Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veilig Thuis krijgt minder meldingen van onveilige thuissituaties

Veilig Thuis krijgt minder meldingen van onveilige thuissituaties

DEN HAAG (ANP) - Het advies- en meldpunt Veilig Thuis ontving in de eerste helft van 2021 minder meldingen van kindermishandeling, huiselijk geweld of een combinatie van die twee. Wel werd deze verzameling organisaties vaker dan een jaar eerder gebeld omdat slachtoffers, omstanders, zorgmedewerkers of andere professionals advies vroegen hierover. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Veilig Thuis wordt pas verantwoordelijk voor eventuele vervolgstappen als iemand een officiële melding doet van een mogelijke onveilige situatie thuis. In de eerste zes maanden van dit jaar werden 61.000 van zulke meldingen gedaan, 6 procent minder dan een jaar eerder. Mensen kunnen ook bellen voor advies. Dan blijven zij zelf verantwoordelijk voor het vervolg, niet Veilig Thuis. Het aantal adviezen is met 15 procent toegenomen tot ruim 67.000.

Bij iets meer dan de helft van de adviezen en meldingen die Veilig Thuis krijgt, gaat het om vermoedens van kindermishandeling. Het meldpunt werd ook vaak op de hoogte gesteld van mogelijk geweld van een (ex-)partner.

Meldingen worden vooral veel gedaan door de politie, in bijna twee derde van de gevallen. Adviezen worden veel vaker gegeven aan andere professionals, bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs, en privépersonen. In het laatste geval gaat het bijvoorbeeld om iemand die vermoedt dat een kind in de buurt wordt mishandeld en zich afvraagt wat die moet doen.

Meer uit Binnenland

Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

2 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

3 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

5 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

5 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

8 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

11 uur geleden
Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

1 dag geleden