Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veiligheidsberaad en gemeenten tevreden over coronapas bij horeca

Veiligheidsberaad en gemeenten tevreden over coronapas bij horeca

NIJMEGEN (ANP) - Het Veiligheidsberaad en gemeenten zijn over het algemeen tevreden over de controle op coronabewijzen aan de deur bij horecazaken. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, zegt dat het beraad geen signalen zou hebben dat het op grote schaal fout gaat.

Marc Bonten, lid van het Outbreak Management Team (OMT), zei maandagavond dat onder meer de naleving van coronapassen beter moet. In de afgelopen week was 4,3 procent van de besmettingen te herleiden naar horecabezoek.

Bruls stelt dat de controles "een relatief kleine moeite blijken" en dat "de meeste Nederlanders er positief over zijn". De burgemeester van Nijmegen benadrukt wel het belang van naleving van de passen. Volgens hem "wordt niemand blij als de regels weer aangescherpt moeten worden". Binnen zijn gemeente Nijmegen gaat het volgens Bruls ook goed. Na de eerste avond met coronapassen complimenteerde hij horeca, theaters en bezoekers.

Waarschuwing

Die tevredenheid in Nijmegen is merkbaar in meerdere gemeenten. Zo zien Groningen en Eindhoven geen reden om handhaving aan te passen. In Groningen is één bedrijf tijdelijk gesloten en zijn gesprekken met ondernemers "op één hand te tellen". In Amsterdam zijn sinds de invoering van de pas tot en met 13 oktober negen horecaondernemingen gewaarschuwd omdat zij maatregelen niet goed naleefden. Vier van die ondernemingen kregen de waarschuwing omdat ze zich niet aan de verplichte sluitingstijd om 00.00 uur hielden.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt vanuit gemeenten complimenten te krijgen over de naleving van de maatregelen. Wel maken horecaondernemers zich zorgen over gasten die bijvoorbeeld met irritatie reageren op de regels of die reserveringen annuleren. De KHN is wel blij met de speciale polsbandjes die de toegang voor gasten makkelijker maken na een eenmalige controle voor een afgebakend gebied. Hoeveel die bandjes gebruikt worden verschilt. Den Haag zegt elk weekend ruim 2000 bandjes te verstrekken, in Groningen "loopt het geen storm".

Weinig besmettingen horeca

De KHN meent dat scherpere maatregelen voor horeca de huidige stijging van besmettingen niet oplossen, omdat relatief weinig mensen in horeca besmet zijn geraakt. Het kabinet moet volgens de KHN focussen op andere oorzaken van besmettingen. Zo zijn verreweg de meeste mensen besmet in de thuissituatie.

Eerder zei vakbond BOA ACP dat het voor boa's niet uitvoerbaar is om strenger te controleren op de naleving van coronapassen. Gemeentes komen volgens de bond al handen te kort, laat staan wanneer de handhaving nog strenger moet worden.

Meer uit Binnenland

KLM schrapt meerdere vluchten om hevige sneeuwval

AMSTELVEEN (ANP) - KLM heeft alle vluchten naar München tot zondagochtend 06.00 uur geannuleerd omdat het zuiden van Duitsland kampt met hevige sneeuwval en de luchthaven daar voorlopig gesloten is. Ook de KLM-vluchten naar de Britse luchthavens Glasgow, Humberside en Bristol ondervinden hinder van sneeuwval.

6 minuten geleden
KNMI: kans op gladheid in westen en noorden, zondagmiddag sneeuw

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt dat het zaterdag in de westelijke kustprovincies vanaf het einde van de middag glad kan worden door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten. In de loop van de avond kan dat ook in het noorden gebeuren.

1 uur geleden
MOJO waarschuwt fans opnieuw voor late eindtijd Madonna

AMSTERDAM (ANP) - Concertorganisator MOJO waarschuwt bezoekers zaterdag opnieuw om rekening te houden met een late eindtijd van de show van Madonna. Dat laat een woordvoerster zaterdagochtend weten, nadat de zangeres vrijdagavond het publiek in de Amsterdamse Ziggo Dome uren had laten wachten.

3 uur geleden
Vogelgriep in Putten: 110.000 kippen geruimd

PUTTEN (ANP) - Op een leghennenbedrijf in het Gelderse Putten is vogelgriep geconstateerd. De 110.000 kippen worden ter plekke geruimd om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

3 uur geleden
Protest op de Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam wordt vanaf het middaguur geprotesteerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten willen onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uitspreken voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

7 uur geleden
Fans boos om urenlang wachten op Madonna in Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Op sociale media reageren fans boos en teleurgesteld omdat zij vrijdagavond lang moesten wachten op Madonna. De 65-jarige artiest begon haar optreden in de Ziggo Dome pas tegen 22.30 uur, zo'n anderhalf uur nadat het voorprogramma was afgelopen. Verschillende fans melden dat zij daardoor maar een half uur van het concert konden zien, voordat zij moesten vertrekken om de trein te halen.

9 uur geleden
Ernstig ongeluk bij Neherkade in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op de kruising van de Neherkade en de Calandstraat in Den Haag is in de nacht van vrijdag op zaterdag een ernstig ongeluk gebeurd. Dat melden diverse plaatselijke media op X. Twee auto's botsten op elkaar. Er vielen meerdere gewonden, aldus Regio 15.

10 uur geleden