Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veere vraagt offers van inwoners, ondernemers en toeristen

Veere vraagt offers van inwoners, ondernemers en toeristen

DOMBURG - De gemeente Veere heeft de komende jaren veel te verstouwen.

Zowel ontwikkelingen waaraan ze niks kan doen, zoals de stijgende kosten van de jeugdzorg, als plannen die er al waren en zijn gemaakt, brengen veel kosten met zich mee. Het college van burgemeester en wethouders zegt dat ze ‘verder wil bouwen aan een gezond Veere’.

Maatregelen

Hele grote problemen op financieel gebied zijn er niet, maar het college kondigt in de kaderbrief wel maatregelen aan om alles te kunnen blijven betalen. “In het verleden heb ik een bestuurder het wel eens horen zeggen, maar het geld klotst hier nergens meer tegenaan. We moeten pas op de plaats maken. We vragen offers vragen van onze inwoners, maar ook van de ondernemers, van de toeristen en van de dagjesmensen”, zegt wethouder Marcel Steketee.

Belastingen

Het college wil de onroerende zaakbelasting en andere lokale heffingen voor inwoners en ondernemers verhogen. Bij elkaar komt het neer op een extra lastendruk van zo’n 25 tot 30 euro meer per jaar. Daarnaast gaan de parkeertarieven in de meest toeristische kernen en stranden omhoog en wil het gemeentebestuur de toeristenbelasting verhogen met 17 eurocent.

Zandsuppleties

Die verhoging is onder meer bestemd voor extra zandsuppleties. “Zonder strand geen klant”, zegt wethouder Arie Schot. Veere wil met andere Zeeuwse kustgemeenten een fonds van één miljoen euro per jaar opzetten dat is bedoeld voor extra toeristisch zand. Het opspuiten moet bovenop het programma van Rijkswaterstaat komen dat zand suppleert voor de veiligheid. “We hebben dat gewoon nodig, want het toerisme is van levensbelang voor een gemeente als Veere.”

Voorzieningen

Het veelbesproken dossier van de multifunctionele accommodaties komt terug in de kaderbrief. Daarin ontvouwt het college de plannen voor de (deels) nieuwe voorzieningen in de kernen Oostkapelle, Aagtekerke, Serooskerke en Westkapelle. Bovendien zegt ze dat ze een bestemmingsreserve wil maken voor het maatschappelijk vastgoed. Het college stelt voor daar eenmalig 2,9 miljoen euro in te stoppen, bovenop de 1,8 miljoen euro structureel die al eerder is vrijgemaakt.  

Meer uit Middelburg

Boekpresentatie 'Luchtoorlog boven Zeeland, deel 6a, Walcheren' in Museum Veere

VEERE - Op donderdag 30 maart 2023 verzamelden genodigden zich in de Schotse Huizen teVeere voor de boekpresentatie van ‘Luchtoorlog boven Zeeland, deel 6a, Walcheren’. De schrijvers presenteerden met trots het eerste deel in de reeks over Walcheren. De burgemeester van gemeente Veere, Frederiek Schouwenaar, opende de bijeenkomst. 

9 uur geleden
Oleg Kharch (Oekraïne) exposeert in ruimteCAESUUR

MIDDELBURG - Oleg Kharch (Oekraïne) exposeert in ruimteCAESUUR in Middelburg, van zaterdag 1 april tot en met zondag 21 mei 2023. De expositie wordt zaterdag om 16.00 geopend in de galerie in de Lange Noodstraat.

11 uur geleden
Museum Arnemuiden weer open voor publiek

ARNEMUIDEN - Vanaf zaterdag 1 april is het Museum Arnemuiden weer open voor bezoekers. Het museum is op woensdagmiddag en zaterdagmiddag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ga op ontdekkingstocht in het verleden van Arnemuiden en leer meer over de visserij, bewonder de streekdracht compleet met -sieraden en breng een bezoekje aan ’t Uusje van Eine.

11 uur geleden
(Her) huisvesting Oekraïners binnen gemeente Veere

DOMBURG - De gemeente Veere heeft twee nieuwe locaties gevonden voor het (her)huisvesten van een deel van de Oekraïense vluchtelingen die al in de gemeente wonen. Aan de Keiweg in Koudekerke en de Mezgerweg in Domburg worden voor 1 juli ongeveer 19 tijdelijke woonunits in elke kern geplaatst. Op 6 april en 11 april organiseert de gemeente informatieavonden voor omwonenden.  

11 uur geleden
Project Dorpsdijk Vrouwenpolder afgerond

VROUWENPOLDER - Eind februari 2023 zijn de werkzaamheden rondom de Dorpsdijk in Vrouwenpolder volgens planning en naar tevredenheid van de gemeente Veere afgerond. Na het al eerder heringerichte deel van de Dorpsdijk in 2012-2013, is nu ook het laatste deel van de Dorpsdijk voorzien van groot onderhoud. Dat vierde wethouder Marcel Steketee gisteren samen met de betrokkenen.

12 uur geleden
Middelburg roept inwoners op om tegels te wippen

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg heeft zich aangesloten bij het initiatief NK Tegelwippen en roept haar inwoners op om massaal mee te doen aan deze actie. Het NK Tegelwippen is een landelijke actie waarbij gemeenten samen met inwoners strijden om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Middelburg wil met deze actie haar inwoners inspireren en motiveren om bij te dragen aan een groenere en gezondere leefomgeving.

13 uur geleden
Perry Moree geeft lezing over Nescio in Veere

VEERE - Op zondag 16 april geeft Perry Moree een lezing over de schrijver Nescio die vele voetstappen heeftgezet in Veere. Nescio die in 1908 aanvankelijk Veere maar ‘nix an’ vond, raakte gaandeweg steeds meer onder de bekoring van Walcheren en vooral Veere. De stad Veere figureert in Nescio’s bekendste verhaal De uitvreter, gepubliceerd in 1911.

1 dag geleden