Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veganisten hijsen de vlag in Tholen

Veganisten hijsen de vlag in Tholen

THOLEN - Ook in Tholen wordt aandacht besteed aan de Wereld Veganisme Dag. De Partij voor de Dieren Zeeland hees donderdag namelijk de Vegan-vlag bij het gemeentehuis van Tholen. PvdD Statenlid Trees Janssens deed dit samen met enkele andere Zeeuwse leden van de Partij voor de Dieren.

Gemeente Tholen heeft een extra vlaggenmast beschikbaar voor bijzondere vlaggen waar organisaties en verenigingen gebruik van mogen maken. De Partij voor de Dieren wil hiermee aandacht vragen voor Wereld Veganisme Dag, welke sinds 1994 jaarlijks wordt gevierd op 1 november. Wereldwijd werden evenementen georganiseerd om consumenten bewuster te maken van de voordelen van veganisme: een gezonde levensstijl waarbij voor zover mogelijk en praktisch haalbaar wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van en wreedheid naar dieren voor eten, kleding of andere doeleinden. Een plantaardig dieet draagt tevens bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Voeding

Trees Janssens is Statenlid voor de Partij van de Dieren, al veertig jaar vegetariër en sinds vijf jaar veganist. Uit ideologisch oogpunt. Zij was dan ook de juiste persoon om de veganflag bij het gemeentehuis van Tholen te hijsen. “Ik wil bijdragen aan bewustwording. Het is een uitdaging om vegan te eten, maar het is zeker ook leuk om op die manier met voeding bezig te zijn. En het belangrijkste...je doet het voor het dierenwelzijn en een betere wereld”, zo vertelde ze desgevraagd.

Gezonder

Zodra Trees uit huis ging, ging ze vegetarisch eten. Vijf jaar geleden werd ze veganist. “Er is voor vegetariërs een mooi aanbod. Er zijn steeds meer vleesvervangers. Dat geldt ook voor zuivelvervangers overigens. Een mooie ontwikkeling.” Volgens Trees is als veganist shoppen in de supermarkt een stuk ingewikkelder. “Het is echt verbazingwekkend in hoeveel producten dierlijke ingrediënten verwerkt zijn zonder datje het verwacht. Bijvoorbeeld in de groenten-kruidenmix voor bami en zelfs in een potje boontjes! Dat laatste is door de fabrikant aangepast, maar het geeft wel aan hoe alert je als veganist moet zijn. Je moet in de supermarkt zowat met een lampje op zoek naar vegan-producten. Daarom maak ik vrijwel alles zelf, dat is echt een sport geworden, en koop ik geen kant-en-klare producten. Ik ga zelden meer uit eten. Als veganist is dat helaas bijna niet te doen, de lol gaat er dan wel af. Dan kook ik liever thuis. Net zo lekker en gezonder!” Trees hoopt dat meer en meer mensen kiezen voor een vegetarische of veganistische levensstijl. “Er is zoveel te winnen op het gebied van dierenwelzijn en een betere wereld.” 

Meer uit Tholen

Reddingsactie voor dronken man in ijskoude Oosterschelde

SINT PHILIPSLAND - Een dronken man (28) uit Katwijk sprong gisteravond na een alcoholcontrole op de Philipsdam bij Sint Philipsland in het ijskoude water van de Oosterschelde. Onmiddellijk werd een grootschalige reddingsoperatie op touw gezet, inclusief meerdere brandweerteams en duikteams. De man kon uit het water worden gehaald en hield er een nat pak aan over.

16 uur geleden
Hinder Oesterdam: Bergse Diepsluis en brug blijven één dag langer afgesloten

BERGEN OP ZOOM/THOLEN - De Bergse Diepsluis en de brug bij de Oesterdam blijven een dag langer dicht vanwege vertraging in de werkzaamheden door het slechte weer. Rijkswaterstaat verwacht dat de weg en sluis woensdagmiddag rond 14.00 uur weer beschikbaar is voor weg- en vaarverkeer.

20 uur geleden
Supermarkt Sint-Annaland ontruimd vanwege mogelijke gevaarlijke stof

SINT-ANNALAND - De Jumbo in Sint-Annaland is dinsdagmiddag enige tijd ontruimd geweest vanwege een mogelijk gevaarlijke stof die vrijgekomen was. De hulpdiensten werden ingezet en hebben gezorgd voor een veilige evacuatie.

20 uur geleden
Zeeuwse koopwoningen weer duurder, maar prijzen stijgen minder hard

ZEELAND - De prijzen van bestaande koopwoningen in Zeeland zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,7 gestegen. Dat ligt duidelijk lager dan het landelijk gemiddelde (3,8 procent). De laatste keer dat de Zeeuwse huizenprijzen zo hard stegen was begin 2023. Dit blijkt uit nieuwe gegevens van het CBS en het Kadaster.

23 uur geleden
Mogelijke gaslek in dorpskerk van Sint-Annaland, brandweer doet metingen

SINT-ANNALAND - In de hervormde dorpskerk aan de Ring van Sint-Annaland is gisteravond mogelijk een gaslekkage ontstaan. De brandweer en een speciaal nutsbedrijf werden ingeschakeld om onderzoek te doen naar de omgeving.

1 dag geleden
Thoolse Elke (13) haalt finale van internationale zwemwedstrijd

THOLEN - Elke Kriesels (13) uit Tholen presteerde uitstekend tijdens een internationale zwemwedstrijd in België, waar ze de finale wist te halen. In de categorie junioren meisjes behaalde ze uiteindelijk de zevende plaats op de 100 meter vlinderslag.

1 dag geleden
Smerdiek stelt Thoolse titelfeest uit, Stavenisse verliest nipt [SPEELRONDE 20]

THOLEN - Wat gebeurde er op zaterdag 20 april allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 20.

1 dag geleden