Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veilig werken begint bij bewustwording

Veilig werken begint bij bewustwording

Het ruikt nog nieuw op de locatie van Jonkman Opleidingen aan de Meester J.F. Haarmanweg 52 in Terneuzen. “Dat is geen wonder, want we hebben het openingsfeestje net vorige week gehad”, vertelt Timo Louwerse (50) lachend. Begin mei is het logistiek- en veiligheidscentrum in gebruik genomen. “Om de dagelijkse praktijk van een instructeur heftruck, reachtruck, hoogwerker te schetsen, stel ik voor te beginnen met een rondleiding.”

Timo is wat je noemt een niet doorsnee zij-instromer. Ruim tien jaar werkte hij in de bouw als assistent-uitvoerder, tot hij door de recessie zijn baan verloor. Het zou zo lang duren dat hij noodgedwongen in de bijstand belandde. De bijzondere wending kwam voort uit zijn hobby als voetbaltrainer. Hij viel op door zijn aanpak en de omgang met de jonge voetballers. Een van de ouders van zijn pupillen wist dat hij zonder werk zat en vroeg hem te assisteren met een groot sportevenement voor 110 jongens uit minderbedeelde gezinnen. Naderhand werd hij gebeld: ‘Door wat jij laat zien op het voetbalveld en ook nu weer zie ik een instructeur in jou. Ik heb Peter Jonkman al gebeld en ga maar praten.’ Timo kreeg met medewerking van het UWV de gelegenheid om zes maanden in zichzelf te investeren en te ondervinden of dit vak hem zou liggen.

“Binnen twee maanden hingen mijn diploma’s aan de muur en was ik bovendien geaccrediteerd om les te geven.” Hoewel alle seinen op groen stonden, zou het nog wat langer duren voordat Timo zijn functie bij Jonkman in praktijk kon brengen. Gelukkig kon hij met zijn accreditaties elders aan de slag. Net nadat zijn tweede halfjaarcontract verlengd was belde de ondernemer van het voetbalevenement hem opnieuw en bood hem in een van zijn bedrijven een baan aan om een magazijn op te zetten. Vijf jaar later was het de nieuwe directeur van Jonkman Opleidingen (Raymond Winterswijk, redactie) die Timo ook kent als voetbaltrainer, die hem vroeg om terug te keren in een gecombineerde functie van facilitair, logistiek, instructeur.

Dagindeling van een instructeur
“Als instructeur verwelkom ik de cursisten en begin bij een 1-dags training om 8.00 uur met de theorie. Samen met mijn collega rouleren wij van lokaal en nemen bij elkaars cursisten aan het eind van de ochtend het examen af. Na de lunch gaan ze de praktijkhal in om te oefenen. Vanaf 15.00 uur nemen we de praktijkexamens af. Als er veel kandidaten zijn komt er in de middag een tweede examinator bij om te assisteren. De basistraining duurt 2 dagen. Dan beginnen de eerste dag ‘s morgens met theorie, gevolgd door het theorie-examen. Daarna geven we ruim baan aan de praktijk en praktijkexamens.

Praktijkhal
De praktijkhal bestaat uit drie delen. Het middelste gedeelte is 4 meter hoog, de twee vleugels zijn 2,60 m hoog. “In het hoge gedeelte rijden we met heftrucks en een reachtruck. Een hefttruck heeft een grotere draaicirkel, een reachtruck kan om zijn as heen draaien en ‘uitrekken’. Onze heftrucksimulator is wel het neusje van de zalm voor instructeurs én cursisten. Het voegt zoveel toe aan de theorie en maakt het lesgeven ook aantrekkelijk.” Verder biedt de praktijkhal nog faciliteit voor instructie over ‘Onafhankelijke ademlucht’. “Denk aan iemand die ergens naar binnen moet waarbij niet helder is welke stoffen zich erin bevinden. Dan neem je onafhankelijke ademlucht mee om rechtstreeks over zuurstof te beschikken.” In combinatie met de aanwezigheid van een filmzaal, laboratorium en vier lokalen en een buitenterrein waar we alle logistieke trainingen kunnen geven is dit een fantastische plek om mijn beroep uit te oefenen.”

Mooi werk
Timo heeft geen dag spijt van zijn carrièreswitch. “Het was geen doorsnee route, maar ik ben er rijker uit gekomen. Doorslaggevend is dat ik hier een gevarieerd takenpakket heb en veel omgang met mensen. Veilig werken begint bij bewustwording. Het is echt mooi werk om cursisten kennis en inzicht bij te brengen, een realistische beleving mee te geven en het enthousiasme voor het vak onder je ogen te zien groeien.”

PASPOORT:

Naam: 
Timo Louwerse (50)

Woonplaats: 
Middelburg

Burgerlijke staat: 
Gehuwd

Opleiding: 
Lts Bouwkunde, mbo differentiatie metselen, geaccrediteerd PBNA/VCA instructeur

Hobby: 
Voetbaltrainer

Meer uit Beveland

Politie-infiltrant voert honderd kilo cocaïne in via BTZ in Vlissingen-Oost

RITTHEM - In het onderzoek naar drugshandel via Bulk Terminal Zeeland (BTZ) in Vlissingen-Oost heeft de politie een infiltrant ingezet die honderd kilo cocaïne liet invoeren via het bedrijf. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur. 

2 uur geleden
Politie doorzoekt woning aan Moerbeistraat in Goes

GOES - Politieagenten hebben dinsdagavond in Goes een flatwoning doorzocht naar aanleiding van een actie van een arrestatieteam. Bij die actie zou iemand zijn aangehouden, maar de politie kan dat nog niet bevestigen.

3 uur geleden
Scooterrijdster valt tegen ruit bij voordeur in Goes

GOES - Een scooterrijdster is dinsdagmiddag naar het ziekenhuis gebracht nadat zij tegen een ruit in de voordeur van een woning in Goes was gevallen.

20 uur geleden
Veere legt plan voor Neeltje Jans ter inzage

NEELTJE JANS - Met het oog op de nieuwe Omgevingswet heeft de gemeente Veere dinsdag het plan voor Neeltje Jans zes weken ter inzage gelegd. In deze periode kunnen belanghebbenden het plan inzien en erop reageren.

23 uur geleden
Esprit vraagt faillissement aan voor kledingwinkels in Nederland

GOES - Modeketen Esprit heeft faillissement aangevraagd voor haar Nederlandse activiteiten, inclusief de winkels. 

1 dag geleden
Motorrijder gewond bij ongeluk Assenburgweg Borssele

BORSSELE - Een motorrijder is dinsdagochtend gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de Assenburgweg in Borssele. Van ernstig letsel bleek geen sprake te zijn. De motor is weggetakeld.

1 dag geleden
Goes verwelkomt 40.000e inwoner: baby Bobbi

GOES - Burgemeester Cees van den Bos heette maandag de 40.000e inwoner van de gemeente Goes welkom: Bobbi Pahlad van Tiggelhoven. Zij is op 2 juni geboren.

1 dag geleden