie verleend aan 23 anti-abortusactivisten. De demonstranten zouden volgens het Witte Huis zijn vervolgd onder de regering van voorganger Joe Biden.
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De 29-jarige Pakistaan Zaheer Mahmood is veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf voor een mesaanval bij de voormalige redactie van Charlie Hebdo in 2020. Hij probeerde op de stoep van het gebouw in Parijs twee mensen te doden met een hakmes. De aanval hield verband met de aanslag op het satirische tijdschrift waarbij in 2015 twaalf doden vielen.
4 uur geledenSEATTLE (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft de plannen van president Donald Trump geblokkeerd om een einde te maken aan het automatisch verlenen van het staatsburgerschap aan kinderen die op Amerikaans grondgebied worden geboren. De federale rechter noemt het besluit "ronduit ongrondwettelijk".
4 uur geledenROME (ANP/AFP) - De Libiër die afgelopen zondag in Italië werd opgepakt op verzoek van het Internationaal Strafhof (ICC) is weer teruggebracht naar zijn thuisland omdat hij niet vastgehouden kon worden en gevaarlijk was, stelt de Italiaanse regering. De vrijlating kwam de regering op kritiek van de oppositie en het ICC te staan.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio reist eind volgende week naar Panama. President Donald Trump heeft aangekondigd dat hij het Panamakanaal weer in Amerikaanse handen wil krijgen. Dat is een van de onderwerpen op de agenda van Rubio, zegt zijn woordvoerder Tammy Bruce.
6 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Eurocommissaris Magnus Brunner (Migratie) sluit niet uit dat fysieke barrières als hekken of muren aan de buitengrenzen van de EU vanaf 2027 uit EU-budget kunnen worden betaald. Nu krijgen lidstaten alleen EU-budget voor bijvoorbeeld grensbewakingssystemen of mobiele grenscontroles. De Europese Commissie weigerde altijd hekken of muren voor lidstaten te betalen, maar ook op dit punt is de politieke verschuiving naar rechts in de Europese Unie zichtbaar.
6 uur geledenLIVERPOOL (ANP) - De Brits-Rwandese Axel Rudakubana gaat levenslang de cel in voor de moord op drie jonge meisjes. De 18-jarige stak hen afgelopen zomer dood tijdens een dansles in Southport. Acht andere kinderen en twee volwassenen raakten gewond.
7 uur geleden