Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VEH: kosten voor verbouwingen fors gestegen

VEH: kosten voor verbouwingen fors gestegen

AMERSFOORT (ANP) - Consumenten moeten flink meer geld betalen voor een nieuwe dakkapel of andere verbouwing. De vergunningskosten, de zogeheten bouwleges, zijn in vergelijking met vorig jaar fors gestegen en soms zelfs meer dan verdubbeld. Dat concludeert Vereniging Eigen Huis (VEH) na onderzoek in alle gemeenten.

In 12 van de 345 onderzochte gemeenten betalen nieuwbouwkopers ten opzichte van een jaar geleden tien procent hogere vergunningskosten. Koplopers zijn Wormerland en Putten, gevolgd door Terschelling en Zeist. Daar betaal je al gauw 12.000 euro nog voordat met de bouw begonnen is.

Voor een gemiddelde dakkapel moet nu ruim 400 euro worden afgetikt. Die leges zijn ten opzichte van een jaar geleden licht gestegen. De kosten per gemeente kunnen enorm van elkaar verschillen, tot wel duizenden euro's meer of minder. Landelijk stegen de bouwleges dit jaar met gemiddeld 2,7 procent. Daarin is de inflatie nog niet meegenomen.

VEH noemt de enorme prijsstijgingen "onacceptabel". De belangenorganisatie wil dat minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) maatregelen treft tegen de hoge kosten. Hij moet afspraken maken met gemeenten over de prijzen. "Voordat de nieuwe Omgevingswet van kracht wordt, moeten er met gemeenten afspraken worden gemaakt over de wijze waarop de tarieven worden berekend. Dan kan de gemeenteraad de kosten controleren en ingrijpen als dat nodig is", zegt VEH-directeur Cindy Kremer. Ook de bouw van nieuwbouwwoningen komen door de hoge kosten in gevaar, waarschuwt de vereniging.

Meer uit Binnenland

Voor 1,7 miljoen euro aan iPhones gestolen bij bedrijf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de diefstal van een lading nieuwe iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro bij een vrachtbedrijf op Schiphol. Gezocht wordt naar de vrachtwagenchauffeur die in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober de telefoons stal, aldus de marechaussee. Die geeft in de uitzending van Opsporing Verzocht op NPO 2 dinsdagavond een toelichting op de diefstal en laat beelden zien van het voorval, zo meldt het programma.

13 minuten geleden
Verbieden hoofddoek mag ook voor ambtenaar achter de schermen

LUXEMBURG (ANP) - Overheden mogen ambtenaren, ook die achter de schermen werken, verbieden om een hoofddoek te dragen. Ze moeten dan wel consequent zijn en ook andere religieuze uitingen als kruisjes en keppeltjes niet toestaan, oordeelt de hoogste Europese rechter.

18 minuten geleden
OM eist 20 jaar cel tegen minderjarige verdachte huurmoord

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar cel geëist tegen de verdachte die nog minderjarig was toen hij opdracht zou hebben gegeven voor de moord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Het slachtoffer uit Almere werd op 22 december 2021 na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen.

1 uur geleden
Asielzoekers blijven nog 3 jaar langer in Gronings dorp Farmsum

DELFZIJL (ANP) - De tijdelijke opvang voor asielzoekers in het Groningse dorp Farmsum blijft nog drie jaar open. De locatie wordt verlengd tot 31 december 2026. In het gebouw zitten 160 kansrijke asielzoekers.

2 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest mogelijk aangestoken

SOEST (ANP) - De brand die maandag rond middernacht woedde in het gemeentehuis in Soest is mogelijk aangestoken. De politie sluit dat niet uit na forensisch onderzoek en een buurtonderzoek.

2 uur geleden
Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

AMSTERDAM (ANP) - Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

3 uur geleden
Noodopvang kost COA dubbel zoveel geld als normale opvang

DEN HAAG (ANP) - Noodopvang voor asielzoekers kost Nederland twee keer zoveel geld als reguliere opvang. Dat concludeert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het financiële eindrapport van 2022. Vorig jaar moest het COA door een chronisch tekort aan opvangplekken flink investeren in tijdelijke opvangplekken. Dat is terug te zien in de eindafrekening: de kosten voor asielopvang stegen van ongeveer 725 miljoen in 2021 naar ruim 1,5 miljard euro in 2022.

3 uur geleden