Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veilig werken begint bij bewustwording

Veilig werken begint bij bewustwording

Het ruikt nog nieuw op de locatie van Jonkman Opleidingen aan de Meester J.F. Haarmanweg 52 in Terneuzen. “Dat is geen wonder, want we hebben het openingsfeestje net vorige week gehad”, vertelt Timo Louwerse (50) lachend. Begin mei is het logistiek- en veiligheidscentrum in gebruik genomen. “Om de dagelijkse praktijk van een instructeur heftruck, reachtruck, hoogwerker te schetsen, stel ik voor te beginnen met een rondleiding.”

Timo is wat je noemt een niet doorsnee zij-instromer. Ruim tien jaar werkte hij in de bouw als assistent-uitvoerder, tot hij door de recessie zijn baan verloor. Het zou zo lang duren dat hij noodgedwongen in de bijstand belandde. De bijzondere wending kwam voort uit zijn hobby als voetbaltrainer. Hij viel op door zijn aanpak en de omgang met de jonge voetballers. Een van de ouders van zijn pupillen wist dat hij zonder werk zat en vroeg hem te assisteren met een groot sportevenement voor 110 jongens uit minderbedeelde gezinnen. Naderhand werd hij gebeld: ‘Door wat jij laat zien op het voetbalveld en ook nu weer zie ik een instructeur in jou. Ik heb Peter Jonkman al gebeld en ga maar praten.’ Timo kreeg met medewerking van het UWV de gelegenheid om zes maanden in zichzelf te investeren en te ondervinden of dit vak hem zou liggen.

“Binnen twee maanden hingen mijn diploma’s aan de muur en was ik bovendien geaccrediteerd om les te geven.” Hoewel alle seinen op groen stonden, zou het nog wat langer duren voordat Timo zijn functie bij Jonkman in praktijk kon brengen. Gelukkig kon hij met zijn accreditaties elders aan de slag. Net nadat zijn tweede halfjaarcontract verlengd was belde de ondernemer van het voetbalevenement hem opnieuw en bood hem in een van zijn bedrijven een baan aan om een magazijn op te zetten. Vijf jaar later was het de nieuwe directeur van Jonkman Opleidingen (Raymond Winterswijk, redactie) die Timo ook kent als voetbaltrainer, die hem vroeg om terug te keren in een gecombineerde functie van facilitair, logistiek, instructeur.

Dagindeling van een instructeur
“Als instructeur verwelkom ik de cursisten en begin bij een 1-dags training om 8.00 uur met de theorie. Samen met mijn collega rouleren wij van lokaal en nemen bij elkaars cursisten aan het eind van de ochtend het examen af. Na de lunch gaan ze de praktijkhal in om te oefenen. Vanaf 15.00 uur nemen we de praktijkexamens af. Als er veel kandidaten zijn komt er in de middag een tweede examinator bij om te assisteren. De basistraining duurt 2 dagen. Dan beginnen de eerste dag ‘s morgens met theorie, gevolgd door het theorie-examen. Daarna geven we ruim baan aan de praktijk en praktijkexamens.

Praktijkhal
De praktijkhal bestaat uit drie delen. Het middelste gedeelte is 4 meter hoog, de twee vleugels zijn 2,60 m hoog. “In het hoge gedeelte rijden we met heftrucks en een reachtruck. Een hefttruck heeft een grotere draaicirkel, een reachtruck kan om zijn as heen draaien en ‘uitrekken’. Onze heftrucksimulator is wel het neusje van de zalm voor instructeurs én cursisten. Het voegt zoveel toe aan de theorie en maakt het lesgeven ook aantrekkelijk.” Verder biedt de praktijkhal nog faciliteit voor instructie over ‘Onafhankelijke ademlucht’. “Denk aan iemand die ergens naar binnen moet waarbij niet helder is welke stoffen zich erin bevinden. Dan neem je onafhankelijke ademlucht mee om rechtstreeks over zuurstof te beschikken.” In combinatie met de aanwezigheid van een filmzaal, laboratorium en vier lokalen en een buitenterrein waar we alle logistieke trainingen kunnen geven is dit een fantastische plek om mijn beroep uit te oefenen.”

Mooi werk
Timo heeft geen dag spijt van zijn carrièreswitch. “Het was geen doorsnee route, maar ik ben er rijker uit gekomen. Doorslaggevend is dat ik hier een gevarieerd takenpakket heb en veel omgang met mensen. Veilig werken begint bij bewustwording. Het is echt mooi werk om cursisten kennis en inzicht bij te brengen, een realistische beleving mee te geven en het enthousiasme voor het vak onder je ogen te zien groeien.”

PASPOORT:

Naam: 
Timo Louwerse (50)

Woonplaats: 
Middelburg

Burgerlijke staat: 
Gehuwd

Opleiding: 
Lts Bouwkunde, mbo differentiatie metselen, geaccrediteerd PBNA/VCA instructeur

Hobby: 
Voetbaltrainer

Meer uit Beveland

Zeeuwse bouwplaatsen openen hun hekken tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 17 juni

YERSEKE - Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 17 juni kan iedereen ontdekken wat zich afspeelt achter de hekken van de bouwplaatsen die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn voor publiek. Meer dan 150 Nederlandse bouwplaatsen openen deze dag vanaf 10:00 uur de deuren voor publiek. De toegang is overal gratis en er valt een hoop te zien, te leren en te doen voor jong en oud.

6 uur geleden
Nieuw dagelijks bestuur waterschap gekozen

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen krijgt een nieuw dagelijks bestuur. Donderdagavond 8 juni 2023 werden de leden door de algemene vergadering verkozen.

6 uur geleden
Gratis ijsjes voor kinderen in Goes

GOES - Op woensdag 14 juni 2023 organiseert Sam& voor alle kinderen de actie ‘Sam& de wijk in’ Goes. Tijdens ‘Sam& de wijk in’ worden gratis schepijsjes uitgedeeld in wijken waar bekend is dat ouders het financieel moeilijk hebben. De actie wordt samen met Leergeld Oosterschelderegio en de Vebego Foundation georganiseerd.  

7 uur geleden
Treinverkeer plat na botsing trein botst en vrachtwagen bij 's-Heer Arendskerke

‘s-HEER ARENDSKERKE - Op een spoorwegovergang heeft donderdagmiddag een aanrijding plaatsgevonden tussen een trein en een vrachtwagen. Dat gebeurde omstreeks 15:55 uur.

1 dag geleden
Ira von Harras nieuwe bestuursvoorzitter van Podium 't Beest in Goes

GOES - Vanaf 1 juni 2023 is Goesenaar Ira von Harras de nieuwe bestuursvoorzitter van Podium ’t Beest in Goes. Ira kijkt er enorm naar uit om zich - naast haar baan als directeur van de Zeeuwse Milieufederatie - bij het bestuur van ’t Beest te voegen, het podium waar zij zelf al vanaf jonge leeftijd kennis maakte met concerten en cultuur.

1 dag geleden
Theaterproductiehuis Zeeland maakt programmering Zeeland Nazomerfestival 2023 bekend

MIDDELBURG - Van vrijdag 25 augustus tot en met zaterdag 2 september staat Zeeland in het teken van theater, dans, muziek en performance. Het Zeeland Nazomerfestival zorgt in deze negen dagen voor verwondering, verbijstering, plezier en stof om over na te denken met producties op bijzondere en waardevolle (buiten)locaties. Makers als Sarah Moeremans, Koen Verheijden, Giovanni Brand, Niek Kortekaas, Maartje Duin, DIEHELEDING, Jantien Fick, Marcos Valster da Costa Ferreira, Club Gewalt, zijn niet bang om pittige maatschappelijke thema’s vol in de bek te kijken. Voorstellingen waarin muziek en een lichte toon, vaak vanuit een gelaagdheid, de boventoon voeren.

1 dag geleden
Muziekliefhebbers uit Goes gezocht

GOES - Johann Sebastian Bach, Erik Satie, Louis Andriessen.... Er zijn zoveel componisten en stromingen om je in te verdiepen. Samen naar muziek luisteren is niet alleen leuk, je gaat ook met andere oren luisteren. Een enthousiaste muziekluisterclub in Goes zoekt uitbreiding.

1 dag geleden