Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Veere rekent op 11,5 miljoen euro tekort door coronacrisis

Veere rekent op 11,5 miljoen euro tekort door coronacrisis

DOMBURG - De gemeente Veere denkt dat de coronacrisis de komende twee jaar voor een tekort zorgt van 11,5 miljoen euro.

Dat staat in het financieel perspectief. 

Het zijn vooral de opbrengsten uit de toeristenbelasting en de parkeergelden die het mist. Daarnaast maakt de gemeente meer kosten, bijvoorbeeld door het inzetten van coronacoaches en andere maatregelen. 

Compensatie

Het kabinet heeft gezegd dat gemeenten worden gecompenseerd voor de inkomsten die ze mislopen door de coronacrisis, maar of dat het gat helemaal dicht weet het college van burgemeester en wethouders niet. “We denken dat we met dit perspectief een waarheidsgetrouw beeld schetsen”, zegt wethouder Pieter Wisse. “Maar er kunnen net zo goed meevallers zijn als tegenvallers. Het zijn dagkoersen waarmee je moet rekenen. We weten vijftig procent, maar moeten honderd procent begroten.” 

Sociaal domein

Naast de crisis heeft de gemeente net als de afgelopen jaren ook tegenvallers in het sociaal domein. Ze wil in de toekomst realistisch begroten en trekt structureel 733.000 euro meer uit voor de wmo, 443.000 euro voor de jeugdzorg en 165.000 euro voor het leerlingenvervoer. 

Reserve

Veere wil het miljoenentekort dekken met een eenmalige greep uit de algemene reserve. Daarna zit daar nog vier miljoen euro in. Om deze in de jaren daarna weer op het vereiste minimum van tien miljoen euro te krijgen, moet er veel gebeuren. 

Zo wil Veere de onroerende zaakbelasting verhogen met vijf procent. Ook gaat de toeristenbelasting omhoog. Er komt bovendien een gesplitst tarief. Toeristen met een tent betalen voortaan 1,30 euro per persoon per nacht en mensen in hotels en vakantiehuizen gaan twee euro per nacht per persoon betalen. Dit moet voor 1,7 miljoen euro aan belastingen zorgen. 

Parkeren

Daarnaast moet je, als het aan het college ligt, straks overal betaald parkeren langs de kust. En hoe dichter bij een hotspot als Domburg, hoe duurder het is. Wisse rekent daardoor op 2,5 miljoen euro aan extra inkomsten.  

Meer uit Middelburg

Match: Zeeuws Museum 1 op 1 met Rijksmuseum

MIDDELBURG - Deze zomer worden twaalf topstukken uit het Rijksmuseum gematcht met werken van twaalf musea in Nederland. In elke provincie één. Het topstuk uit het Rijksmuseum ontmoet in deze musea een verwant topstuk uit de eigen collectie: een perfecte Match. In het Zeeuws Museum vindt een intieme ontmoeting plaats tussen een werk van Thérèse Schwartze uit het Rijksmuseum en een werk van Emile Delpérée uit de eigen collectie.

7 uur geleden
Middelburg zoekt samen met inwoners naar bouwlocaties

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg gaat de komende maanden samen met inwoners op zoek naar nieuwe bouwlocaties binnen de gemeente. Net als in alle andere gemeentes in Zeeland is de woningbouwopgave groot. De raad heeft gisterenavond het voorstel goedgekeurd om door middel van een loting inwoners te betrekken bij de zoektocht naar locaties voor nieuwe woningen.

8 uur geleden
Start van ZLM Tour in Westkapelle

WESTKAPELLE - Westkapelle is dit jaar een startlocatie in de ZLM tour (7 t/m 11 juni 2023). Op donderdag 8 juni 2023 vindt het vertrek voor de eerste etappe plaats in Westkapelle. De finish in ‘s-Heerenhoek. Om 12.00 uur geeft wethouder Marcel Steketee het startschot.

8 uur geleden
Buurt- en beweegfeest met heropening paviljoen én opening van een grootse en nieuwe activiteit op Speelhof Hoogerzael

MIDDELBURG - Op zaterdag 3 juni vanaf 10.30 organiseert Speelhof Hoogerzael in samenwerking met Middelburg Beweegt, het Buurt- en beweegfeest. Behalve een uitgebreid beweegprogramma voor jong en oud, wordt op deze dag het paviljoen heropend.

1 dag geleden
Brandweer Arnemuiden blust buitenbrand

ARNEMUIDEN – De brandweerlieden van Arnemuiden hebben woensdagmiddag een buitenbrand geblust langs het spoor. De brandweerlieden werden omstreeks 17.10 uur opgeroepen voor een buitenbrand aan de Steigerweg in Arnemuiden. Ze kwamen zonder spoed ter plaatse.

1 dag geleden
Twee weekenden Jazz in Zeeland

MIDDELBURG/TERNEUZEN - Het aftellen is begonnen want in juni is het zover! Twee weekenden vol jazzmuziek in Terneuzen en Middelburg. Waar de meeste festivals op een locatie plaats vinden, weet ZeelandJazz Festival het voor elkaar te krijgen om op twee locaties jazzmuziek tot leven te brengen.

1 dag geleden
550.000 m³ extra zand voor strand van Westkapelse Zeedijk

WESTKAPELLE - In juni 2023 werkt Rijkswaterstaat op het strand voor de Westkapelse Zeedijk aan het onderhoud van de kust. Met baggerschepen brengt Rijkswaterstaat in totaal 550.000 kubieke meter zand aan op het strand, tussen de Baaiweg en de Hogeweg.Met deze strandsuppletie wordt de kustlijn op z’n plek gehouden en blijft Walcheren goed beschermd tegen de zee.

1 dag geleden